Superliga

Odbojkašice Rijeke nakon teške borbe svladale fenjeraša na Trsatu i dodatno se odmaknule od zone ispadanja

Katarina Blažević

Mara Štiglić/Foto M. LEVAK

Mara Štiglić/Foto M. LEVAK

Posljednja ekipa lige namučila je domaće djevojke, koje su igrale na refule, da bi ih u ključnim trenucima svojim poenima izvlačila Mara Štiglić



RIJEKA Odbojkašice Rijeke CO nakon teške su borbe uzele sva tri boda protiv “fenjeraša” za veliko slavlje na Trsatu. Vidjelo se na kraju itekako olakšanje kod Riječanki, jer je ipak to bio važan susret u borbi za ostanak, koji je sada domaće djevojke podosta odmaknuo od zone ispadanja.


Štoviše, Riječanke su ovom pobjedom preskočile Osijek na osmoj poziciji ljestvice koja broji 12 klubova. Brda, posljednja ekipa lige, namučila su domaće djevojke, koje su igrale na refule, da bi ih u ključnim trenucima svojim poenima izvlačila Mara Štiglić.


RIJEKA CO – BRDA 3:1

Susret 13. kola Superlige odbojkašica: Rijeka CO – Brda 3:1 (25:17, 23:25, 25:21, 25:23). Dvorana mladosti. Gledatelja: 150. Suci: Pihler i Kramar Šandl.




RIJEKA CO: Volarić (L), Štiglić, Sluga, Vekić, Smojver, Trcol, Popić, Francetić, Brkičić, Gregorović, Aleksa (L), Pavačić, Ščekić.


BRDA: Vladušić, Tomičić, Radić (L), T. Vranković, Richleva, Barać, Ugrin (L), B. Vranković, Maretić, Delić, Bogdanović, Čagalj.

Prva su dva seta krenula identično. Riječanke bi dominantno otvarale setove i povele 6:1, odnosno 5:1, da bi onda dopustile gošćama iz Splita povratak u igru i izjednačenje (6:6). I dok su u prvoj dionici Riječanke potom ubacile u brzinu više i sjajnim napadom stigle do 15:8, u drugom su se setu probudile Tea i Bruna Ana Vranković, koje su jakim smečevima radile probleme riječkoj ekipi, kao i Bogdanović koja je blok poenom smanjila zaostatak Splićanki (16:14).


Splićankama set


Zahvaljujući toj splitskoj trojki uspjele su dovesti susret u egal (16:16). I ne samo da su izjednačile, već su Splićanke na servisu Tee Vranković i preokrenule rezultat (16:18), nakon čega je trener Rijeke pozvao minutu odmora. Krenula je potom teška borba za svaki poen, Štiglić je vratila vodstvo kod 21:20, a Smojver kasnije izjednačila (22:22). Ipak, lopta joj je prilikom servisa otišla van terena, da bi Bogdanović blokom donijela Brdima i set-loptu (22:24). Prvu nisu iskoristile, ponovo zbog auta, ali jesu drugu za izjednačenje u setovima 1:1.


Izjednačena borba obilježila je i prvi dio trećeg seta, u kojem se istaknula Štiglić s odličnim smečevima, a pridružile su joj se u napadu i Trcol te Pavačić. Štiglić je probila gostujuću obranu za 10:8, nakon čega su Riječanke do kraja seta uspješno održavale vodstvo. Splićanke su unatoč lošijoj igri pokazale itekako nezadovoljstvo kod odluke suca da je njihova lopta otišla izvan terena (24:19). Domaće su iskoristile tek treću set-loptu, Štiglić je ponovo probila Splićanke – 25:21.


Kvaliteta više


Kao i u prvom setu, i u četvrtoj dionici Riječanke su ipak veći dio dominirale i pokazale kvalitetu više, uz povremene padove kojima su dopuštale gošćama da im se približe pa i izjednače (11:11). Ključan je ipak bio trenutak kada su kod vodstva 22:19 svojim nepotrebnim pogreškama dopustile Brdima da se vrate u igru (22:22). Ali Volarić je uspjela uhvatiti tešku loptu Vranković, a Štiglić poentirati za 24:22. Druga meč-lopta Mare Štiglić bila je uspješna.