Regata tisuću otoka

Startala jedna od najzahtjevnijih regata na Jadranu, iz Rijeke prema Tivtu krenulo sedam jedrilica

Katarina Blažević

Sudionici regate na startu/Foto A. MAKSIMOVIĆ

Sudionici regate na startu/Foto A. MAKSIMOVIĆ

Na startu se našlo sedam jedrilica, od kojih su jedna hrvatska, jedna slovenska, te pet austrijskih



RIJEKA  Deseto izdanje Regate tisuću otoka, jedne od najdužih i najzahtjevnijih regata na Jadranu, krenulo je jučer točno u podne iz riječke luke. Na startu se našlo sedam jedrilica, od kojih su jedna hrvatska (»Chilli«) jedna slovenska (»Karpo«) te pet austrijskih (»Emilia«, »Vento Cadela«, »Talanta«, »Istros« i »Lightness«).


Regata, koju organiziraju Riječki jedriličarski klub i Porto Montenegro Yacht Club, uz pokroviteljstvo PGŽ-a, Grada Rijeke te turističkih zajednica, Lučke uprave i Lučke kapetanije, sastoji se od dviju etapa od kojih prva starta iz Rijeke, nakon čega flota ostavlja otoke Unije, Susak, Premudu, Dugi otok, Kornat, Vis, Lastovo i Sveti Andrija te završava u marini Porto Montenegro u Tivtu.


Nakon dodjele nagrada za prvu etapu u Porto Montenegru u četvrtak, flota starta u petak u obratnom smjeru prema Rijeci na istom kursu, a regata se zaključuje dodjelom nagrada po završetku druge etape u Rijeci. Inače, ovisno o vremenskim uvjetima, prve jedrilice se očekuju u Tivtu na cilju nakon 2 do 3 dana jedrenja.




Rekorde obje etape drži mađarski Wild Joe s vremenom od 27:24.05 sati u prvoj etapi te s prosječnom brzinom od 10.14 čvorova, kao i 32:00.45 sati u drugoj etapi uz prosječnu brzinu od 8.86 čvorova.


Ovogodišnja regata se može pratiti i uživo na internetu putem GPS/GSM tracking sustava, odnosno na web stranici scor.hr.