Cvijet Mediterana 2022.

Riječki gradonačelnik zaigrao šah na Korzu: “Nastavit ćemo paziti na kraljice i čuvati se šah-mata”

Valentina Prokić

Marko Filipović, Ivan Mandekić i Marina Medarić sa sudionicama turnira/M. GRACIN

Marko Filipović, Ivan Mandekić i Marina Medarić sa sudionicama turnira/M. GRACIN

Želim šahisticama dobre partije - poželio je Marko Filipović šahisticama iz šest zemalja koje sudjeluju na tradicionalnom turniru



RIJEKA Deset šahistica iz šest zemalja, koje sudjeluju na tradicionalnom 22. izdanju Međunarodnog ženskog turnira Cvijet Mediterana – Rijeka 2022., predstavljeno je jučer na prigodnoj svečanosti na Korzu. No, šahistice nisu samo predstavljene, već su primile prigodne darove povodom Dana žena, koje im je uručio riječki gradonačelnik Marko Filipović i zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.


Kako bi se šah što više približio građanima, koji su sa zanimanjem došli pogledati veliku ploču i figure, nakon gradonačelnika Filipovića i zamjenice župana Medarić, koji su povukli po dva poteza, i sudionice Cvijeta Mediterana imale su priliku vući poteze s velikim plastičnim šahovskim figurama.


Promidžba


– S Cvijetom Mediterana počeli smo još 2000. godine i taj je turnir bio multifunkcionalan potez jer turnir uključuje promidžbu, ima sportski efekt jer daje šansu riječkim i županijskim šahisticama igrati s međunarodnim protivnicama, a podržava i žene te na poseban način obilježava Dan žena. Hvala Gradu Rijeci i gradonačelniku Filipoviću, koji je spremno podržao organizaciju turnira, kao što je prije 22 godine učinio i tadašnji gradonačelnik Obersnel te se time tradicija nastavila. Čitavo vrijeme uz nas su bili i Primorsko-goranska županija te Hrvatski šahovski savez. U šahu je kraljica najvrjednija figura, dok se kralj najviše čuva, no kad kraljica nestane i kralj pada, zbog toga trebamo čuvati ovu tradiciju ženskog šaha – rekao je predsjednik ŠK-a Draga Ivan Mandekić.




Zamjenica župana Medarić pozdravila je šahistice, priznajući da je potez na Korzu prvi koji je napravila sa šahovskim figurama.


Praznik šaha


– Ovo je praznik šaha, ali i praznik žena te svojevrstan doprinos afirmaciji žena u sportu i društvu – rekla je Marina Medarić.


Gradonačelnik Filipović imao je dva mlada savjetnika, kadetska prvaka, za povući pravi potez jer su se sudionicama turnira pridružili i Erik Golubović te Ema Hajdinić.


– Drago mi je da se tradicija turnira nastavila te da u Rijeci vidim poznata šahovska lica, a nadam se da ću ih viđati i idućih godina na Cvijetu Mediterana. Grad Rijeka je podržavao i nastavit će podržavati i šah i ovaj ženski turnir te hvala Ivanu Mandekiću, koji svojim entuzijazmom gura ovaj turnir naprijed. Mi u Rijeci se trudimo da zastupljenost žena bude na razini na kojoj i treba biti, te se svi zajedno borimo za ravnopravnost. Želim šahisticama dobre partije, a mi ćemo nastaviti paziti na kraljice i čuvati se šah-mata – poručio je riječki gradonačelnik Filipović okupljenima.