Ostanak talenata

Pet mladih reprezentativki potpisalo ugovore o sportskom usavršavanju s FSV-om: “Riječki sport ima budućnost”

Katarina Blažević

Petra Glomazić, Mia Glomazić, Zoran Pjevalica, Katja Jajaš, Dorotea Pešić-Bukovac, Emil Baltić, Lejla Kudić, Lana Pozder i Nera Sulić/Foto S. DRECHSLER

Petra Glomazić, Mia Glomazić, Zoran Pjevalica, Katja Jajaš, Dorotea Pešić-Bukovac, Emil Baltić, Lejla Kudić, Lana Pozder i Nera Sulić/Foto S. DRECHSLER

Riječki sport ima budućnost i napravit ćemo sve da naša djeca ostanu u našem gradu - rekla je predsjednica Riječkog sportskog saveza



RIJEKA Pet perspektivnih riječkih košarkašica FSV-a, ujedno i mladih hrvatskih reprezentativki, potpisalo je ugovore o sportskom usavršavanju. Cilj Uprave FSV-a je zadržati sportske talente u Rijeci i svojem matičnom klubu, i to u razdoblju u kojemu mnoge sportašice i sportaši vrlo rano odlaze s Kvarnera u neke druge gradove.


Ugovore su potpisale Mia i Petra Glomazić, Lana Pozder, Lejla Kudić te Nera Sulić, a ovom prigodom najavljen je i završni turnir Jedinstvene lige pretkadetkinja, što će se ovoga vikenda održati u Rijeci, a veliki favorit za osvajanje medalje pa čak i titule prvaka je upravo FSV.


– Želimo zaustaviti taj trend, odnosno početak odlazaka mladih nada iz košarke, odbojke i ostalih loptačkih sportova prema Zagrebu. Trudimo se zadržati djevojke u našem klubu i gradu i tako prosperirati u svim sportovima.




Napravili smo stoga možda i svojevrsni presedan u riječkoj ženskoj košarci potpisivanjem ovih ugovora, a ovih pet talenata ugovorima se obvezuje ostati u našem klubu do svoje 18 godine. Time pokazujemo da ulažemo u našu riječku djecu – rekao je sportski direktor FSV-a Emil Baltić dodavši kako se nada da će se u nedjelju u Rijeci proslaviti i titula.


Riječke pretkadetkinje u polufinalu u subotu (19.15) u dvorani »3. maj« igraju s Ragusom, dok drugi polufinalni par čine Split i Trešnjevka 2009 (17 sati). U nedjelju se u dvorani »Dinko Lukarić« od 11 sati igra utakmica za broncu, dok je finale, također na Kozali, od 13.15.


Riječanke su ove sezone već slavile protiv dubrovačke ekipe s 35 poena razlike, dok su jedini poraz upisale od Splita, ali s razlikom od tek četiri poena.


– U RSS-u smo već 2022. odlučili da financiranje loptačkih sportova mora biti posebna kategorija jer su troškovi puno veći. Treću godinu zaredom vidimo da ima rezultata jer se olakšalo svim klubovima koji igraju ligaški sustav natjecanja da više vode brigu o treninzima i natjecanjima, a manje o financijama – rekla je predsjednica RSS-a Dorotea Pešić-Bukovac, koja je potom naglasila kako je u razdoblju od posljednje tri godine zaposleno 50 trenera te kako se vide rezultati u košarci, rukometu i vaterpolu.


– Sredstva su ove godine nešto mrvicu manja, ali predali smo zahtjeve za rebalans. Riječki sport ima budućnost i napravit ćemo sve da naša djeca ostanu u našem gradu – dodala je Pešić-Bukovac.


Djevojke iz FSV-a, koje inače igraju za pretkadetsku i kadetsku ekipu, bile su sramežljive za izjave, ali sve su se redom složile kako će dati sve od sebe da ovoga i sljedećeg vikenda, kada na PH nastupaju kadetkinje, uzmu još jednu medalju. Juniorke su se ove sezone već okitile broncom…