Čudotvorac

Urugvajac sa španjolskom putovnicom radi sjajan posao na Aldo Drosini, Istri 1961 ni Europa više nije nedostižna

Davor Petrović

Foto PIXSELL

Foto PIXSELL

Utakmica sa Splićanima jasno je pokazala da je Gonzalo Garcia stvorio momčad koja ima glavu i rep, želi igrati i može uspješno parirati većini domaćih suparnika



ZAGREB Tijekom zadnjih deset godina, odnosno otkada se igra Liga 10, u najvišem rangu hrvatskog klupskog nogometa razvio se zaključak da su za kraj sezone prilično izvjesna samo dva plasmana – Dinamo na prvom i Istra 1961 na devetom mjestu. Modri su u tih devet sezona čak osam puta osvojili naslov prvaka, a Puljani su u sedam navrata prvenstvo završavali kao predzadnji.


Protekli vikend je, pak, potvrdio da se neke stvari definitivno mijenjaju pod kapom SuperSport HNL-a. Istra 1961 je na svom terenu nanijela težak poraz Hajduku (3:0), čime je stigla na samo tri boda od četvrtog mjesta, koje bi kraju sezone vrlo lako moglo značiti plasman u Europu, ovisno o raspletu SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa.


Europa


Naime, prvak Hrvatske ići će u kvalifikacije Lige prvaka, dok će istu fazu natjecanja u Konferencijskoj ligi izboriti drugoplasirani i trećeplasirani u prvenstvu te osvajač Rabuzinovog sunca. Kako sada stvari stoje, to četvrto mjesto značit će plasman u Europu pod uvjetom da na kraju sezone trofej namijenjen pobjedniku SuperSport Hrvatskog nogometnog kupa pospreme ili Dinamo ili Hajduk ili Osijek.




Premda u Istri 1961 odbijaju svaku pomisao na tu temu, utakmica sa Splićanima jasno je pokazala da je Gonzalo Garcia stvorio momčad koja ima glavu i rep, želi igrati i može uspješno parirati većini domaćih suparnika. Pri tome nije na odmet podsjetiti da je taj 39-godišnji Urugvajac sa španjolskom putovnicom u Puli dobio ono što većina HNL trenera može samo sanjati, a to je povjerenje u trenucima kada situacija nije bila dobra.


Gonzalo Garcia i Mauro Perković/Foto PIXSELL

Gonzalo Garcia i Mauro Perković/Foto PIXSELL


Budući da je do kraja prvenstva ostalo sedamnaest kola, u ovom trenutku je vrlo teško naslutiti tko bi na kraju mogao završiti na toj poziciji. Međutim, već sada je očigledno da aktualni izgled ljestvice SuperSport HNL-a predstavlja veliko iznenađenje, kada se u obzir uzmu ishodi zadnjih dviju sezona i procjene kvalitete momčadi prije početka natjecanja.


Dimenzija više


U spomenutom razdoblju kvalifikacije Lige prvaka bile su, kao i prethodnih godina, rezervirane za Dinamo, koji je, uz dužno poštovanje prema ostatku HNL-a, još uvijek dimenzija više za sve. Na kvalifikacije Konferencijske lige »pretplatu« su imali Hajduk, Osijek i Rijeka, a Gorica im je bezuspješno pokušavala pomrsiti račune. Svi ostali nisu im se mogli približiti.


Iz današnje perspektive najviše izgleda za osvajanje četvrtog mjesta imaju Slaven Belupo, Varaždin i Istra 1961, koja još mora odigrati zaostalu utakmicu 12. kola s Dinamom u Puli. Da stvar bude bolja, te tri momčadi su, prema specijaliziranom portalu Transfermarkt, najjeftinije u SuperSport HNL-u, s time da bi s nekoliko vezanih pobjeda mogle dostići i Osijek na trećem mjestu.


Isto tako, teorija dopušta i drukčiji rasplet, u kojem bi se, uz isti takav niz pozitivnih rezultata, borbi za četvrto mjesto mogle priključiti Lokomotiva i Rijeka. U svakom slučaju, prva dva kola nastavka prvenstva pokazala su da se raspored snaga u SuperSport HNL ipak pomalo mijenja i, samim time, daje dodatnu draž prvenstvu.