Giro d'Italia

Britanac Hart i Australac Hindely poravnati ulaze u posljednju etapu Gira

Hina

Britanac Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) pobjednik je pretposljednje, 20. etape vožene od Albe do Sestrierea u dužini od 190 kilometara



SESTRIERE Britanac Tao Geoghegan Hart (INEOS Grenadiers) pobjednik je pretposljednje, 20. etape “Gira d’Italia” vožene od Albe do Sestrierea u dužini od 190 kilometara, dok je australski biciklist Jai Hindley (Sunweb) preuzeo vodstvo u ukupnom redoslijedu, ali isto vrijeme ima i drugoplasirani Hart.


Tijekom posljendje brdske etape na ovogodišnjem “Giru” vozači su tri puta morali svladati uspon prema Sestriereu, a diktiranje tempa glavne skupine preuzela je momčad INEOS Grenadiers. Otprilike pet kilometara prije tavršetka drugog uspona uslijedio je žestoki napad Hartova “vodonoše” Rohana Dennisa nakon kojega je konktakt s vodećima izgubio dosadašnji vodeći u ukupnom redoslijedu Nizozemac Wilco Kelderman (Sunweb). Osim Harta, Dennisov tempo uspio je pratiti još samo Hindley, dok je Kelderman do završetka drugog uspona izgubio već oko minutu.


Dennis je nastavio diktirati tempo i kada se krenulo posljednji treći put prema Sestriereru sve do otprilike tri i pol kilometra prije cilja kada je u napad krenuo Hindley koji je želio “slomiti” Harta. No, ni taj prvi kao niti drugi i treći Hindleyev napad koji su usplijedili nisu urodili plodom pa su njih dvojica zajedno stigli do cilja, da bi u završnom sprintu Hart lakoćom stigao do svoje druge etapne pobjede na ovom “Giru”.




Zahvaljujući bonus sekundama za etapnu pobjedu Hart je nadoknadio minimalni zaostatak za Hindleyem u ukupnom redoslijedu, pa uoči posljendje etape, 15.7 kilometara dugačkog pojedinačnog kronometra u Milanu prva dvojica imaju isto vrijeme.


U dosadašnja dva kronometra vožena na ovom “Giru” Hindley i Hart su pokazali potpuno različite rezultate, u prvoj etapi prije tri tjedna u Palermu Hindley je zadanih 15.1 kilometara prešao 47 sekundi brže od Harta, no prije tjedan dana u 14. etapi u Valdobiaddeneu Hart je nakon 34.1 kilometara bio za 1:15 minuta brži od Hindleya.


Treće mjesto u 20. etapi zauzeo je Dennis koji je na cilj stigao 25 sekundi nakon Harta i Hindleya, dok je u ukupnom redoslijedu trećeplasirani Kelderman sa 1:32 minute slabijim vremenom od vodećeg dvojca.


Hrvatski prvak Josip Rumac (Androni Giocattoli) u 20. je etapi ciljem prošao kao 105. sa 32:40 minuta zaostatka za Hartom te je u ukupnom redoslijedu 99. sa 4:32:30 sati slabijim vremenom od Hindleya.


REZULTATI, 20. ETAPA:

1. Tao Geoghegan Hart (VB/INEOS Grenadiers)       4:52:45
2. Jai Hindley (Aus/Sunweb)                       isto vrijeme
3. Rohan Dennis (Aus/INEOS Grenadiers)                +25
4. Joao Almeida (Por/Deceuninck-QuickStep)          +1:01
5. Andrea Vendrame (Ita/Ag2r)                       +1:34
6. Einer Rubio (Kol/Movistar)                       +1:35
7. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)               +1:35
8. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                     +1:35
9. Atilla Valter (Mađ/CCC)                          +1:48
10. James Knox (VB/Deceuninck-QuickStep)            +2:00
---------------------------------------------------------
105. JOSIP RUMAC (HRV/Androni Giocattoli)          +32:40
UKUPNO:
1. Jai Hindley (Aus/Sunweb)                       85:22:07
2. Tao Geoghegan Hart (VB/INEOS Grenadiers)       isto vrijeme
3. Wilco Kelderman (Niz/Sunweb)                      +1:32
4. Pello Bilbao (Špa/Bahrain-McLaren)                +2:51
5. Joao Almeida (Por/Deceuninck-QuickStep)           +3:14
6. Jakob Fuglsang (Dan/Astana)                       +6:32
7. Vincenzo Nibali (Ita/Trek-Segafredo)              +7:46
8. Patrick Konrad (Aut/BORA-Hansgrohe)               +8:05
9. Fausto Masnada (Ita/Deceuninck-QuickStep)         +9:24
10. Hermann Pernsteiner (Aut/Bahrain-McLaren)       +10:08
----------------------------------------------------------
99. JOSIP RUMAC (HRV/Androni Giocattoli)          +4:32:30