Nove mjere

Dok Francuzi namjeravaju svojim sportašima nametnuti obvezno cijepljenje iz Velike Britanije stiže vijest da se napušta politika COVID potvrda

Portal Novi list

Leo Messi/Foto REUTERS

Leo Messi/Foto REUTERS

Zakon o potvrdi o cijepljenju će se odnositi na sve koji su gledatelji ili profesionalni sportaši. I to do daljnjega. Što se tiče Roland Garrosa, on je u svibnju. Situacija bi se mogla promijeniti do tada i mi se nadamo da će biti povoljnija. Vidjet ćemo, ali očito nema izuzetaka", objavilo je francusko ministarstvo sport



PARIZ  “Svi sportaši koji dolaze u Francusku kako bi sudjelovali na nekom natjecanju, kao što je skorašnji rugby turnir Šest nacija, morat će biti cijepljeni, javlja u ponedjeljak agencija France Presse pozivajući se na izvore iz Vlade.


Dan nakon što je odlučeno da prvi tenisač svijeta Novak Đoković mora napustiti Australiju jer nije cijepljen, francuska je vlada objavila da COVID potvrda neće biti obavezna samo za amaterske i profesionalne sportaše u Francuskoj nego i za strane sportaše koji dolaze na natjecanja u Francusku.


Prema francuskom zakonu o potvrdi o cijepljenju, kojeg je parlament usvojio u nedjelju, za ulazak na javna mjesta kao što su restorani, kafići, kina i međugradski vlakovi bit će potrebna potvrda o cijepljenju.




“Zakon o potvrdi o cijepljenju će se odnositi na sve koji su gledatelji ili profesionalni sportaši. I to do daljnjega. Što se tiče Roland Garrosa, on je u svibnju. Situacija bi se mogla promijeniti do tada i mi se nadamo da će biti povoljnija. Vidjet ćemo, ali očito nema izuzetaka”, objavilo je francusko ministarstvo sporta.


Doduše, postoji jedan veliki problem s kojim su se nedavno susreli i Talijani, a to su brojni francuski klubovi koji igraju međunarodna natjecanja nad kojima nadležnost imaju tijela odgovarajućih loptačkih saveza. Primjerice, UEFA ima jasno razrađen COVID protokol u kojem je najbitnija stavka – testiranje. Cijepljenje nije obveza, a testiranje se provodi uoči utakmice po nekoliko puta neovisno o tome da li su igrači potpuno, djelomično ili uopće nisu cijepljeni.


U praksi bi to značilo da nogometaši Real Madrida ne moraju biti potpuno cijepljeni na skorašnjem gostovanju kod PSG-a u Ligi prvaka ako slijede UEFA-ine preporuke. S druge strane ako Francuzi ostvare svoje najave onda PSG neće moći igrati domaće utakmice u Parizu, riskirat će da izgubi utakmicu bez borbe ili će se kao organizator utakmice suočiti s kaznom da ne provodi epidemiološke mjere. Sličan problem nedavno su imali i Talijani koji su na svoja sportska borilišta uveli tkz. “Green pass“. Obvezali su svoje klubove da nametnu igračima cijeplejnje, ali nije još poznato kako su to riješili kada je riječ o međunarodnim natjecanjima.


S druge strane iz Velike Britanije stižu informacije iz medija da se intezivno razmišlja o tome da se do kraja siječnja ukinut COVID potvrde kao dio Vladinog plana popuštanja mjera.