EP odbojkaša

Hrvatski odbojkaši nakon pet setova doživjeli poraz od Rumunjske i ostali bez plasmana u četvrtfinale EP-a

Hina

Foto Hrvatski odbojkaški savez

Foto Hrvatski odbojkaški savez

Petar Đirlić sa 29 i Marko Sedlaček sa 14 poena predvodili su Hrvatsku, dok je Alexandru Rata sa 30 poena bio najbolji kod Rumunjske



VARNA Hrvatska muška odbojkaška reprezentacija nije se uspjela plasirati u četvrtfinale Europskog prvenstva, u dvoboju osmine finala u Varni uspješnija je bila Rumunjska sa 3-2 (25-17, 25-20, 17-25, 26-28, 15-12).


Petar Đirlić sa 29 i Marko Sedlaček sa 14 poena predvodili su Hrvatsku, dok je Alexandru Rata sa 30 poena bio najbolji kod Rumunjske.


Hrvatska je vrlo loše krenula u dvoboj pa je Rumunjska odmah napravila prednost od 5-1, pa 12-5 u prvom setu, a ta je prednost rasla sve do 24-12. S pet uzastopnih spašenih set-lopti Hrvatska je tek ublažila loš dojam iz prve dionice igre.




U drugom setu je kljuna bila 8-0 serija Rumunja kojom su se nakon 8-8 odvojili na 16-8 te tako stekli nenadoknadivu prednost.


Ipak, izabranici Cedrica Enarda smogli su snage za povratak u dvoboj, treći set su otvorili sa 5-1, prednost od četiri poena držali do 12-8, da bi ju zatim i povećali na 17-9 pa je ostatak tog dijela dvoboja protekao mirno.


Najizjednačeniji je bio četvrti set u kojemu je Hrvatska stalno bila u prednosti, ali nikada većoj od tri razlike (12-9, 15-12, 20-17, 22-19). Rumunji su s četiri uzastpna poena stigli do prednosti 23-22, a malo potom i do meč lopte kod 24-23. Hrvatska je ipak uzvratila s dva uzastopna poena i ponovno preuzela kontrolu rezultata te realizirala treću set-loptu za poravnanje u setovima.


No, u odlučujućem petom setu Rumunjska je ponovno preuzela kontrolu povevši sa 4-1 pa 6-2. Hrvatska se uspjela vratiti na 8-8 no niti jednom nije i povela u petom setu. Rumunjska je stekla tri boda prednosti kod 13-10, a posljednja je dva poena osvojila servis pogreškama najboljih hrvatskih igrača Đirlića i Sedlačeka.


Rumunjska će u četvrtfinalu igrati s pobjednikom susreta Francuska – Bugarska koji se igra kasnije u petak također u Varni.


U subotu su na programu dvoboji Slovenija – Turska, Italija – Sjeverna Makedonija, Portugal – Ukrajina i Nizozemska – Njemačka, a u nedjelju Srbija – Češka i Poljska – Belgija.