Nemaju povjerenje

EU traži od kineskih vlasti dokaze da tenisačica Peng Shuai ima slobodu kretanja

Hina

Shuai Peng/Foto REUTERS

Shuai Peng/Foto REUTERS

Tražimo od kinske vlade da dostavi neovisne i provjerljive dokaze o tome da je ona dobro i gdje se nalazi, izjavila je u srijedu glasnogovornica EU



BRUXELLES Europska unija traži od kineskih vlasti “dokaze koje je moguće provjeriti” o slobodi kretanja kineske tenisačice Peng Shuai i “transparentnu istragu” o njenim tvrdnjama da ju je seksualno iskoristio jedan visoki kineski dužnosnik, izjavila je u srijedu glasnogovornica EU Nabila Massrali.


“Vidjeli smo izjave koje se pripisuju Peng Shuai i snimke njenog pojavljivanja u javnosti. Međutim, informacije o tvrdnjama o seksualnom iskorištavanju i o činjenici da nije viđena dva tjedna i dalje jako zabrinjavaju”, istaknula je Massrali.


“Nismo u mogućnosti komentirati same tvrdnje, ali hitno tražimo kompletnu i transparentnu istragu”, dodala je.




“Traženje točnih informacija je legitimno”, inzistirala je Massrali odgovarajući na poziv kineskih vlasti da se cijeli slučaj “ne politizira”.


“Tražimo od kinske vlade da dostavi neovisne i provjerljive dokaze o tome da je ona dobro i gdje se nalazi. Nadamo se da će ona uskoro moći nastaviti sa svojim sportskim i nesportskim aktivnostima”, zaključila je.


Peng Shuai (35), koja je u paru osvojila Roland-Garros 2014., objavila je početkom studenog na društvenoj mreži Weibo dugačku poruku o svom odnosu s bivšim zamjenikom kineskog premijera Zhangom Gaolijem koji je od nje stariji 40 godina.


U tom tekstu u obliku otvorenog pisma Peng Shuai je iznijela osjećaje prema bivšem kineskom dužnosniku koji je u mirovini od 2018. Najviše mu je zamjerila što ju je prisilio na seksualni odnos prije tri godine.


Mnoge zvijezde svjetskog tenisa, od Chrisa Everta do Novaka Đokovića te nekoliko zapadnih zemalja, uključujući Francusku i Sjedinjene Države, pozvale su Peking da rasvijetli sudbinu Peng Shuai.


“Sudbina teniske prvakinje Peng Shuai izazvala je zabrinutost među državama članicama EU”, rekao je u utorak predstavnik EU-a u Kini Nicolas Chapuis, osuđujući “zid šutnje s kineske strane”.


Tenisačica se ponovno pojavila u javnosti prošli vikend, najprije u restoranu u Pekingu, a zatim i na teniskom turniru u kineskoj prijestolnici, što su prenijeli službeni kineski mediji.


U nedjelju je također putem videopoziva razgovarala s predsjednikom Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) Thomasom Bachom.


Prema MOO-u, Peng Shuai je objasnila da je “sigurna i zdrava u svom domu u Pekingu, ali da bi voljela da se poštuje njezina privatnost”.


WTA, upravno tijelo ženskog profesionalnog teniska, međutim, bio je skeptičan.