OI u Tokiju

Slovenija, Francuska i SAD ušli u polufinale košarkaškog turnira, Italija, Španjolska i Njemačka ispali

Hina

Luka Dončić/Foto REUTERS

Luka Dončić/Foto REUTERS

Francuska će u polufinalu u četvrtak od 13 sati igrati protiv Slovenije



TOKIO Košarkaši SAD i, Francuske i Slovenije izborili su plasman u polufinale olimpijskih igara u Tokiju.


Amerikanci su u četvrtfinalu pobijedili Španjolsku sa 95-81, Slovenija je bila bolja od Njemačke 94-70, a Francuzi su u četvrtfinalu nadigrali Talijane sa 84-75,


Španjolska je bolje otvorila utakmicu i nakon prve četvrtine je vodila 21-19. Dobro se držala i do poluvremena (43-43), no Amerikanci su u drugom dijelu zaigrali bolje i na krilima Kevina Durana izborili su pobjedu.




Durant je predvodio SAD sa 29 koševa, Jayson Tatum je dodao 13, a Jrue Holiday 12 koševa, dok su u španjolskim redovima najefikasniji bili Ricky Rubio sa 38 koševa i Sergio Rodriguez sa 16 koševa.


Ovo su četvrte olimpijske igre u nizu u kojima su Španjolci gubili od Amerikanaca. No u Pekingu (2008) i Londonu (2012) su izgubili u finalu, a u Rio de Janeiru u polufinalu.


Sjedinjene Države će u polufinalu igrati protiv pobjednika susreta Australija – Argentina.


Polufinale je izborila i Slovenija koja nije imala previše problema protiv Njemačke slavivši sa 94-70.


Slovenija je sjajno otvorila utakmicu i nakon prve četvrtine je imala devet koševa razlike (25-14). Njemačka je do poluvremena smanjila na pet razlike, no iduće dvije dionice su otišle na slovensku stranu za uvjerljivih +24.


Sloveniju je do pobjede predvodio Zoran Dragić sa 27 koševa i šest skokova, dok je Luka Dončić dodao 20 koševa, osam skokova i 11 asistencija.


U njemačkim redovima najefikasniji su bili Maodo Lo sa 11 i Niels Giffey sa 10 koševa.


Dvoboj Francuske i Italije je odlučen u samoj završnici, dvije i pol minut prije kraja bilo je 73-73, a tada je u francuskog junaka izrastao Nicolas Batum. Prvo je pogodio tricu za 76-73, a zatim je dva puta uspješno skočio u obrani nakon promašaja talijanskih igrača. Gobert je na ulasku u posljednju minutu pogodio oba slobodna bacanja za 78-73, a posljednju priliku za povratak Talijana u utakmicu propustio je Simone Fontecchio koji je promašio tricu pola minute prije kraja kod rezultata 80-75.


Batum je susret okončao sa 21 košem i 14 skokova, Rudy Gobert je posrtigao 22 poena uz devet skokova. Kod Talijana je Fontecchio ubacio 23 poena, a Danilo Gallinari 21 uz 10 skokova.


Francuska će u polufinalu u četvrtak od 13 sati igrati protiv Slovenije