Igor Lovrinov

Alfa i omega najtrofejnijeg riječkog kluba nakon ispadanja u niži rang: “Nikad nije bilo ovako loše”

Katarina Blažević

Igor Lovrinov/Foto Arhiva NL

Igor Lovrinov/Foto Arhiva NL

Mlada je ekipa u ovim kvalifikacijskim utakmicama teško podnosila pritisak. To se pokazalo previše puta ove godine - rekao je Lovrinov



RIJEKA   Odbojkašice Rijeke nisu uspjele kreirati čudo u Dubrovniku, još nakon prve utakmice kvalifikacija za popunu Superlige bilo je izgledno da im je za vraćanje serije na Kvarner potreban pravi podvig. Igračice najtrofejnijeg kluba loptačkih sportova ispale su u Prvu ligu, a ekipa Dubrovnika postala je novi član Superlige. Riječanke su regularni dio superligaške sezone završile na desetom mjestu ljestvice koja broji 12 sastava. Posljednja dva kluba direktno su ispala zbog smanjivanja Superlige na deset ekipa.


Od starta sezone znalo se da će ove godine biti puno teže izboriti ostanak, na što je uoči prvoga kola upozoravao i Igor Lovrinov, sada pomoćni trener Rijeke, nakon što je tijekom sezone zbog zdravstvenih razloga palicu predao Krešimiru Juriću.


– Nemam što posebno reći o utakmici. Dubrovnik je jednostavno bio bolji u dvije utakmice taman za toliko koliko je pobijedio i treba mu čestitati. Mi igramo kako igramo i teško je očekivati da cure koje su rođene 2007. godine mogu odigrati ovakvu utakmicu pod stresom najbolje što mogu. To je jednostavno tako. Protivnice su bile bolje. Imali smo svoje šanse, kao što smo ih imali i cijelu sezonu. Nismo uspjeli i sada plaćamo cijenu toga – kaže Igor Lovrinov, koji je unatoč trenutnoj ulozi pomoćnika na klupi i dalje praktički prvo ime kluba.




Igračice koje su nastupile u Dubrovniku vodio je od njihovih samih seniorskih početaka, pa tako i najiskusnije Leu Boban te Nataliju Tomić, koje su ove sezone opet igrale za Rijeku. One su jedine koje su uopće i imale nekog iskustva izvan Rijeke i Hrvatske. Obje su došle pomoći matičnom klubu tijekom zimskog prijelaznog roka, ali unatoč pojačanjima, Rijeka se nije spasila. Doduše, bilo je tu i ozljeda koje su vukle Francetić, Gregorović te Brkičić uoči kvalifikacija.


General


Upravo su Boban i Tomić jedine od sadašnje ekipe bile dio kluba koji je 2017. godine ponovo ušao u najviši rang. Preciznije, u tom je razdoblju Superliga igrana u dvije jakosne skupine, a Rijeka je dvije sezone bila u slabijoj skupini, da bi se potom 2017. godine pobjedom nad Drenovom vratila među najbolje hrvatske klubove.


– Treba iskreno reći da je Tomić na 50 posto svojih mogućnosti, a možda sam puno i rekao. Mi smo je nekako nagovorili da nam pomogne jer je bila odlučna u tome da uzme pauzu. U Dubrovniku je igrala na poziciji srednjeg blokera na kojoj nikada nije igrala, sve kako bismo dobili iskustvo i mirnoću, ali, eto, to se nije pokazalo uspješnim. Imali smo puno šansi, puno utakmica u kojima smo izgubili 2:3, a trebali smo ih dobiti. Već smo govorili o utakmici s Don Boscom za koju nismo smjeli dopustiti da se igra dan nakon maturalne zabave. Ali, lako je sada biti general poslije sezone koja je neuspješna. Nismo postigli cilj, a to je ostanak u ligi, o kojem sam govorio još od početka sezone – dodaje Lovrinov.


Grad i nizbrdica


Iz kluba odlaze glavne igračice i budućnost kluba pod velikim je upitnikom. Priznaje to i Lovrinov.


– Iskreno, kod njih nisam primijetio da je došlo do ravnodušnosti. Mislim da to nije razlog, iako možda i griješim. Teško mi je sada ovako analizirati. Sve već one znaju da idu… Budućnost? Nije dobra u svakom slučaju. Ovo nije prvi put da smo ispali, ali prošli put smo imali jako kvalitetnu mladu ekipu i jaku generaciju pa se onda znalo da moramo biti strpljivi i da će za koju godinu doći rezultat. Sada situacija nije takva. Malo sam još pod utjecajem poraza pa mi depresivne misli prolaze kroz glavu… Situacija sigurno nije dobra – priznaje riječki odbojkaški stručnjak.


Klub već duže vrijeme nema niti pravu financijsku podršku za najviši rang natjecanja, odnosno neko sponzorsko ime. Ipak, Lovrinov naglašava da Grad Rijeka radi sve kako bi pomogao.


– Moram biti iskren i reći da nas Grad stvarno dobro i redovito prati, a to su iznosi koji nisu zanemarivi. Procijenio sam u zimskom prijelaznom roku, kada su došle Boban i Tomić, da nam ne treba više pojačanja. Tražili smo jedino rezervnu varijantu za Brkičić, ali nismo uspjeli ništa realizirati. I onda su krenule ozljede, prvo Francetić pa Gregorović… Sve što je krenulo loše, krenulo je. Nismo igrali dobro i to je jasno. Mlada je ekipa u ovim kvalifikacijskim utakmicama teško podnosila pritisak. To se pokazalo previše puta ove godine – zaključio je Lovrinov.


Kolonija odlazaka

Utakmica u Dubrovniku ujedno je bila oproštajna za kapetanicu Maru Štiglić i Petru Brkičić, mlade reprezentativke, koje će karijeru nastaviti na američkim sveučilištima. Zadnju utakmicu za Rijeku odigrala je još jedna reprezentativka, Lana Francetić, koja zasad ostaje u Hrvatskoj, a već je od ranije poznato da i Lea Boban te Natalia Tomić neće ostati u klubu.