Sportski laureati

Primorsko-goranska županija proglasila najbolje sportaše i ekipe u posljednjem desetljeću

Katarina Blažević

Fernando Kirigin, Veljko Karabaić, Marina Medarić, Sonja Šišić i Samir Barać/M. GRACIN

Fernando Kirigin, Veljko Karabaić, Marina Medarić, Sonja Šišić i Samir Barać/M. GRACIN

U razdoblju od 2011. do 2020. godine najboljim sportašem proglašen je bivši vaterpolist Samir Barać, dok je strijelkinja Snježana Pejčić najbolja sportašica



RIJEKA Samir Barać, nekadašnji vaterpolist, a danas predsjednik Primorja EB, te Snježana Pejčić, strijelkinja Lokomotive, proglašeni su najboljim sportašima desetljeća Primorsko-goranske županije. Zajednica sportova Primorsko-goranske županije odlučila je zbog pandemije COVID-19, uslijed koje su mnoga natjecanja tijekom 2020. godine bila otkazana, proglasiti sportaše koji su obilježili razdoblje od 2011. do 2020. godine.


Kuglački klub Mlaka ponio je titulu najbolje ekipe, dok je u konkurenciji momčadi slavio Vaterpolo klub Primorje Erste Bank. Vedran Dumenčić, kuglač u kategoriji slijepih i slabovidnih osoba, sportaš je desetljeća u konkureciji osoba s invaliditetom, dok su Kozala u konkurenciji osnovnih škola te Dominik Savio (Salezijanska klasična gimnazija) u konkurenciji srednjih škola proglašeni najboljim školskim sportskim društvima. Žarko Despot, dugogodišnji sportski djelatnik u skijanju, Miroljub Berak, trener TAD-a i karate sudac, te Marijan Brnčić, nekadašnji nogometaš i trener, dobitnici su nagrade za životno djelo te osobit razvoj i doprinos promicanju sporta.


– Pandemija COVID-19 silno se odrazila i na sport što je rezultiralo puno manjim brojem sportskih nastupa, a to je na neki način dovelo do nejednakosti. S obzirom na ovu specifičnu situaciju, Izvršni odbor Zajednice sportova PGŽ-a donio je odluku o proglašenju najuspješnijih sportaša desetljeća, čime se stavlja naglasak na promociju sporta i održava kontinuitet nagrađivanja – objasnio je predsjednik Zajednice sportova PGŽ-a Veljko Karabaić.




Zamjenica župana, Marina Medarić, nakon čestitke dobitnicima nagrada, naglasila je važnost financiranja sporta i u ovim, zbog pandemije teškim vremenima.


– Dugi niz godina nismo smanjivali sredstva namijenjena sportu, ni sada kada je proračun smanjen, što dovoljno govori koliko nam je stalo do sporta. Za usporedu, 2014. godine je izdvojeno 3,5 milijuna kuna za sport i sportsku infrastrukturu, dok je 2020. godine taj iznos bio 5,2 milijuna kuna. I dalje ćemo nastaviti potencirati i financirati sport, a na sportašima je da uz talent budu uporni – kazala je Medarić.


Zbog epidemioloških mjera svečana dodjela zasad nije u planu te dobitnici nagrada nisu smjeli prisustvovati proglašenju najuspješnijih, ali se kao predstavnik nagrađenih sportaša okupljenima obratio Samir Barać.


– Možda nikada nego u ovo vrijeme nije bilo važnije dobiti ovu nagradu. Zbog pandemije COVID-19 velik broj djece odustaje i odlazi iz sporta te će možda ova nagrada biti motiv svima njima, ali i cijeloj struci da daju svoj maksimum. Ovo mi priznanje strahovito puno znači jer sam tijekom svoje karijere uvijek pokušavao promovirati svoj grad, županiju te zemlju – zaključio je Barać.