Sve je bilo spremno za slavlje

Legenda hrvatskog tenisa Nikola Pilić: ‘Žao mi je Marina, žarko je želio pobjedu’

Zlatko Horvat

Foto: Marin Aničić

Foto: Marin Aničić

Žao mi je Čilića jer je karakterno i s dušom želio dobiti taj povijesni meč protiv Del Potra za 3:1. Ne vjerujem da će ovaj poraz na njega ostaviti trag, bit će tužan sedam ili 14 dana, ali nakon toga će proći... – kaže Pilić



RIJEKA Sve je bilo spremno za slavlje, doček na Trgu bana Josipa Jelačića, »arfter party« u H20-u, ali sve je palo u vodu zbog čudesnog preokreta Juana Martina del Potra, koji je, poslije olimpijskog srebra i ATP naslova u Stockholmu, prvog poslije 33 mjeseca, stavio točku na »i« velikog povratka nakon silnih problema sa zglobom ruke, kada je izgledalo da mu prijeti prisilni kraj karijere. Marin Čilić bio je šest poena od trijumfa, ali Del Potro je pronašao način kako sa slomljenim malim prstom lijeve ruke prvi put u karijeri okrenuti 0:2 u setovima. Odlučio je peti meč, u kojem je ljevoruki Federico Delbonis odigrao partiju života, a Karlović još jednom potonuo pod pritiskom.


– Godine 2002. u Buenos Airesu Karlović je također igrao peti meč protiv Gastona Gaudija, pod jednim nenormalnim pritiskom. Naime, Karlović je tada igrao kvalifikacije s Krajanom za mjesto, dobio je u pet setova i zabio 43 asa. Protiv Gaudija je u odlučujućem meču zabio sedam aseva. U petak je Del Potru pogodio 36 asova i dobio možda još 40 poena poluasevima. Protiv Delbonisa pogodio je 14 asova, ali imao je sedam dvostrukih pogrešaka, što nije normalno, jer Ivo živi od servisa. Žao mi je što nismo pobijedili jer smo bili jako blizu – kaže Nikola Pilić, koji se vratio iz Zagreba u svoju opatijsku bazu i nastavio s treninzima. Četiri sata dnevno, bez obzira na 77 godina!



»San se ispunio«, »Čudesni preokret«, Fantastičan vikend u Hrvatskoj«, »Napokon završila duga povijest gorčine,« samo su neki od naslova u argentinskim medijima nakon što su ‘Gauči’ nakon četiri poraza u finalima napokon otišli do kraja.


List Clarin hvali nezaboravnu pobjedu Juana Martina del Potra protiv Marina Čilića, kojom je Argentina izjednačila na 2:2, te čudesno mirnu izvedbu Delbonisa u ključnom meču.»Igrao je kao da pritisak ne postoji. Kao da ovo nije peto argentinsko finale nakon što smo prva četiri izgubili,« piše Clarin. La Nacion navodi kako je frustracijama napokon stigao kraj.»Tenis je čudan sport. Hrvati su već slavili naslov, kada je Del Potro »ukrsnuo« i čudesnim preokretom vratio nas u život. Nakon njega ukazao se Delbonis i njegova lijeva ruka. Taj 27. studeni zauvijek je promijenio argentinski tenis,« piše La Nacion. Sporski dnevnik Ole je objavio naslovnicu na kojoj argentinski tenisači i izbornik Daniel Orsanic ljube pobjednički pokal »salataru« uz naslov »Poljubac, poljubac«.Argentinski mediji posebnu su pažnju posvetili Del Potru koji je zbog brojnih ozljeda bio na rubu prekida karijere. Ipak, nije se predao i stigao je od naslova pobjednika Davis Cupa. »Del Potrove suze su rasplakale cijelu zemlju. Njegova nezaboravna predstava protiv Čilića vratila nas je u život i otvorila vrata pobjede.«Novim Davis Cup pobjednicima čestitao je bivši wimbledionski pobjednik i jedini argentinski tenisač koji je stigao barem do polufinala na sva četiri Grand Slam turnira, David Nalbandian. »Ovo je pobjeda za sve generacije argentinskih tenisača,« napisao je Nalbandian.»Hvala vam na čudesnoj pobjedi, san se ispunio,« poručila je Gabriela Sabatini, koja je u karijeri osvojila 27 turnira. Prvacima je čestitao i legendarni košarkaš i član San Antonio Spursa Manu Ginobili.»Bravo, dečki. Vamos, vamos,« napisao je Ginobili.


Novo miješanje


Peter Figura, kanadski fotoreporter i novinar, bio je uvjeren da će Karlović igrati za treći bod i – pobijediti. No, neki bliži hrvatskoj reprezetaciji bili su mišljenja da Karlović neće izdržati ako njegov nedjeljni meč bude odlučivao. 


