Cvijet Mediterana

Talijanka Olga Zimina pobjednica 22. izdanja šahovskog turnira Cvijet Mediterana, tragičarka Poljakinja Kubicka

Zlatko Horvat

Viktoria Radeva, Olga Zimina i Anna Kubicka s direktorom Ivanom Mandekićem

Viktoria Radeva, Olga Zimina i Anna Kubicka s direktorom Ivanom Mandekićem

Talijanka Olga Zimina je već u devetom potezu ponudila remi Ani Berke pa je time osigurala konačnu pobjedu. Poljakinja Anna Kubicka druga, Bugarka Viktoria Radev treća



RIJEKA  Talijanka Olga Zimina pobjednica je 22. izdanja Međunarodnog ženskog šahovskog turnira Cvijet Mediterana. S obzirom na to da su postojale određene kalkulacija u kojima je Zimina u slučaju poraza mogla pasti na drugo mjesto, ona nije htjela ništa riskirati i već u devetom potezu ponudila je remi našoj Ani Berke pa je time osigurala konačnu pobjedu. Ova svjetski afirmirana igračica izjavila je da je presretna pobjedom na turniru jer je ovo treći nastup u Rijeci i – prva pobjeda. Očito da je tunir stekao popriličan ugled u svijetu šaha.


– Zahvaljujem organizatoru, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji što su nam omogućili da igramo šah u vremenima kada se malo toga sličnog događa. A ako se tome doda i savršena organizacija s puno brige i pažnje prema natjecateljicama, zaista smo sretni i puni lijepih dojmova odlazimo iz Rijeke s nadom da ćemo se opet vratiti – rekla je Zimina.


Ovim remijem Ana Berke zauzela je peto mjesto, što je vrlo solidan rezultat u ovoj konkurenciji. Iako je u posljednjem kolu pobijedila Slovenku Petru Kejžar, čime je zauzela drugo mjesto, Poljakinja Anna Kubicka na neki način tragičarka je turnira jer je bila tako blizu željene velemajstorske norme.




Veliku bitku, u kojoj je ulog bio osvajanje jedno od prva tri mjesta, vodile su Bugarke Nadia Tončeva i velemajstorica Viktoria Radeva. Dodatni ulog za Tončevu bila je finalna norma za titulu međunarodne majstorice, koju bi stekla pobjedom. Partija je trajala preko četiri sata, a Tončeva je stalno bila nadomak željene pobjede, no Radeva nije popustila pa je partija završila podjelom boda, što je za Radevu značilo treće, a za Tončevu četvrto mjesto.


Rezultati 9. kola: Kubicka (Pol) – Kejžar (Slo) 1:0, Drljević (Srb) – Radiković (Hrv) remi, Zimina (Ita) – Berke (Hrv) remi, Tončeva (Bug) – Radeva (Bug) remi, Vujnović (Hrv) – Medić (Hrv) remi.


Konačni poredak: Zimina (Ita) 7, Kubicka (Pol) i Radeva (Bug) 6, Tončeva (Bug) i Berke (Hrv) 5, Radiković (Hrv) 4, Drljević (Srb) 3,5, Vujnović (Hrv) i Medić (Hrv) 3, Kejžar (Slo) 2,5 boda.