CRO RACE

Josip Rumac uoči šestog izdanja najveće profesionalne biciklističke utrke kroz Hrvatsku: “Najteže je kod kuće”

Valentina Prokić

Josip Rumac/Foto: KL PHOTO

Josip Rumac/Foto: KL PHOTO

Svaka etapa je važna, ali naša je posebna. Svakako je time i veći pritisak jer je najteže voziti kod kuće, a bilo bi lijepo proći ciljem među prva tri u Opatiji - kaže biciklist iz Poljana



RIJEKA Preostala su samo 24 sata do starta CRO Racea, najveće i jedine profesionalne međunarodne biciklističke utrke kroz Hrvatsku. Na startu će se sutra u 11.05 sati u Osijeku naći 20 momčadi sa 140 biciklista, koji će kroz šest etapa odvoziti nešto više od 1.000 kilometara kroz cijelu Hrvatsku s ciljem u Zagrebu 3. listopada kod Hrvatskog narodnog kazališta. Među prijavljenima je i šest hrvatskih biciklista, četvorica iz pazinske momčadi Meridiana Kamen Team Filip Kvasina, Antonio Barać, Matija Beđić i Lorenzo Marenzi te dvojica koji voze za talijanske momčadi, Riječanin Fran Miholjević (Cycling Team Friuli) i biciklist iz Poljana Josip Rumac (Androni Giocattoli-Sidermec).


Rumac je već jučer otputovao u Osijek gdje će mu se danas pridružiti ostatak njegove momčadi.


– Nadam se da sam spreman. Brojke na treningu su dobre, sve ide po planu. Forma je baš dobra. Nismo imali baš puno utrka u posljednje vrijeme. U Rumunjskoj je sve bilo super, na cestovnoj utrci EP-a noge su slušale, ali neke druge stvari su igrale ulogu. Samo 30 vozača je završilo od nas 174 koliko nas je startalo – kaže Josip Rumac, jedini hrvatski biciklist, koji je ove godine nastupio i na OI-u u Tokiju.


Novi ugovori




Što se samog CRO Racea tiče, biciklist iz Poljana smatra da je utrka po profilu lakša od prijašnjih izdanja.


– Iako je ovogodišnja lakša po profilu, vozači su ti koji naprave utrku težom. Kraj je sezone, svi se žele pokazati, i zbog novih ugovora s momčadima. Sigurno neće biti lako. U mojoj momčadi ima dosta ozlijeđenih, a dvije ekipe su na utrkama u Italiji i Francuskoj, tako da ćemo se danas skupiti u Osijeku i konačno znati kojih šest će uz mene voziti – dodaje Rumac.


Domaća utrka uvijek nosi motiv više, a posebno četvrta i peta etapa kojima su ciljevi u Crikvenici, odnosno Opatiji. Peta etapa je posebno Rumcu važna jer dobro poznaje dionice od Rabca, uspon na Učku sa istarske strane, Kastav, Volosko….


Fran u formi


– Svaka etapa je važna, ali naša je posebna. Nema puno hrvatskih biciklista i ekipe očekuju puno od nas. Svakako je time i veći pritisak jer je najteže voziti kod kuće, a bilo bi lijepo proći ciljem među prva tri u Opatiji. Mislim da su mi šanse bolje jer nema brdskih ciljeva. Fran Miholjević je također u dobroj formi, poznaje naše ceste, ali mu nedostaje malo iskustva jer je tek zakoračio u kategoriji do 23 godine. No, na cesti se to ne vidi, važne su noge – kaže Rumac.


U odnosu na prijašnja izdanja neki ciljevi i etape su novost za sve, poput Otočca.


– Ciljevi su ove godine nešto teži s kompliciranim sprintevima, s više zavoja, ali meni to odgovara. Posebno u ovim našim etapama jer poznajem ceste pa znam gdje se mogu sačuvati, a gdje mogu dati više. Etapa iz Zadra do Crikvenice nama biciklistima će možda biti najdosadnija, ali zato gledateljima koji će moći pratiti preko ekrana sa snimkama iz helikoptera će biti jako zanimljiva. Bit će to dobra utrka i za bicikliste, ali i za ljubitelje biciklizma – zaključio je Josip Rumac.