Giro d'Italia

Eritrejac Biniam Girmay pobjednik desete etape biciklističke utrke Giro, u ukupnom poretku vodi Španjolac Juan Pedro Lopez

Hina

Biniam Girmay/Foto REUTERS

Biniam Girmay/Foto REUTERS

Za Girmayu, koji je najistaknutiji predstavnik mladog afričkog vala biciklista, ovo je bila osma pobjeda u karijeri, pri čemu prva na Grand Touru



ANCONA Eritrejac Biniam Girmay pobjednik je desete etape biciklističke utrke Giro d’Italia upisavši se u povijest kao prvi biciklist iz svoje zemlje koji je ostvario etapnu pobjedu na jednoj od trotjednih utrka.


Član momčadi Intermarche-Wanty-Gobert je 196 km dugačku dionicu od Pescare do Jesija prošao za četiri sata, 32 minute i sedam sekundi. Drugo mjesto u završnom sprintu osvojio je Nizozemac Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix), dok  je treći bio Talijan Vincenzo Albanese (EOLO-Kometa).


Za Girmayu, koji je najistaknutiji predstavnik mladog afričkog vala biciklista, ovo je bila osma pobjeda u karijeri, pri čemu prva na Grand Touru.




“Nevjerojatno, stvarno sam zahvalan i sretan. Kontrolirali smo situaciju od samog početka. Nemam riječi za rad ekipe. Jako sam uzbuđen,” kazao je 22-godišnjak.


Posljednjih 15 km bilo je posebno uzbudljivo nakon što je ekipa Alpecin-Fenix pripremala napad za Van der Poela. U posljednjem dijelu rute pokušali su i favoriti za ukupnu pobjedu, ali nisu uspjeli doći do značajnije prednosti. Na koncu je Nizozemac ostao bez snage u posljednjih 50 metara, a pobjeda je pripala Girmayju.


“Naravno da sam svjestan povijesti. Od početka Gira znali smo da se možemo dobro utrkivati. To je zahvaljujući cijelom timu, mojoj obitelji. Osjećam se kao da svaki dan pišem malo povijesti,” dodao je.


Girmay je nedavno slavio i na 84. izdanju klasične biciklističke utrke “Gent-Wevelgem”, koja se boduje za “WorldTour”. Bila je to prva pobjeda nekog vozača iz supsaharske Afrike u nekoj utrci iz serije “World Toura” kojom je Girmay još jednom potvrdio svoj potencijal koji je pokazao na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu na kojemu je osvojio srebrnu medalju u cestovnoj utrci za vozače do 23 godine.


U ukupnom poretku Gira vodi Španjolac Juan Pedro Lopez (Trek-Segafredo) sa 12 sekundi prednosti ispred Portugalca Joao Almeide (UAE Team Emirates), dok Francuz Romain Bardet (Team DSM) na trećem mjestu ima 14 sekundi zaostatka.


 


REZULTATI


1. Biniam Girmay (Eri/Intermarche-Wanty-Gobert) 4:32:07
2. Mathieu van der Poel (Niz/Alpecin-Fenix)
3. Vincenzo Albanese (Ita/EOLO-Kometa)
4. Wilco Kelderman (Niz/Bora-Hansgrohe)
5. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers)
6. Koen Bouwman (Niz/Jumbo-Visma)
7. Romain Bardet (Fra/Team DSM)
8. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious)
9. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates)
10. Mauro Schmid (Švi/Quick-Step Alpha Vinyl) svi isto vrijeme…


UKUPNO


1. Juan Pedro Lopez (Špa/Trek-Segafredo) 42:24:08
2. Joao Almeida (Por/UAE Team Emirates) + 0:12
3. Romain Bardet (Fra/Team DSM) 0:14
4. Richard Carapaz (Ekv/Ineos Grenadiers) 0:15
5. Jai Hindley (Aus/Bora-Hansgrohe) 0:20
6. Guillaume Martin (Fra/Cofidis) 0:28
7. Mikel Landa (Špa/Bahrain-Victorious) 0:29
8. Domenico Pozzovivo (Ita/Intermarche-Wanty-Gobert) 0:54
9. Emanuel Buchmann (Njem/Bora-Hansgrohe) 1:09
10. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-Victorious) 1:22…