Traže se nasljednici

Daniele Santarelli i Emanuele Zanini napuštaju mjesta izbornika muške i ženske odbojkaške reprezentacije Hrvatske

Portal Novi list

Emanuele Zanini/Foto PIXSELL

Emanuele Zanini/Foto PIXSELL

Iz HOS-a su poručili da bi uskoro trebali biti poznati njihovi nasljednici

RIJEKA Hrvatski odbojkaški savez neće produžiti ugovore s dosadašnjim izbornicima ženske i muške seniorske reprezentacije Danieleom Santarellijem  i Emanueleom Zaninijem. Nakon nastupa na EP-u prošloga ljeta njihovi ugovori su istekli, ali je ostavljen određeni vremenski period za daljnje pregovore o mogućnosti nastavka suradnje. Međutim, do dogovora nije došlo pa su iz Saveza krenuli u potragu za nasljednicima talijanskih stručnjaka.


Daniele Santarelli preuzeo je klupu hrvatske ženske odbojkaške reprezentacije u  jesen 2018. godine, nakon zlata osvojenog na Mediteranskim igrama u Taragoni. Za svojega četverogodišnjeg mandata dvaput se plasirao na EP i osvojio 11., te 10. mjesto. Osim toga talijanski stručnjak vodio je hrvatsku reprezentaciju u Europskoj ligi u Zlatnoj skupini dva puta osvojivši srebro, te na Challenger kupu u Peruu gdje je osvojio četvrto mjesto. U kvalifikacijama za Olimpijske igre održanim u Nizozemskoj nije se uspio plasirati u Tokio, zauzevši pretposljednje sedmo mjesto.


Emanuele Zanini bio je izbornik hrvatske muške reprezentacije od proljeća 2019. godine kada je na klupi zamijenio Ivana Rančića. S hrvatskom se reprezentacijom kroz kvalifikacije uspio plasirati na Europsko prvenstvo 2021. godine, nakon što je to posljednji puta uspjelo Igoru Šimunčiću 2015. godine u Torinu kada je osvojeno pretposljednje, 15. mjesto. Zanini je pak nakon prolaska skupine u osmini finala s 1:3 izgubio od kasnije srebrne reprezentacije Slovenije polučivši na kraju 14. mjesto (od 24 reprezentacije). U Europskoj ligi, Srebrnoj skupini, izborio je Final Four osvojivši četvrto mjesto, a 2019. godine u Zlatnoj skupini Europske lige Hrvatska je zauzela osmo mjesto.