Tradicionalna regata

Galebov Damaco s kormilarom Berislavom Vranićem najbrži na 28. Senjskoj regati krstaša

Dorotea Prpić

Trinaest posada natjecalo se u brzini i umijeću jedrenja u klasi krstaš, regata je održana 28. put, a njenu uspješnu organizaciju i ove godine potpisuje Jedriličarski klub Senj



SENJ U izostanku ljetnih manifestacija radi epidemije koronavirusa, jučerašnja slika jedrilica u akvatoriju ispred senjske luke bila je pravo osvježenje. Jedrilice koje su sudjelovale na popularnoj i tradicionalnoj Senjskoj regati pružale su sliku za razglednicu, a svojom atraktivnošću plijenile su poglede i domaćih i stranih posjetitelja.


Trinaest posada natjecalo se u brzini i umijeću jedrenja u klasi krstaš, regata je održana 28. put, a njenu uspješnu organizaciju i ove godine potpisuje Jedriličarski klub Senj. Sudionici ovogodišnje regate uglavnom su bili iz bližih destinacija Sjevernog Jadrana, iz Rijeke, Malinske, Baške, Opatije, Novog Vinodolskog, Crikvenice, Selca… »Boje« Senja branili su poznati senjski jedriličari, otac i sin Goran, i Petar Šimunović, svaki na svojoj jedrilici.
Plovilo se »na štap« od Senja prema Svetoj Jeleni i Spasovcu, uz obvezni okret u samoj senjskoj luci, a plov je i nešto skraćen radi nedostatka vjetra. Organizatori su se pridržavali svih preporučenih epidemioloških mjera, a kontakti posada bili su minimalni.


– Regate imaju nizak stupanj rizika od zaraze jer su ekipe međusobno odvojene, a kada smo vidjeli da se regate održavaju u drugim sredinama na Jadranu, i mi smo odlučili održati našu regatu, što nam je odobrio i Stožer Civilne zaštite Grada Senja. Puno sudionika je svoje papire popunilo unaprijed pa ih samo predaju bez puno zadržavanja u našim prostorijama. I sam čin dodjele nagrada najuspješnijim jedriličarima je zbog epidemioloških mjera ovaj put bio skroman. Zadovoljni smo brojem brodova jer smo umjesto u subotu zbog loše prognoze Državnog hidrometeorološkog zavoda održavanje regate prebacili za nedjelju, što baš nije praktično za same jedriličare, koji se po završetku regate moraju vratiti kući – pojašnjava predsjednica Jedriličarskog kluba Senj Nikolina Šimunović.




»Pravdu« na regati dijelili su suci Vilim Nakrst, Miljenko Sokolić i Mario Šikić. Senjska regata boduje se za kup Hrvatskog primorja, kao i ranijih godina natjecanje je bilo dobro organizirano i na moru i na kopnu, a upravo radi te brige o natjecateljima ovu regatu jedriličari vole. U konačnici titulu ukupnog pobjednika regate osvojila je posada broda Damaco iz JK-a Galeb Rijeka s kormilarom Berislavom Vranićem (1:46.48). Pobjednik prve grupe je jedrilica Vihor (kormilar Igor Barbalić, 2:33.20, Vihor Baška). Prvi u trećoj grupi je brod Trogir (kormilar Petar Šimunović, 2:05.36, Senj). Pobjednik četvrte grupe je Spirt of Geronimo (kormilar Gianfranco Pignolini, 1:50.12, 3. maj Rijeka). U petoj grupi najbrži brod je bio Aleksandra (kormilar Aleksandar Šlosar, 3:25.35, Opatija). U šestoj grupi prvo mjesto pripalo je Jokeru (kormilar Igor Hrelja, 1:51.53, Val Crikvenica) i u posljednjoj grupi devet prvo mjesto ima brod Plan B (Srečko Deželin, 2:03.56, Val Crikvenica).


– Mi smo ponosni što senjska regata ima tako dugu tradiciju, a najvažnije nam je da su sudionici naše regate zadovoljni, kažu da im je u Senju uvijek lijepo – zaključuje Nikolina Šimunović.