Vrijeme ide na ruku

Platak se sprema za Euro skibike kup. Bit će to najveće skijaško natjecanje u Hrvatskoj ove godine

Zlatko Horvat

Skibike club Croatia

Skibike club Croatia

Platak će treću godinu zaredom ugostiti skibajkere



RIJEKA – Jure Lučić, predsjednik Skibike kluba Croatia, mogao je odahnuti. Stiže zahlađenje, što znači da će se zabijeliti Platak, koji je 27. i 28. siječnja domaćin druge od četiriju stanica Euro skibike kup serije 2024. Prva stanica je Austrija, gdje se vozi 19. siječnja. Nakon Platka voze se još utrke u Sloveniji i Italiji.


– Vremenska prognoza je povoljna, stiže zahlađenje, snježni topovi se pale, što znači da ćemo imati vrhunsko natjecanje – kaže Jure Lučić, predsjednik Skibike kluba Croatia, koji zbog ozljede neće nastupiti i kao natjecatelj. – Nadam se da će biti snijega i oko staze da bi natjecatelji u šumi mogli voziti »freeride« i spust. Lani nije bilo snijega za te ekshibicije.


Platak će treću godinu zaredom ugostiti skibajkere. Pokrovitelji su Primorsko-goranska županija, Hrvatska turistička zajednica i Turistička zajednica općine Čavle. Tu je opet i Red Bull, koji je uvijek negdje uz ekstremne sportove. Ovoga puta vozit će se na Radeševu 1. Očekuje se nastup sedamdesetak natjecatelja iz 15 zemalja, među kojima su Austrija, Grčka, Njemačka, Italija, Švicarska, Hrvatska, ali i SAD.




– Ima dosta prijava. Lani su natjecatelji došli iz 11 zemalja, a sada očekujemo sudionike iz 15 zemalja. Prvi put nam dolaze vozači iz Mađarske, a imamo upite i iz Japana. U svakom slučaju, 27. siječnja imat ćemo treninge i utrke. Vozit će se četiri utrke, svaki natjecatelj startat će zasebno, a bodovi se zbrajaju. Nakon posljednje utrke znat ćemo pobjednika. Nedjelja je predviđena kao demo dan, kada će se svi oni koji to žele moći okušati u vožnji skibikea, koje je osigurala tvrtka Sledgehammer, s našim natjecateljima i instruktorima.


Konkurencija će biti jaka, a Hrvatsku će predstavljati šest natjecatelja.


– Danijel Tičić, Teo Žikić, Emanuel Bastaja, Loren Franović, Marko Medica i Gerfried Seeber vozit će pod hrvatskom zastavom. Konkurencija će biti još jača nego lani jer dolazi jaka američka reprezentacija, kao i Sebastian Bichler, pobjednik prošlogodišnje Euro kup serije, kao i prve utrke na Platku. Prošle godine bio je drugi, a sada je opet jedan od favorita za naslov u natjecanju koje je sada najveće skijaško natjecanju u Hrvatskoj u 2024. godini – ocjenjuje Lučić.


Skibike je inače zimska alternativa za MTB ili biciklistički spust. Platku je sada nužan pad temperature da bi se moglo krenuti sa zasnježenjem. U tom slučaju, sprema se spektakl na najvećem skijaškom natjecanju u Hrvatskoj u 2024. godini.