Skibike

Na Platku se održava utrka Europskog kupa i skibikeu, nastupit će 40-ak vozača

Zlatko Horvat

Danijel Tičić, Emanuel Bastaja, Jure Lučić, Marko Medica i Loren Franović

Danijel Tičić, Emanuel Bastaja, Jure Lučić, Marko Medica i Loren Franović

Prva od dviju vožnji na stazi Radeševo 1 na programu je u 10 sati. U 14 sati u snowboard parku počinje natjecanje u freestyleu



PLATAK  U organizaciji Skibike kluba Croatia, a pod pokroviteljstvom Primorsko-goranske županije u suradnji s Turističkom zajednicom Kvarnera, Hrvatskom turističkom zajednicom i Turističkom zajednicom općine Čavle, danas će se na Platku održati treće izdanje spektakularnog Europskog kupa u skibikeu. Prva od dviju vožnji na stazi Radeševo 1 na programu je u 10 sati. Proglašenje pobjednika je u 13 sati. No, to je samo prvi dio priče.


– Nastupit će četrdesetak vozača, uglavnom profesionalaca. Radimo ozbiljnu utrku, koja je uvrštena u Europski kup. Vozači su iz biciklističkog spusta, motokrosa – kaže Jure Lučić, predsjednik kluba Skibike Croatia.


Skakaonice


Iako su zahlađenje i snijeg zabijelili Platak, bilo je problema.




– Do četvrtka je bilo ozbiljnih problema, ali riješili smo pitanje skakaonica. Imamo tri skakaonice pri vrhu Radeševa te jednu veliku na dnu. Napravili smo drveni zavoj dug 18 metara, visok dva metra, koji je popunjen snijegom. U stazu je ugrađeno preko tri tone drvenih elemenata… Zato će utrka biti više nego zahtjevna, ali i atraktivna.


Program kreće nešto ranije od planiranog jer će temperature narasti. Priprema je trajala do dugo u noć.


– Nas petnaestak je posljednjih dana stalno na stazi. Goranski sportski centar je napravio čudo, dečki su s ratracima prikupili snijeg samo da bismo napravili utrku kako treba. Pomažu nam i dečki iz Croskija, koji inače rade Snježnu kraljicu. Samo natjecanje nije bilo upitno, u ovo vrijeme na Platku uvijek ima snijega.


Bastaja zasjao


Prva utrka održana je u Austriji. Pobjeda je pripala Austrijancu Sebastianu Bichleru, pobjedniku prvog izdanja utrke na Platku. Austrijanci su okupirali postolje, dok je sjajno peto mjesto pripalo hrvatskom vozaču Emanuelu Bastaji.


– Imali smo u Austriji pobjednika, Bastaja je slavio u natjecanju u freestyleu. On je sigurno jedan od favorita. Imat ćemo i na Platku natjecanje u freestyleu, što će se održati u snowboard parku na dnu Radeševa. To natjecanje počinje oko 14 sati i održava se do navečer. Bit će to spektakularno natjecanje pa pozivam ljude da dođu podržati ovu jedinstvenu utrku, najveću ski utrku ove godine u Hrvatskoj. Platak ima novu žičaru i ovo je vrhunska premijera.


Staza Radeševo 1 bit će zatvorena do 13 sati. Prognoza je dobra, temperatura je preko noći išla u minus, a i ujutro ne bi trebala previše biti u plusu, što znači da će skibikeri imati idealne uvjete za vožnju.