Na pragu elite

Boćari Svetog Jakova igraju kvalifikacije protiv Vargona za plasman u Super ligu: “Moramo biti optimisti”

Valentina Prokić

Boćari Sv. Jakova/M. LEVAK

Boćari Sv. Jakova/M. LEVAK

Duboko sam uvjeren i veliki sam optimist kada je prolaz u pitanju, iako je u sportu oprez neophodan. Utakmica neće biti laka i bit će pritiska - rekao je Vjekoslav Matetić, trener Jakovara



JADRANOVO  Boćari Svetog Jakova osigurali su naslov prvaka Prve HBL sjever tri kola prije kraja prvenstva, a u pretposljednjem kolu su u subotu, uoči posljednjeg domaćeg dvoboja sa Svetim Rokom-Klana primili i pehar pobjednika. Tako su Jakovari, još jednom drugu godinu zaredom došli na prag elitnog boćarskog natjecanja od kojeg ih dijeli jedna kvalifikacijska utakmica.


U posljednjem kolu prvenstva, boćari iz Jadranova gostuju kod Svetog Luke, ali u znatno oslabljenom sastavu s obzirom da će trener Vjekoslav Matetić te igrači Karlo Šaban, Žarko Jerčinović i Filip Klarić biti odsutni zbog reprezentativnih obveza.


Dvije prednosti


Sveti Jakov u 17 odigranih kola ima samo dva poraza i to u gostima, od Kukuljanova te od Lovrana.




– Na početku prvenstva sam tvrdio da je liga dosta jaka, jer u svim tim klubovima ima dosta iskusnih i kvalitetnih boćara koji su prošli razne rangove natjecanja te da neće biti tako jednostavno. Bili smo jako oprezni, ta dva susreta smo izgubili, iako smo na Kukuljanovu igrali jako dobro, ali Kukuljanovo je bivši prvoligaš koji je baš protiv nas odigrao maestralno – kaže Vjekoslav Matetić, trener Svetog Jakova.


Momčad iz Jadranova uz nekolicinu iskusnika ima momčad u najvećem dijelu sastavljenu od mladih talentiranih boćara koji su prošli mlađe uzrasne kategorije te postali nositelji igre.


– Mladost je narasla, stekla iskustvo. Svjestan sam činjenice da smo mi u ovoj ligi klub koji ima veliku prednost u dvije discipline, u brzinskom i štafetnom izbijanju. Disciplina koja će se sad eliminirati, precizno valjanje, u njoj smo imali najlošije rezultate. Sretan sam da se nećemo s tim brzo susresti. Često smo je gubili pa je radila pomutnju. Ta disciplina je prednost iskusnih boćara, valjača, koji su znali to iskoristiti. U preciznom izbijanju priča je bila drukčija jer imam dosta dečki koji tu disciplinu mogu jako kvalitetno odrađivati – dodao je Matetić.


Neutralan teren


Sveti Jakov je prošle godine igrao dvije kvalifikacijske utakmice za ulazak u viši rang protiv Marinića i minimalno izgubio. Ove godine Jakovari igraju samo jednu utakmicu, a protivnik im je riječki Vargon. Utakmica se igra 2. srpnja na neutralnom terenu, u Krku.


– Nadam se da neće biti isto kao lani. Vjerujem da smo upravo toliko sazreli i toliko iskustva stekli kroz te kvalifikacijske utakmice i kroz cijelo prvenstvo da bi mogli biti konkurentni za odigrati pravu utakmicu. No, i lani je bilo tako pa je praktički odlučila jedna boća. Taj dan će biti važno iskustvo, a Vargon je po godinama iskusniji, iako i oni imaju mladost. Duboko sam uvjeren i veliki sam optimist kada je prolaz u pitanju, iako je u sportu oprez neophodan. Boća je okrugla, utakmica neće biti laka i bit će pritiska. Imamo godinu više iskustva i mislim da se možemo boriti za ulazak u Super ligu ravnopravno, a čak mislim da bismo, ako uđemo, mogli igrati ozbiljniju ulogu i pružiti kvalitetnu igru, a ne biti kanta za napucavanje – zaključio je Matetić.