– Onog trenutka kada Marin nije uspio dobiti treći set, a izgubio je servis u najgorem trenutku, kod 6:5, uoči »tie breaka«, u kojem bi imao jako dobre šanse, rekao sam Bruni Kovačeviću da se karte ponovo miješaju i da će biti sve tvrđe i tvrđe, te da ne bih dao nijednu kunu na taj dvoboj. Čudno me pogledao… Vidio sam da se Del Potro stabilizirao u igri, više nije djelovao tako umorno. Žao mi je što nismo osvojili »salataru« pred 15 tisuća gledatelja, teško će se ponoviti takva atmosfera jer ITF predlaže održavanje finala na neutralnom terenu. Zamislite finale Belgije i Kanade u Singhapuru. Tko će kupiti kartu?


Pilić i Karlović… Uvijek je bilo nešto u zraku. Nikad nisu »kliknuli«.


– Nikad nisam imao ništa protiv Karlovića, niti imam sada. Uostalom, bio je i u mojoj akademiji. Da sam imao nešto protiv, ne bih ga zvao na finale u Bratislavu. Slučaj Argentina i kvalifikacije s Krajanom? Ljubičić i Ivanišević smatrali su da treba igrati Krajan. Karlović je došao dva dana kasnije, ali ipak sam smatrao da trebaju igrati kvalifikacije. Karlović je dobio nakon pet sati i zato je igrao. Ja sam čovjek koji kroz sve te godine nije igrao nikakvu politiku.


Izgubio bih se u tome. Bio sam odgovoran za ekipu i žarko želio da moja ekipa pobjeđuje. Zato me nije zanimalo tuđe, već samo moje mišljenje, a jedino važno bilo je kako netko igra na terenu. Profesionalac sam od glave do pete, ne zanima me kako se tko zove, samo kako igra.



Gorana Ivaniševića nije bilo u Areni Zagreb, puno ranije dogovorio je nastup na veteranskom turniru u Nizozemskoj (izgubio finale od Sjenga Schalkena sa 6:4, 3:6, 10:7). Nije bilo ni pobjednice Roland Garrosa Ive Majoli. Prvi finale Davis Cupa u Hrvatskoj morao je biti iskorišten za predstavljanje svih onih koji su ostavili trag u hrvatskom tenisu. Umjesto toga, neki od njih morali su (skupo) platiti karte.


– Finale sam radio kao komentator i nisam imao tih problema – govori Pilić. – Ali tražio sam ulaznice za pet naših trenera koji rade u Njemačkoj. Želio sam ih platiti, ali nisam ih dobio jer mi je rečeno da ne znaju gdje su ulaznice. Rekao sam dečkima da nema ništa od finala i otkazao im smještaj. Kada sam ja u pitanju, Savez je mojoj supruzi dao ulaznicu. Međutim, s ulaznicama zaista nešto nije bilo u redu.


Hrvatska ima tri pobjednika Grand Slam turnira (Ivanišević, Čilić, Majoli), pobjednike četiriju najvećih turnira u porovima (Dodig, Pilić, Lučić) ili miksu (Mate Pavić), finalistu Roland Garrosa (Franulović), pobjednike Masters 1000 turnira (Ivanišević, Ljubičić, Čilić), osvajače olimpijskih odličja (Ivanišević, Prpić, Ančić, Ljubičić)… Sve to skupa tenis svrstava u sam vrh uspjeha u hrvatskom sportu. Možda je sve trebalo okupiti na terenu, barem radi jednog toplog pljeska. Druga su stvar nagrade ITF-a, koje su pripala Čiliću i Ljubičiću.


– Nemamo mi kulturu da se to napravi. Drugo, član sam Nacionalnog vijeća za sport. Mi za sport dobivamo 0.1 posto bruto nacionalnog dohotka. To nije malo, to je sramota! Zaista smo trebali napraviti nešto po uzoru na Amerikance i Francuze, ljudima kao što su Boro Jovanović, Iva Majoli ili Željko Franulović, ukazati jedno poštovanje jer su zadužili ovu zemlju i njen sport. Nedostaje te sportske kulture – kaže Pilić.



Kako tko igra pitat će se uskoro Željko Krajan, od 3. do 5. veljače u Hrvatsku stižu Španjolci. Mogla bi ih dočekati šarena momčad kockastih. Ćorić je uvrijeđen, Dodig na odlasku. Ključ je Marin Čilić.



Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović primila je na Pantovčaku igrače i stručno vodstvo hrvatske Davis Cup reprezentacije.


