LEN kup vaterpolista

Primorjaši u Tbilisiju igraju uzvrat osmine finala LEN Kupa: “Možemo proći ovu prepreku”

Igor Duvnjak

Jaša Kadivec/Foto V. KARUZA

Jaša Kadivec/Foto V. KARUZA

Trener Igor Hinić je sve vrijeme kroz Europski kup pokazivao da smo dobro pripremljeni za svakog suparnika - kaže Jaša Kadivec



RIJEKA Tbilisi i Gruzija su tako daleko, a Europa je tako blizu. Zemljopisno gledano je tako, kada je riječ o vaterpolu i današnjem uzvratnom susretu osmine finala LEN Europskog kupa u Gruziji između Dinama i Primorja Erste bank (16 sati), koji je slavio u prvoj utakmici 8:7, dojam je da je za obje ekipe plasman u četvrtfinale i tako blizu i tako daleko.


– Učinak od samo sedam primljenih golova ilustrira kako funkcionira naša obrana u ovom razdoblju – kaže vrsni slovenski bek Primorjaša Jaša Kadivec, pravi »krovopokrivač« na dva metra, koji je i u utakmici na Kantridi protiv gruzijskih konkurenata itekako pridonio kolektivnom učinku momčadi u čuvanju prilaza vrataru Ivanu Mauru Čubraniću. I on je u složnom zboru riječkih »kapica« s porukom: »Dobro je, ali može još bolje«, mišljenja je da se mogu izbjeći pogreške pa da obrana bude još čvršća.


– O djelotvornosti naše obrane govori i činjenica da smo uza sve naše pogreške ipak primili samo sedam pogodaka.


Priprema




Konkurenti su se itekako pripremali za ove duele, riječki i hrvatski predstavnici su do u detalje analizirali igru one druge momčadi, ali jedno je »merkanje« uz gledanje snimki, makar ono, kao u ovome slučaju, trajalo mjesecima, a drugo je ono izravno sučeljavanje u vodi, budući da se u igri ipak dobivaju najbolji odgovori. Konkretno, prva utakmica u Rijeci pokazala je snagu i kvalitetu Dinama, koji svakako ima ekipu koja zna i može odgovoriti raznoraznim, međunarodnim izazovima. S druge strane, Jaša nije impresoniran tolikom snagom današnjih domaćina poručujući da on i suigrači mogu s njima ravnopravno u utrku za četvrtfinale.


– Mi smo se konkretno već dosta dugo pripremali za ove europske utakmice, zapravo čak od nove godine, od tada nam je fokus bio samo na ovim susretima. Dojma sam da sam i ja osobno, a i naša ekipa, možda očekivao ipak nešto više od Dinama iz Tbilisija od onoga što je prikazao na Kantridi. Mislim da smo sada svi mi vidjeli da možemo baš jako dobro odigrati s njima. Stoga čak mislim da bi danas u Tbilisiju naša utakmica mogla biti još bolja od one na Kantridi.


Umijeće je sakriti svoje mane, a pritom što bolje naplatiti one suparničke, to je stara sportska pouka, druga je stvar kako tko uspije u tom loptačkom nadmudrivanju. Kada »traži bolni zub« domaćina, Kadivec ga vidi u tempu koji Primorjaši trebaju nametnuti u Tbilisiju, procjenjujući da stariji, iskusniji igrači Dinama na duži rok ni brzinom ni količinom plivanja ne mogu odgovoriti riječkim gostima. Naravno, pritom ne zaboravlja onu nužnu dimenziju u svakoj loptačkoj igri, na što odgovornije čuvanje prilaza vratima.


Plivanje


– Naša je najveća prednost što je naša ekipa mlada, što dosta plivamo i samim time se troši dosta energije u igri. Baziramo dosta toga na plivanju. To je, uz igru u obrani, definitivno naša prednost.


Pobjeda Riječana 8:7 na Kantridi je dosta škakljiv rezultat, kako za gruzijskog, tako i za hrvatskoga predstavnika u Europskom kupu. Obje momčadi žive u nadi da se mogu plasirati u četvrtfinale.


– Rezultat je takav da ispada da ni mi ni oni nismo u nekoj značajnijoj prednosti. Stoga trebamo skakati u vodu kao da je iza nas rezultat 0:0, da nitko nije u prednosti pa da onda vidimo tko je bolji.


Kadivec je optimist i nada se novom europskom uspjehu momčadi s Kantride.


– Već sam rekao da mislim da možemo proći ovu prepreku. Naravno, ako se budemo držali svih naših dogovora. Trener Igor Hinić je sve vrijeme kroz Europski kup pokazivao da smo dobro pripremljeni za svakog suparnika. Nastavimo li ostvarivati ono što je dogovoreno, sve će biti dobro.