Šahovski turnir

Pozivni Božićni turnir AŠK Junior povodom 30 godina u znaku Marina Bosiočića

Denis Frančišković

Goran Mufić, Teo Tomulić, Marin Bosiočić i Darko Dorić

Goran Mufić, Teo Tomulić, Marin Bosiočić i Darko Dorić

Velemajstor Marin Bosiočić, državni viceprvak, osvojio 6,5 bodova, pola boda više od Fide-majstora Tea Tomulića i bod više od međunarodnog majstora Darka Dorića



RIJEKA  Riječki velemajstor Marin Bosiočić pobjednik je pozivnog Božićnog turnira u organizaciji Akademskog šahovskog kluba Junior povodom tri desetljeća postojanja, a koji je okupio sadašnje i bivše članove jednog od najboljih i najtrofejnijih hrvatskih klubova. Na turniru su se okušala 52 igrača iz 14 hrvatskih klubova, među kojima je i njih 12 s međunarodnim naslovima.


Bosiočić je poslije sedam kola (5 minuta + 3 sekunde) zasluženo slavio sa 6,5 bodova. Najbolji riječki šahist ovogodišnji je državni viceprvak, trenutno član Sesveta Agroproteinke iz Zagreba, koji je pola boda više sakupio ispred Fide-majstora Tea Tomulića iz Novog Zagreba te bod više od međunarodnog majstora Darka Dorića iz Svete Nedjelje, inače obojice iz Rijeke.


Najbolje plasirana šahistica bila je Lea Županović, junior Ivan Trošelj, a kadet Luka Radić, svi iz Juniora. Pokrovitelji turnira bili su Hrvatski šahovski savez, Zajednica sportova PGŽ-a i Šahovski savez PGŽ-a.




Prije početka turnira novi predsjednik kluba, Fide-majstor Davor Rameša, uručio je plakete s priznanjem za izniman doprinos radu kluba trojici prijašnjih predsjednika u ovih 30 godina, redom Đorđu Đoševiću, Goranu Mufiću te Bojanu Šikanjiću.


Inače, riječ je o klubu koji je, prije svega, u bogatoj povijesti poticao rad mladih i odgojio generacije znanih šahovskih imena. U Junioru se ponose četirima titulama kadetskih prvaka Hrvatske, s pet titula juniorskih prvaka, igranjem muške i ženske ekipe u hrvatskim prvim ligama i s više od 20 državnih prvaka i doprvaka u kadetskoj i juniorskoj konkurenciji, te više od 30 članova koji su sudjelovali na europskim i svjetskim prvenstvima. No, nije samo šah u prvom planu, gotovo svi članovi imaju akademske titule, među kojima i su dva doktora znanosti kojima će uskoro priključiti i treći.


Poredak: Marin Bosiočić 6,5, Tomulić 6, D. Dorić 5,5, N. Dorić, Šafar, H. Jurković, Jerković, Jakrlin, Marko Bosiočić 5, Lončar, Vlahov, Čamber, Runtić 4,5, Šikanjić, M. Dujić, Trošelj, L. Radić, Reljac, Samardžić, Maretić 4, Antunac, Zekić, G. Tomljanović, Božanić, V. Sardelić 3,5, Božić, Gradišer, I. Sardelić, Kucjenić, Malić, Nastić, Franolić-Kukina, Antolos 3, Zagorac, Juretić, Đurić, Lea Županović, Sinjeri, Franić 2,5, Hodžić, Fajdetić, Letica, Hermina Trošelj 2, Pezer, J. Trošelj 1 bod…