– Drago nam je da se danas vidimo nakon nedjelje nabijene emocijama. Nama nije bilo lako na tribinama, a mogu zamisliti kako je vama bilo pet sati igrati na terenu. Unatoč činjenici što ovog puta nismo osvojili Davis Cup, moram reći da sam kao predsjednica Republike, a vjerujem da prenosim i osjećanja svih građana Hrvatske, iznimno ponosna na sve vas. Doći u finale Davisovog Cupa u konkurenciji 133 države, igrati onako dobro u finalu, igrati sa srcem, zaista je ogroman uspjeh – rekla je predsjednica i naglasila kako su jučer tenisači i navijači povezali Hrvatsku i iskazali zajedništvo koje nam je toliko potrebno.


– Mislim da je i svijet upoznao kako Hrvatska diše i s koliko strasti podržava svoje tenisače i ostale naše sportaše. Često kažem da su sport, sportski uspjesi i sportaši, kao i naši umjetnici i znanstvenici puno veći veleposlanici od nas političara i da vi puno više napravite za podizanju ugleda naše zemlje u svijetu – kazala je Grabar Kitarović koja je nakon susreta ostala u druženju s argentinskim navijačima koji su bili oduševljeni prijemom u Zagrebu.


Na prijamu se zahvalio predsjednik Hrvatskog teniskog saveza Franjo Luković koji je naglasio da Hrvatska iz proračuna za sport i tenis izdvaja na razini statističke pogreške, ali da smo po rezultatima među deset najboljih nacija svijeta.


U ime reprezentacije predsjednici se na podršci zahvalio najbolji hrvatski igrač Marim Čilić.– Ove godine smo bili jako dobra cjelina. Svima nam je teško što nismo uspjeli osvojiti Davis Cup, ali se nadamo da ćemo to uspjeti napraviti u skoroj budućnosti. Koristim i ovu prigodu da se zahvalim svim navijačima diljem države, stvarno je bio užitak i zadovoljstvo u tom ambijentu braniti boje naše države – kazao je Ćilić, koji je u ime suigrača predao predsjednici trenirku hrvatske teniske reprezentacije.


Kratki spoj


– Kod Borne nije čak ni pitanje oporavka, on je smatrao da treba biti u momčadi protiv Argentine. Tu je nastao kratki spoj. Moje je mišljenje da je trebao biti u sastavu. Istina, ako netko ne može trčati, ali mislim da Škugor nije bio u kombinacijama za nastup. No, to je prije svega pitanje koje moraju riješiti Krajan i Ćorić. Ne znam što se točno dogodilo, ali nastao je procjep. Zaista bi Hrvatska mogla imati »šarenu« momčad protiv Španjolske, ali ostaje pitanje tko će od Španjolaca doći. Može biti svega.


Ako Španjolska ne dođe s najboljim igračima, imamo šansu, pogotovo s Čilićem u sastavu. Marin je sada strašno razočaran. Žao mi je njega, jer žarko je želio tu pobjedu. Da je uspio, slavlje bi bilo ogromno. Mislim da bi svi bili zadovoljni. Žao mi ga je jer je karakterno i s dušom želio dobiti taj povijesni meč protiv Del Potra za 3:1. Ne vjerujem da će ovaj poraz na njega ostaviti trag, bit će tužan sedam ili 14 dana, ali nakon toga će proći…



Tenisači Argentine su se zahvaljujući trijumfu u Areni Zagreb i pobjedi nad Hrvatskom s 3:2 popeli i na čelno mjesto ljestvice Davis Cupa, postavši osma momčad koje je došla do prvog mjesta otkako je 2001. godine uveden sustav rangiranja. Dosadašnji najbolji plasman Argentinaca bio je drugo mjesto, koje su držali i uoči finala u Zagrebu. Argentinci su na vrhu Davis Cup ljestvice zamijenili prošlogodišnje pobjednike, reprezentaciju Velike Britanije, koja će 2016. godinu završiti kao drugoplasirana, a na treće se mjesto probila Hrvatska.


Pilić je doživio i vatreniju atmosferu od one u Areni Zagreb. Argentinci koji su pohodili Zagreb zauvijek će pamtiti veliki trijumf svoje reptezentacije.


– Hartford 1987. godine, vodio sam Njemačku protiv SAD-a u susretu za ostanak u svjetskoj skupini. Njemačka s Beckerom, SAD s Johnom McEnroeom. Dobili smo 3:2. Također je bilo petnaestak tisuća gledatelja, frcale su iskre. Amerikanci su napravili 60 tisuća dolara štete nakon poraza… Još nešto. Prvi meč trajao je četiri sata i 55 minuta, drugi šest sati i 39 minuta.