EP odbojkaša

Leo Andrić otklonio svaku neizvjesnost i odveo hrvatske odbojkaše do povijesnog uspjeha

Ivan Volarić

Hrvoje Pervan, libero hrvatske reprezentacije

Hrvoje Pervan, libero hrvatske reprezentacije

Nikada u povijesti hrvatske odbojke niti jedna muška seniorska selekcija nije ostvarila tri pobjede na EP-u, a kamoli prošla u drugi krug natjecanja



TALLINN Točno dva sata čiste igre trebalo je hrvatskim odbojkašima da bi ostvarili i treću pobjedu u skupini D, te matematički osigurali plasman u osminu finala Europskog prvenstva neovisno o rezultatima drugih susreta. Ako ne dođe do nekog velikog iznenađenja u posljednjem kolu skupine B Hrvatsku će u prvoj utakmici nokaut faze čekati aktualni europski doprvak Slovenija. Ta utakmica na rasporedu je u ponedjeljak u češkoj Ostravi. Hrvatska seli iz Tallinna u Ostravu na krilima povijesnog uspjeha. Nikada u povijesti hrvatske odbojke niti jedna muška seniorska selekcija nije ostvarila tri pobjede na EP-u, a kamoli prošla u drugi krug natjecanja. Za razliku od pobjeda nad Latvijom i Estonijom ovoga puta izostao je dramatičan rasplet u pet setova. Istina, Slovaci su poveli 1:0 u setovima, držali neizvjesnost do zadnjeg poena, ali u većem dijelu utakmice dominirala je Zaninijeva momčad.


Ajmo dizelaši!


Hrvatska klupa potrošila je prvi “time out” kod vodstva Slovaka 12:10. Igrači su ispraćeni u teren s povicima: “Ajmo dizelaši…”. Jasna aluzija na činjenicu da su hrvatski odbojkaši izgubili svih pet prvih setova na prvenstvu! Semafor je ubrzo pokazao i pet poena prednosti za Slovake (17:12), ali daleko je to još bilo od gotovog seta. Prednost se počela polako topiti, nekoliko Andrićevih aseva i poena, nekoliko Sedlačekovih prolaza i set je ušao u neizvjesnu završnicu (18:18). Igralo se poen za poen. Andrić je spasio dvije, Sedlaček jednu set loptu, a Patak blokom iskoristio četvrtu za početnu prednost svoje reprezentacije.


Drugi set donio je drugačiju sliku. “Dizelaši” su podignuli radnu temperaturu i od početka seta nametnuli ritam kojega su Slovaci sve teže pratili. Prvu prednosti (4:2) donio je Andrić dvama uzastopnim asevima, raspucali su se potom Sedlaček i Šestan i vrlo brzo prednost je narasla na tri (10:7), četiri (12:8) i pet poena (17:12). Slovaci su pokušali preuzeti dodatni rizik na servisu ne bi li tako sustigli opipljivu hrvatsku prednost, ali bilo je to poput hoda po “živom blatu”. Puno su lopti izbacili, hrvatski odbojkaši došli do puno jeftinih poena. Kruno Nikačević iskoristio je slabiji prijem i zakucao prvu set loptu sa sredine za 1:1.


Hrvatska – Slovačka 3:1



Utakmica 5. kola skupine D Europskog prvenstva odbojkaša: Hrvatska – Slovačka 3:1 (25:27, 25:19, 25:19, 31:29). Dvorana Saku Suurhall. Gledatelja: 300. Suci: Ovuka (BiH) i Aspičnik (Bjelorusija).


HRVATSKA: Žukovski 3, Bakonji, Brčić, Hanžić, Mitrašinović 1, Raič, Sedlaček 18, Šarčević (L), Dukić 2, Šestan 18, Pervan (L), Andrić 22, Zeljković, Nikačević 11.


SLOVAČKA: Mihalovič 10, Krisko 19, Nemec (L), Palagut 3, Zeman, Ondrovič 4. Pokopec, Mačuha 3, Turis (L), Patak 14, Krajčovič 10, Gavenda 6, Firkal, Goc.

Hrvatski odbojkaši nastavili su s dobrom igrom i u trećem setu u kojem Slovaci niti u jednom trenutku nisu zaprijetili. Sve je kao i u prethodnom setu započeo s dva uzastopna asa Andrić, nastavili Sedlaček, Nikačević, fenomenalni Šestan, koji je tek sredinom trećeg seta promašio prvu loptu u napadu. Upravo je njegovim as poenom Hrvatska otišla na 18:13, a isto tako ubojitim servisom stavio je “točku na i” rutinski odrađenog seta iskoristivši prvu set loptu. Slovački izbornik uzaludno je tražio raspoložene igrače na prijemu i obrani. Nije išlo, razigrana Hrvatska djelovala je toliko dominantno da je izbornik Zanini u jednom trenutku mogao mirno sjesti na klupu i uživati u dobroj igri svoje momčadi.


Šest meč lopti


I četvrti set se počeo odvijati po uhodanom pobjedničkom scenariju. Leo Andrić je prošao, pa ubacio jedan as, a onda dobrim servisom olakšao posao Žukovskom i Nikačeviću u bloku. Slovačka klupa odmah je reagirala minutom odmora kod vodstva Hrvatske 4:2. Sedlaček je pogodio za 10:7, a onda Hrvatska upala u “crnu rupu”. Slovaci su napravili seriju 5:0, poveli 12:10 i natjerali izbornika Zaninija na reakciju. Neizvjesni set prelomio se tek u samoj završnici. Krajčović je odnio prvu, Nikačević promašajem servisa drugu, Krisko prolazom treću, četvrtu i petu meč loptu. Sedlaček je izbacio jednu loptu u aut za prvu slovačku meč loptu. Krisko ju je prokockao servisom u mrežu, a Leo Andrić s dva servisa završio priču. Pogodio je as za 30:29, a onda omogućio Nikačeviću da pobjedničkim blokom započne novo hrvatsko slavlje u Tallinnu.