Igor Prtorić

Novi trener košarkašica FSV-a: “S domaćim igračicama krećemo u borbu za ostanak”

Katarina Blažević

TEŽAK ZADATAK - Igor Prtorić/Foto M. LEVAK

TEŽAK ZADATAK - Igor Prtorić/Foto M. LEVAK

Ostanak u Premijer ligi nam je trenutačno jedini cilj. Nekim višim pozicijama na ljestvici se ne opterećujemo, o tome možemo razmišljati tek kasnije - kaže Prtorić



RIJEKA Ono što je najavljivano krajem prvoga dijela sezone u Premijer ligi, dogodilo se već na prvom treningu u 2022. godini. Marin Mijaljević, koji je košarkašice FSV-a vodio od osnivanja 2016. godine, više nije trener prve ekipe, a na klupi ga je zamijenio iskusni Igor Prtorić.


Do promjene je moralo doći nakon loše polusezone, prvenstveno zadnje četiri utakmice u kojima su Riječanke zaredale same poraze, a kap koja je prelila čašu bio je veliki kiks protiv posljednjeplasirane ekipe lige, Broda na Savi.


Riječkom treneru, koji je ranije trenirao muške županijske niželigaše, Crikvenicu, Kraljevicu, Kostrenu i Škrljevo, ovo neće biti prvi angažman u ženskoj košarci. Igor Prtorić je zajedno s Marinom Mijaljevićem vodio košarkašice FSV-a u njihovoj prvoj sezoni, kada su igrale A-2 ligu, dok je prije toga bio pomoćni trener Damiru Rajkoviću u tadašnjem ŽKK Kvarner. Riječanke su te 2016. godine ostvarile i najveći uspjeh ženske košarke u gradu na Rječini izborivši Final Four Regionalne lige te osvojivši titulu viceprvakinja Hrvatske.


Jedina želja




– Nakon Kvarnera i FSV-a trenirao sam i slovačkog prvoligaša Iskru Svit, a zadnje dvije godine nisam imao trenerskog angažmana, nije mi baš bilo svejedno ići negdje zbog koronavirusa. Imao sam ponude za Makedoniju i Rumunjsku, ali nisam htio riskirati zbog zdravlja. Uprava FSV-a me nedavno zvala, razgovarali smo te sam odlučio prihvatiti ponudu – objašnjava 63-godišnji Igor Prtorić.


Novi trener ekipu preuzima na devetom mjestu ljestvice s omjerom 3-7 i samo jednim ciljem. Želje o sredini ljestvice izrečene na početku sezone sada su ipak nedostižne…


– Već smo odradili nekoliko treninga zajedno te sam upoznao djevojke. Imamo jako mladu ekipu, zapravo najmlađu u ligi. Sada su u klubu ostale samo domaće djevojke, ali vjerujem da ćemo osigurati ostanak u Premijer ligi. To nam je trenutačno i jedini cilj. Nekim višim pozicijama na ljestvici se ne opterećujemo, o tome možemo razmišljati tek kasnije kada riješimo ono najvažnije. Ipak je sada situacija takva da smo ugroženi da ispadnemo, ali vjerujem da ćemo ostati u ligi.


Premijera protiv Pule


Osim promjene na klupi prve ekipe i odlaska Marina Mijaljevića, koji će ostati u klubu i biti trener mlađekadetske i kadetske ekipe, seniorke je napustila i Amerikanka Jacqlyn Poss, kao i Monika Bosilj. Nekadašnja hrvatska reprezentativka nekoliko je utakmica bila pomoćna trenerica Mijaljeviću, a bilo je planirano i da zaigra u drugom dijelu sezone nakon što se oporavi od duge ozljede. Od toga ipak neće biti ništa, Prtorić je sada ostao na domaćim djevojkama, od čega je većina srednjoškolki te tek nekoliko studentica.


– Zasad su u kadru samo domaće igračice, trenutačno nemamo u planu drugih promjena niti dolazaka.


Prvi ispit Prtorića i košarkašica FSV-a bit će zaostali susret protiv Pule Moviter, što će se igrati 12. siječnja na Kozali.


– Trener sam koji uvijek ide na pobjedu, iako su Puljanke jake i na papiru su favoritkinje. Ali ja to ne priznajem nikome, neka to pokažu na terenu. Iskustvo u ženskoj košarci? Znam što me čeka. Sigurno da ima razlika u muškoj i ženskoj košarci, ali neće mi biti problem. S Rajkovićem sam ostvario najveći uspjeh u povijesti ženske riječke košarke, ekipu koja je bila debitant u Regionalnoj ligi doveli smo do Final Foura. Ekipa je bila fantastična, samo nas Uprava nije pratila… Ali, to je zaboravljeno i okrećemo se budućnosti – kaže Igor Prtorić.