Slavna utrka

89. RALLY MONTE CARLO Hrvatska posada Prodan/Raštegorac završila nastup na osmom mjestu

Edi Prodan



Osmim mjestom u ukupnom poretku grupe Rally 4 – pogon na dva kotača završila je svoj nastup na 89. izdanju Rallya Monte Carlo hrvatska ekipa Prodan/Raštegorac. Iako se s još nekoliko brzinaca Monte Carlo svečanim dolaskom u središte poznate kneževine najpoznatiji rally na svijetu završava u nedjelju, prema propisima na završnom danu smiju nastupiti samo ekipe koje su u ukupnom poretku smještene na Top50.


Nastupe Viliama Prodana i Zorana Raštegorca u Ford Fiesti na, kao jednim od rijetkih, Pirelli gumama možemo smatrati i više nego uspješnima. U ukupnom poretku plasirali su se na 55. poziciju što se također smatra solidnim uspjehom. Da nije bilo pucanja gume na prvom brzincu drugog dana, i gubitka većeg od sedam minuta, vrlo je vjerojatno da bi se našli na Top5 pozicije svoje grupe, odnosno unutar pedeset najboljih što bi značilo nastupe do zadnjeg dana.


– Bilo je pakleno. Drugog dana smo vozili po takvim prolomima oblaka i po tako teškom dionicama da je zadivljujuće čak i uspješno ih izvesti. Za nas zadnjeg dana, u subotu prešlo se na dionice na kojima je padao snijeg, na kojima je bio led, na kojima se opet moralo imati strahovitu koncentraciju da bi se sve zajedno odvozilo, istaknuo je Prodan.




I u pravu je jer s obzirom na činjenicu da se u francuskim Alpama rally vozi u siječnju uistinu je teško i zamisliti na kakva se sve iskušenja stavljaju posade automobila kao i njihovi cjelokupni timovi, u slučaju hrvatske posade bila je riječ o devet osoba. Uostalom, brojna su bila i odustajanja tako da je svojevrsna pobjeda već i – završiti Monte Carlo.


Inače, danas je hrvatska posada na prvom, drugom i trećem brzincu bila 11., 12. i 10. što je bilo dovoljno za ukupno osmo mjesto.


U ukupnom poretku na prvo se mjesto prije završnog dana probila francuska posada Ogirer/Ingrassia, no kako se i njihovi pratitelji, posade Evans/Martin, Rovanpera/Halttunen, Neuville/Wydaeghe kao i Sordo/Del Barria u svega dvije sekunde zaostataka, očekuju se krajnje neizvjesne borbe do zadnjih metara rallya ukupne duljine 279,88 kilometara.