PETA ETAPA CRO RACEA

Fran Miholjević zadovoljan etapom kroz Rijeku, Rumac: “Teško je očekivati više od ovoga što smo napravili”

Valentina Prokić

Fran Miholjević i Josip Rumac u prolasku Korzom/Foto: V. KARUZA

Fran Miholjević i Josip Rumac u prolasku Korzom/Foto: V. KARUZA

Etapa je bila u skladu s očekivanjima. Rezultat je dosta dobar, u prvih 20 sa ovakvim vozačima na najtežoj etapi stvarno mogu biti zadovoljan. Odvozio sam sve kako sam planirao - rekao je Riječanin Fran Miholjević



OPATIJA Britanski vozač Stephen Williams (Bahrain Victorious), pobjednik je pete etape CRO Race vožene od Rapca do Opatije u dužini od 137.5 kilometara, te je preuzeo i vodstvo u ukupnom poretku. Williams je ciljem prošao sa 10 sekundi prednosti u odnosu na drugog Norvežanina Markusa Hoelgaarda (Uno-X Pro Cycling Team) i trećeg Nizozemca Micka Van Dijkea (Jumbo Visma) koji su predvodili skupinu od 14 vozača. Uoči posljednje, šeste etape utrke koja će se sutra voziti od Samobora do Zagreba u dužini od 157.5 kilometara, Williams ima 11 sekundi prednosti ispred drugog Van Dijkea, a 12 sekundi ispred trećeg Hoelgaarda. Treba reći da je Williamsu ovo prvi puta da vozi CRO Race te da dosad nije ima prilike penjati se na Učku.


– Bilo me je strah nakon prvog prolaska kroz Opatiju da će me uloviti, budući da smo odradili puno etapa i bojao sam se da nema svježine u mojim nogama. Međutim, shvatio sam, negdje tri kilometra do cilja, kako imam još svježine i da mogu još podignuti tempo – rekao je pobjednik etape.


Nevjerojatna podrška


Riječki biciklist Fran Miholjević prošao je 20. ciljem u Opatiji sa 4:24 sekunde zaostatka za vodećim Williamsom, dok je Josip Rumac (Androni Ciocattoli-Sidermec) kasnio još sedam sekundi više na 28. mjestu. U ukupnom poretku Rumac je na 23. mjestu, a Miholjević 15 mjesta slabiji.




– Etapa je bila u skladu s očekivanjima. Rezultat je dosta dobar, u prvih 20 sa ovakvim vozačima na najtežoj etapi stvarno mogu biti zadovoljan. Odvozio sam sve kako sam planirao, na Učki je ostala malo manja grupa nego šta sam mislio, očekivao sam nas više. Niz Učku smo se Rumac i ja, poznavajući cestu, odvojili od naše grupe tako da smo od vrha Učke gotovo do cilja bili sami cijelo vrijeme i davali sve od sebe da ulovimo prve. Zadnja etapa? Veselilo bi me da završimo opušteno svi zajedno u grupi. Podrška navijača će kao i danas biti nevjerojatna, što se mene tiče to mi je dovoljno. Ovo je prvi puta da vozim utrku kući i nadam se da nije zadnji – rekao je nakon etape Riječanin Fran Miholjević.


Dao maksimum


Josip Rumac je dan ranije u Crikvenici priželjkivao bolji završetak etape u Opatiji, no nije išlo do kraja.


– Teška Učka. Cijeli dan je bio nervozan. Bahrain Victorious je želio imati jednoga u bijegu tako da je od početka do Učke bio jak tempo. Na Učku se krenulo “do daske”. Imao sam dobre noge, držao sam do zadnja tri kilometra, a onda sam odlučio voziti svoj ritam. Došao sam s Franom na vrh Učke, na dolje smo pokušali uloviti i dosta smo se približili, ali kad smo došli na autocestu vjetar je bio u čelu, držali smo se cijelo vrijeme na minutu sve do Rijeke, ali vidjeli smo da ne ide. Grupa iza nas je dolazila, sačekali smo ih i s njima išli do cilja. Dao sam maksimum, vozio sam i više od očekivanog, bio sam svjež i odmoran, ali profil etape nije za moje vozačke karakteristike, pokušao sam, nije uspjelo, ali bio sam blizu – rekao je Rumac po dolasku u Opatiju. U posljednjoj etapi priliku će dobiti druga dva vozača Rumčeva tima.


– Zadnja etapa mi više odgovara, ali imamo dva mlada dečka dat ćemo im malo više prostora, a ja ću pokušati malo odmoriti. Vidjet ćemo kakve će biti noge na kraju, možda se malo i plan promijeni. U ekipi su zadovoljni, sa četiri vozača, teško je očekivati više od ovoga što smo napravili. Zadovoljan sam treće i četvrto mjesto u teškim etapama sa vrhunskim biciklistima svjetske klase, ne može bolje. Vožnja doma? Isključio sam se u glavi kao da je bilo koja druga utrka. Ni ja, ni ekipa nismo mislili da smo u Hrvatskoj, pokušali smo napraviti što bolji posao – dodao je Rumac zaključivši kako je unatoč trima pozivnicama za uzrke u Italiji možda ipak na odmor nakon CRO Racea.


