Ema Sgardelli

Riječka karatistica na prvom SP-u došla do četvrtfinala: “Rezultat će doći”

Ivana Vaupotić

Ema Sgardelli / HKS

Ema Sgardelli / HKS

Karatistica Championa je nakon triju uvodnih pobjeda poražena od Kineskinje Li (1:3), čija joj je pobjeda u polufinalu trebala za plasman u repasaž za broncu



BUDIMPEŠTA – Ema Sgardelli zapela je u četvrtfinalu kategorije do 50 kilograma na Svjetskom prvenstvu u karateu, domaćin kojega će do nedjelje biti Budimpešta.


Devetnaestogodišnja Riječanka odlično je započela nastup u svojoj premijeri na svjetskoj seniorskoj smotri ostvarivši tri pobjede.


Prvo je uvjerljivo slavila protiv Koreanke Young Jung Ji (7:0), potom protiv Poljakinje Marije Depta (6:0), nakon čega je uspješnija bila i od Azerbajdžanke Fidan Teymourove (2:0), ali ju je u četvrtfinalu zaustavila Kineskinja Ranran Li (1:3).




Tu nije bio kraj nada karatistice Championa i dvostruke mlađeseniorske viceprvakinje Europe i osvajačice svjetske mlađeseniorske bronce budući da joj je pobjeda Li u polufinalu nosila plasman u repasaž za broncu.


No, u polufinalu se odigravala prava drama.


Talijanka Erminia Perfetto imala je pet sekundi prije kraja polufinalne borbe vodstvo 7:5. Trenerica Kineskinje Li neuspješno je iskoristila video provjeru, čime je ostala bez daljnje mogućnosti za novu provjeru, koja joj je, pokazalo se, trebala baš u završnici borbe.


Naime, Li nisu suđena tri boda u pretposljednjoj sekundi, mogućnost provjere video-snimke više nije postojala, što je značilo da se Perfetto plasirala u finale, a Ema Sgardelli završila svoj nastup na Svjetskom prvenstvu.


Prvo kolo


– Sve je to sport. Treba biti dobar u svakom nastupu i rezultati će doći – kratko je poručila Ema Sgardelli.


Anđelo Kvesić imat će priliku ponoviti uspjeh sa Svjetskoga prvenstva u Dubaiju prije dvije godine kada je u kategoriji preko 84 kilograma osvojio brončano odličje. Karatist zagrebačke Hercegovine jučer je ostvario dvije pobjede u repasažu i osigurao borbu za svoju drugu broncu sa svjetskoga prvenstva na putu do koje će mu stajati Iranac Sajad Ganjzadeh. Kvesić je nastup u repasažu otvorio uvjerljivom pobjedom protiv Tajlanđana Teerawata Kangtonga (5:0), potom je bio uspješniji od Roba Timmermansa iz Curacaa.


Jučer je u Budimpešti nastupilo i troje predstavnika riječkih klubova, Boran Berak i Alessandra Hasani iz TAD-a te Laura Lisac iz Ri-Croatije, a svi su nastup završili nakon prve borbe. Boran Berak bio je slobodan u prvom kolu kategorije do 67 kilograma, a onda ga je zahvaljujući pravilu o prvom osvojenom bodu zaustavio Kuvajćanin Mohammad Alotaibi (4:4), Alessandra Hasani poražena je u prvom kolu kategorije do 55 kilograma od Barbare Perez iz Venezuele (0:5), dok je Laura Lisac u kategoriji do 61 kilograma izgubila od Portugalke Renate Baptiste Almeida (1:3).


Prvi bod


Ivan Martinac stigao je do trećega kola kategorije do 75 kilograma, na otvaranju svoje kategorije zahvaljujući pravilu prvog osvojenog boda slavio je protiv Albanca Bekima Bashua u borbi koja je završila 1:1, potom je pobijedio Armenca Gora Nersisyana (2:0), a onda doživio uvjerljiv poraz od Rusa Ernesta Šarafutdinova, koji nastupa pod neutralnom zastavom (1:8).


Noa Rumenjak zapeo je na drugoj prepreci kategorije do 60 kilograma. Nakon što je bio slobodan u prvom kolu u svojoj prvoj borbi bio je uspješniji od Irca Hieua Powera (9:4), a onda je zbog pravila o prvom osvojenom bodu poražen od predstavnika Bosne i Hercegovine Pavla Dujakovića (3:3).