PH u šahu

Riječanin Marin Bosiočić porazom od Ante Brkića krenuo u obranu naslova prvaka Hrvatske

Hina

Marin Bosiočić/Foto Arhiva NL

Marin Bosiočić/Foto Arhiva NL

Jadranko Plenča, član Liburnije, remizirao je sa Sašom Martinovićem u svojem debiju



VINKOVCI  U vinkovačkom hotelu Slavonija počelo je jubilarno, XX. Zatvoreno pojedinačno državno prvenstvo na kojem sudjeluje 11 velemajstora i jedan međunarodni majstor.


Već u prvom kolu na rasporedu je bio veliki derbi Brkić-Bosiočić, koji je protekao u vrlo oštroj igri.


Dvostruki državni prvak i branitelj naslova Marin Bosiočić neprestano je hodao po rubu provalije, pretjerano je riskirao pa je Ante Brkić imao priliku već u središnjici odlučiti partiju u napadu na protivničku rokadu.




Iako je odabrao miran rasplet, osvojio je pješaka i potpuno isključio iz igre crnog topa, pa je Bosiočić žrtvom figure pokušao doći do protuigre. Uspio je osvojiti damu, ali je platio previsoku cijenu u obliku topa, dva lovca i jakog slobodnog pješaka što je Brkić preciznom igrom pretvorio u veliku pobjedu.


Pobjedu je poslije odlične igre u završnici s raznobojnim lovcima postigao i Zdenko Kožul protiv Ante Šarića, a Davor Rogić je nakon pasivne igre izgubio nešto bolju završnicu protiv Roberta Zelčića. Ognjen Jovanić i Hrvoje Stević, te debitant iz riječke Liburnije Jadranko Plenča i Saša Martinović brzo su remizirali nakon oprezne igre, a Blažimir Kovačević i Mladen Palac podijelili su bod tek poslije duge borbe.


Rezultati 1. kola: Zelčić-Rogić 1-0, Kovačević B.-Palac remi, Jovanić-Stević remi, Plenča Jad.-Martinović remi, Brkić-Bosiočić 1-0, Šarić A.-Kožul 0-1.


Odigrat će se ukupno 11 kola po Bergerovu sustavu. Tempo igre je 90 minuta za prvih 40 poteza plus dodatak od 30 minuta za ostatak partije, pri čemu će se nakon svakog odigranog poteza dobivati dodatnih 30 sekundi. Prvenstvo završava 29. lipnja.