Jak tempo od starta


Akcija u najkraćoj etapi ovogodišnjeg CRO Racea krenula je od samoga starta, a inicijatori su bili Austrijanac Hermann Pernsteiner (Bahrain Victorious) i Španjolac Oier Lazkano (Caja Rural-Seguros RGA). Njih dvojica izdvojila su se iz glavne skupine te stigli prvi na brdski cilj u Gračišću, a maksimalan broj bodova osvojio je Pernsteiner.


Uslijedio je prolazni cilj u Pazinu gdje je ponovno Pernsteiner bio prvi, a Lazkano drugi. Njih dvojica u tom su trenutku imali 1:45 minuta prednosti u odnosu na Španjolca Xabiera Azparrena (Euskaltel-Euskadi), dok je peloton kasnio 3:30 minuta.


Na najtežem usponu čitave utrke akciji se priključio i jedan od najvećih favorita za ukupnu pobjedu Britanac Simon Yates (Team Bikeexchange) koji je prvi stigao na vrh Učke u pratnji svog sunarodnjaka Stephena Williamsa (Bahrain Victorious). Yates i Williams bili su prvi i na brdskom cilju u Kastvu, a uzeli su i bonus sekunde na prolaznom cilju u Viškovu.


Na putu iz Viškova ka Rijeci Yatesu i Williamsu na čelu utrke priključio se i Austrijanac Riccardo Zoidl (Felbermayr Simplon Wels), te je trojac stekao pola minute prednosti u odnosu na skupinu od 15-ak vozača. I u Viškovu i u Rijeci prvi je prolaznim ciljevima prošao Williams ispred Yatesa i Zoidla, a taj je trojac na putu iz Rijeke ka Opatiji iskoristio neodlučnost u drugoj skupini te povećao svoju prednost na gotovo minutu.


Skupina od 15 lovaca ipak je na ulasku u Opatiju uspjela smanjiti zaostatak na 30 sekundi, a s obzirom da je u zadnjih 10 kilometara bio sve vidljiviji umor kod Yatesa i Zoidla razlika je ubrzo pala na 20 sekundi pa je Williams u završnom krugu odlučio solo-vožnjom krenuti po etapnu pobjedu u čemu je i uspio. Yates i Zoidl su, pak, uhvaćeni kilometar prije cilja.


Yates će u završnoj etapi ipak ponijeti zelenu majicu namijenjenu najboljem sprinteru, Nizozemac Olav Kooij (Jumbo-Visma) ostao je vodeći u bodovnom poretku, a njegov sunarodnjak i momčadski kolega Van Dijke prvi je u poretku mladih vozača.


CRO Race vozili i najmlađi

David i Natali iz OŠ “Viktor Car Emin”, Nika iz OŠ “Sveti Matej” te Matej iz OŠ “Andrija Mohorovičić”, pobjednici su virtualne utrke Kids CRO Race održane u Opatiji. Oni su tako ušli u konkurenciju za ukupnu pobjedu, a sutra će u Zagrebu biti poznato tko su ukupni pobjednici ovog natjecanja za najmlađe. Kids CRO Race okupio je mnoštvo djece i građana koji su tijekom popodneva pratili utrku za najmlađe, u iščekivanju profesionalnih biciklista koji se trebali proći ciljem pete etape u Opatiji. Matej i Natali pobijedili su u mlađoj dobnoj skupini od 9 i 10 godina, a u starijoj dobnoj skupini od 11 i 12 godina pobijedili su David i Nika. Djeca su vozila virtualnom stazom dugom 890 metara.

Rezultati


Rezultati pete etape Rabac – Opatija 137.5 kilometara: 1. Stephen Williams (Bahrain Victorious) 3:20:35, 2. Markus Hoelgaard (Uno-X Pro Cycling Team) 0:10, 3. Mick Van Dijke (Jumbo Visma), 4. Gotzon Martίn (Eukaltel-Euskadi), 5. Alexis Guerin (Team Vorarlberg), 6. Joel Nicolau (Caja Rural – Seguros RGA), 7. Urko Berrade (Equipo Kern Pharma), 8. Roland Thalmann (Team Vorarlberg), 9. José Félix Parra (Equipo Kern Pharma), 10. Santiago Buitrago (Bahrain Victorious)…10. Fran Miholjević (Cycling Team Friuli) 4:24…28. Josip Rumac (Androni Giocattoli-Sidermec) 4:31…105. Filip Kvasina (Meridiana Kamen) 23:51…108. Antonio Barać (Meridiana Kamen) 23:51.