Vendee Globe

Francuski jedriličar koji sudjeluje na regati samaca oko svijeta spašen nakon havarije u oluji

Hina

Kevin Escoffier na svojoj jedrilici PRB

Kevin Escoffier na svojoj jedrilici PRB

Escoffier (40) je zbog prodora vode morao napustiti svoju jedrilicu PRB i ukrcao se u splav i odaslao poziv u pomoć, a nakon nekoliko sati plutanja u Južnom oceanu spasio ga je sunarodnjak Jean Le Cam



CAPETOWN Francuski jedriličar Kevin Escoffier, koji je na jedrilici PRB sudjelovao na regati samaca oko svijeta Vendee Globe, spašen je nakon havarije u oluji na prilazu Rtu Dobre nade.


Escoffier (40) je zbog prodora vode morao napustiti svoju jedrilicu PRB i ukrcao se u splav i odaslao poziv u pomoć, a nakon nekoliko sati plutanja u Južnom oceanu spasio ga je sunarodnjak Jean Le Cam, koji je bio najbliži i prvi se odazvao pozivu u pomoć.


Escoffier se ukrcao na Le Camovu jedrilicu Yes We Cam i sada čekaju spasilački brod iz Cape Towna na vrlo uzburkanom moru s valovima preko 5 metara. Još su dvojica sudionika utrke – Nijemac Boris Hermann (Seaexplorer-Yacht Club de Monaco) i Yannick Bestaven (Maître Coq IV), također krenuli u pomoć Escoffieru, a oni će uskoro moći nastaviti utrku oko svijeta, dok će se vrijeme posvećeno spašavanju oduzeti od konačnog vremena kad stignu na cilj.




Escoffier prvi put sudjeluje u Vendée Globeu, dok je Le Cam veteran i sam je bio spašen 2009. godine kada se njegov brod prevrnuo ispred rta Horn, a tada ga je spasio drugi natjecatelj Vincent Riou, koji je pritom i sam ostao bez jarbola.


Utrka samaca Vendee Globe jedri se svake četiri godine od 1992., a ovogodišnje izdanje započelo je 8. studenoga u francuskoj luci Les Sables d’Olonne, a od 33 natjecatelja nakon 22 dana na moru odustalo je troje. Rekord utrke otprije četiri godine drži Francuz Armel Le Claech koji je svijet oplovio za 74 dana, tri sata i 35 minuta.