Josip Rumac

Biciklist iz Poljana nastupa na utrci “Strade Bianche”, cilj je na čuvenoj Piazzi del Campo

Zlatko Horvat

Josip Rumac

Josip Rumac

Bit će lakše nego lani, nema vrućine, a bit će zbog kiše i manje prašine. No najavljeno je lijepo vrijeme – kaže Rumac



RIJEKA Danas u 11.40 sati u Sieni starta jednodnevni biciklički klasik »Strade Bianche« s ciljem na čuvenoj Piazzi del Campo, poznatoj po konjičkoj utrci »Palio«. Na startu će se s brojem 34 naći Josip Rumac, biciklist iz Poljana, član momčadi Giocattoli Androni – Sidermec.


– Bit će lakše nego lani, nema vrućine, a bit će zbog kiše i manje prašine. No najavljeno je lijepo vrijeme – kaže Rumac, iza kojeg je već 5.560 kilometara odvezenih ove godine na dva kotača i pripreme u planinama Pijemonta.


– Sve je prošlo u najboljem redu. Još nismo svjesni prve utrke, već smo tri i pol tjedna zajedno i svaki je dan jednak. Možda će se sve promijeniti kada sjednemo u autobus i krenemo na start.




Staza je duga 184 kilometra, od kojih su 63 na makadamu.


– Bit će to spektakl. Sve su najbolje momčadi ovdje, sa svojim ponajboljim vozačima. I svi su spremni. Julian Alaphilippe, branitelj naslova Wout Van Aert, Mathieu van der Poel…


No Siena je u crvenoj zoni koronavirusa, pustili su nas pogledati stazu, ali sve je zatvoreno. Manja je cirkulacija ljudi, a nas čuvaju.
S obzirom na to da se dio utrke vozi po bijeloj cesti, priprema bicikla je drugačija.


– Druga je taktika, a češći su defekti guma i lanaca. Vozi se na širim gumama, 28 umjesto 25 milimetara, što je standard.


Prošle je godine Rumac bio 26. na ovoj utrci. Iskusniji je za Giro d’Italia, a nakon utrke vraća se kući na mali predah.