Ključna utakmica

Zlatko Dalić može izbjeći sudbinu najneuspješnijeg hrvatskog izbornika kada su u pitanju nastupi na EURO-u

Portal Novi list

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić/Foto REUTERS

Zlatko Dalić peti je izbornik koji vodi Hrvatsku na EURO-u i prvi koji bi natjecanje mogao završiti samo s jednim osvojenim bodom



RIJEKA Hrvatska nogometna reprezentacija večeras igra odlučujuću utakmicu na EURO-u. Kockaste očekuje gostovanje na Hampden parku kod Škotske i vrlo jasna zadaća. Pobjeda garantira prolaz skupine, svaki ostali ishod znači ispadanje s natjecanja nakon skupne faze. Ne bi bilo prvi put otkada hrvatska vrsta samostalno nastupa na velikim natjecanjima. Ispadalo se nakon prve faze u Portugalu 2004. godine, te osam godina kasnije u Ukrajini i Poljskoj, ali baš nikada se nije dogodilo da se s velike scene odlazi samo s bodom na kontu. Idemo redom.


Ćiro Blažević je 1996. godine u Engleskoj dobio čast izvesti Hrvatsku na njezin prvi EURO. “Trener svih trenera” dobio je Tursku i Dansku u skupini, izgubio od Portugala, a onda ispao od Njemačke pod čudnim okolnostima. Nakon toga odveo je Hrvatsku do svjetske bronce, a onda nakon neuspješnih kvalifikacija za EURO u Belgiji i Nizozemskoj prepustio svoje mjesto Otti Barić.


Herr Otto je odveo Hrvatsku na EURO u Portugalu 2004. godine. U skupini “smrti” ostao je bez bez pobjede, ali je osvojio dva boda. Izgubio je od Engleske, te remizirao sa Švicarskom i Francuskom.




Slaven Bilić je četiri godine kasnije na EURO-u u Švicarskoj i Austriji dobio u skupini Austriju, Njemačku i Poljsku, a ispao nakon nesretnih penala protiv Turske. Isti izbornik vodio je “kockaste” i  2012. godine u Ukrajini i Poljskoj, te svladao Irce, a onda ispao nakon poraza od Španjolske i remija s Italijom. Dakle, ispao je s četiri boda koliko bi Zlatku Daliću u ovom trenutku garantiralo prolaz.


Ante Čačić vodio je Hrvatsku na EURO-u u Francuskoj 2016. godine i prošao skupinu, poput Ćire i Slavena, zahvaljujući pobjedama nad Španjolskom i Turskom, te remijem s Češkom. Ispao je u osmini finala nakon produžetaka od Portugala.


Zlatko Dalić peti je izbornik koji vodi Hrvatsku na EURO-u i prvi koji bi natjecanje mogao završiti samo s jednim osvojenim bodom. Što ti je sudbina trenera! Prije tri godine Dalić je odveo Hrvatsku do svjetskog srebra, postao je najuspješniji u povijesti hrvatskog nogometa, a sada može ispisati i ono manje uspješno poglavlje.


Još jedan motiv i njemu i igračima da večeras protiv Škota opravdaju ugled druge reprezentacije na svijetu i krenuo prema osmini finala. Treba naravno uzeti u obzir i da aktualna igračka garnitura na čelu s izbornikom ima uz sebe jednu olakotnu okolnost za razliku od svojih prethodnika. Na ovom proširenom EURO-u u drugi krug se može i s treće pozicije na ljestvici skupine…