Svjetski rezultati

Potpuno ispunjen Dom kulture u Brod Moravicama dočekao sportske junake – Matiju Legovića i Deana Brajdića

Marinko Krmpotić

Ivana i Matija Legović, Dean Brajdić i Goran Legović/Foto M. KRMPOTIĆ

Ivana i Matija Legović, Dean Brajdić i Goran Legović/Foto M. KRMPOTIĆ

Ovih medalja oko moga vrata ne bi bilo da nije bilo mog trenera Deana Brajdića, a uz njega, zahvalan sam svojim roditeljima, baki i djedu te cijeloj obitelji - kaže Matija Legović, osvajač srebra i bronce na juniorskom SP-u u biatlonu



BROD MORAVICE  Potpuno ispunjen Dom kulture u Brod Moravicama pozdravio je svog sumještanina Matiju Legovića i njegovog trenera Deana Brajdića, dva Brodmoravičana koja su prošlog tjedna oduševili sve koji prate sport, posebno biatlon, sjajnim rezultatima na Svjetskom juniorskom prvenstvu u kazahstanskom Ščučinsku. Legović je u disciplini pojedinačno 12,5 kilometara osvojio brončano odličje, a potom je nekoliko dana kasnije u sprintu na 7,5 km bio drugi. Riječ je o fantastičnim rezultatima koje, primjerice, u svoje vrijeme u juniorskom uzrastu nije ostvarivao ni proslavljeni hrvatski, danas slovenski biatlonac Jakov Fak, koji je za Hrvatsku i Sloveniju osvajao olimpijske medalje u seniorskoj konkurenciji.


Za povijest


Ovako sjajni rezultati predstavljaju ponos za najmanju goransku općinu, područje koje po popisu stanovništva iz 2021. godine broji tek oko 600 ljudi. Mnogi od njih, ali i brojni drugi ljubitelji sporta, posebno biatlona, jučer su s radošću pozdravili Legovića koji je u Ščučinsku ostvario povijesni uspjeh. Matija Legović je srebrno odličje osvojio s tek dvije promašene mete (po jednu u ležećem i stojećem stavu) te ukupnim zaostatkom od svega 6,5 sekundi za Norvežaninom Kasperom Kalkenbergom (19:44.4), koji je osvojio naslov svjetskog prvaka uz tri promašaja. Brončani Norvežanin Sivert Gerhardsen imao je isti učinak pri pucanju kao Legović, ali je bio pet sekundi sporiji!


Do bronce u pojedinačnoj utrci na 12,5 km Legović je došao tako što je iznova odlično pucao, pogodio je 18 od 20 meta, dok je u ležećem stavu bio savršen. Bolji od njega bio je Slovak Jakub Borgul koji je imao samo jedan promašaj, dok je srebrni Norvežanin Sivert Gerhardsen imao isti pucački učinak kao Legović, ali je bio brži za 2,8 sekundi. Očigledno, obje ove medalje mogle su biti još sjajnije, ali i ovako su to fantastični rezultati koji ulaze u povijest hrvatskog i goranskog sporta, u okvirima kojeg je Matija Legović sa samo 17 godina već sada jedan od najvećih i najznačajnijih sportaša.


Sirene




Zbog svega toga u njegovom mu je mjestu priređen nezaboravan doček. Kombi u kojem su bili Matija i njegov trener Brajdić dočekali su sirenama i vodom iz šmrkova članovi DVD-a Brod Moravice čiji je Matija član, a po izlasku iz kombija prvi čestitari bili su majka Ivana i tata Goran. Praćeni aplauzima, brodmoravički osvajači svjetskih medalja potom su zauzeli mjesta za stolom u Domu kulture gdje ih je pozdravio Boris Delač, jedan od onih koji su prije 47 godina osnovali TŠK Budućnost iz kojeg je prije nekoliko godina stvoren i Biatlonski klub Budućnost čiji su Legović i Brajdić članovi. Delač je istaknuo kako su ove dvije medalje vrhunac, i to ne samo u klupskim, već i u goranskim okvirima jer još niti jedan goranski skijaš ili biatlonac nije na SP-u osvojio dvije medalje!


– Ovih medalja oko moga vrata ne bi bilo da nije bilo mog trenera Deana Brajdića, a uz njega, zahvalan sam svojim roditeljima, baki i djedu te cijeloj obitelji, kao i Alenu Abramoviću i Boštjanu Lekanu, koji su pomagali na utrkama. Hvala i Hrvatskom biatlonskom savezu koji me podupire, kao i Željezničko-tehničkoj školi Moravice i njenom ravnatelju koji ima razumijevanja za moje bavljenje sportom – rekao je Matija koji će natjecanje u Kazahstanu pamtiti cijeli život. Potom je uslijedilo čestitanje te odlična torta za pobjednika koju je pripremila njegova baka Davorka.


Brajdić: Iznimni rezultati

Jedan od najzaslužnijih za srebro i broncu svakako je vrijedni Dean Brajdić koji Matiju trenira više od 11 godina, od prvih koraka u svijetu skijaškog trčanja.


– Cijele sezone Matija bilježi odlične rezultate. Primjerice, na Svjetskom kupu juniora uzeo je broncu, iako je bio u konkurenciji s pet godina starijim natjecateljima. Nastupima i rezultatima na SP-u u Kazahstanu smo iznimno zadovoljni jer su drugo, treće mjesto i peto mjesto u »pursuit« utrci iznimni rezultati. No, oboje znamo da je moglo bolje i to nas motivira na daljnji rad – rekao je Brajdić.