MOO odlučio

Jedne zanimljive discipline neće biti na ZOI 2026. godine, MOO tvrdi da nema dovoljno interesa

Hina

Foto REUTERS

Foto REUTERS

Nordijska kombinacija za žene neće biti u programu ZOI u Milanu i Cortini, a upitno je i da li će u toj disciplini natjecati i muškarci



PARIZ Nordijska kombinacija za žene neće biti uključena u program Zimskih olimpijskih igara u Milanu i Cortini d’Ampezzo 2026. godine zbog nedostatka rasprostranjenosti, a zbog slabog interesa upitno je i daljnje uvrštavanje tog sporta za muškarce u program, objavio je Međunarodni olimpijski odbor (MOO).


Nordijska kombinacija sastoji se od skijaških skokova i skijaškog trčanja te je ostao posljednji sport u programu ZOI na kojemu se ne natječu žene iako postoje natjecanja za njih u Svjetskom kupu i na svijetskim prvenstvima.


“Prvo svjetsko prvenstvo za žene održano je 2021. sa samo 10 zemalja koje su imale svoje predstavnice, a medalje su osvajale sportašice iz samo jedne zemlje. Stoga nisu ispunjeni kriteriji o rasprostranjenosti sporta što je jedan od ključnih uvjeta za uvrštenje u program ZOI. A i u muškom dijelu bi se trebalo u budućnosti poraditi na većoj rasprostranjenosti”, kazao je predsjednik MOO-ove komisije za sportove Karl Stoss.




Na tom prvom SP za nordijske kombinatorke sve medalje su osvojile Norvežanke, a na posljednja tri izdanja ZOI podjeljeno je 27 odličja u nordijskoj kombinaciji koja su osvojili sportaši iz četiri zemlje.


“Nordijska kombinacija je zanimljiva nama Europljanima, ali izvan Europe je teško pronaći sportaše koji bi se zainteresirali za sport. Do 2030. treba poraditi na tome”, dodao je Stoss.