Tihana Nemčić

Trenerica nogometašica Rijeke istekom prvoga dijela sezone: “Napravili smo više od očekivanog”

Katarina Blažević

Tihana Nemčić/Foto Arhiva NL

Tihana Nemčić/Foto Arhiva NL

Kao trenerica sam zadovoljna rezultatima, ali naravno da ono što je moglo biti bolje i što bi trebalo biti bolje u budućnosti je zalaganje djevojaka - kaže trenerica riječkih nogometašica



RIJEKA Nogometašice Rijeke najveće su iznenađenje u hrvatskom ženskom nogometu ove sezone. Nekoliko sezona borile su se u Drugoj ligi za plasman u najviši rang, a kada su ovoga ljeta napokon i dočekale svoju povratničku premijeru, rijetko tko je očekivao da će startati s četiri uzastopne pobjede i već na zimskoj pauzi biti blizu Lige za prvaka. Iako se euforija pomalo stišala kada su krenule dolaziti kvalitetnije protivnice, a time i porazi, Riječanke nakon osam odigranih susreta drže četvrto mjesto lige s 15 bodova i gol razlikom 27:16. Četvrto mjesto ujedno je i zadnje koje vodi u Ligu za prvaka, a trenutačno petoplasirani Agram ima šest bodova manje, kao i utakmicu više, od djevojaka s Kantride.


Više od očekivanog


– Mislim da kao klub možemo biti zadovoljni rezultatima, ovo je sigurno i više od očekivanog od strane onoga što je klub postavio kao cilj na početku sezone. Pogotovo to kažem jer smo tek došli iz Druge lige te smo najmlađa momčad u Prvoj ligi – započinje trenerica nogometašica Rijeke Tihana Nemčić, koja se početkom ove sezone vratila na riječku klupu, gdje joj je najveća pomoć dugogodišnji trener u klubu i šef omladinskog pogona Robert Krznarić. Unatoč sjajnim rezultatima, mjesta za napredak još uvijek ima.


– Kao trenerica sam zadovoljna rezultatima, ali naravno da ono što je moglo biti bolje i što bi trebalo biti bolje u budućnosti je zalaganje djevojaka. Nedostaje nam više kontinuiteta dolazaka jer se dogodi da se djevojke, kada dođe neka kraća pauza, automatski opuste i preskoče koji trening. Naravno, ne tražimo izgovore za to jer mislimo da je to i odgovornost trenera i stručnog stožera, ali uvijek kažem da odgovornosti treba biti i na njima, iako im nije toliko za zamjeriti jer znamo da ženski nogomet nije profesionalan i da djevojke treniraju prvenstveno iz ljubavi. U pravilu zbog toga i smatram da su dosadašnji rezultati sezone velik uspjeh. Možda su javnost i djevojke bile iznenađene odličnim startom, ali meni je bilo bitno da u njima probudim samopouzdanje i da im pokažem da trebaju vjerovati da one to mogu. Glavna prepreka u ženskom nogometu je pristup i mentalitet pobjednika.




Najveći uspjeh za klub, uz rezultate, je i stečeno iskustvo mladih igračica. Veći dio ekipe još uvijek igra, ili je igrao prošle sezone, kadetsku ligu, a čak osam igračica s Kantride je u zadnja dva mjeseca dobilo pozive za nastup u hrvatskoj U-17 i U-19 reprezentaciji. Posebno se tu ističe 16-godišnja Petra Mikulica, koja je i prva strijelkinja kluba s 10 pogodaka.


Mlade igračice


– Mlađe igračice su jako educirane što se tiče nogometa, jedino što se primijeti u seniorskom nogometu s obzirom na njihovu dob jest što ponekad dođe do straha od nekih jačih ekipa. Ali to je u pravilu nešto što dolazi s iskustvom i ne možemo to sada promijeniti, već će im trebati određeni broj utakmica koje će im donijeti potrebno samopouzdanje. S obzirom na njihove godine, njihova izvedba na terenu je odlična, na pravom su putu i točno su onakve kakve bi za ovu dob trebale biti, čak i iznad nekog prosjeka ženskog nogometa u Hrvatskoj.


Riječanke bi se na teren trebale vratiti u veljači, a nakon zadnjeg 14. kola regularnog dijela prvenstva, slijedi im drugi dio, odnosno Liga za prvaka ili Liga za ostanak, koje se također igraju po dvokružnom bod sustavu. Već sada su igračice Tihane Nemčić blizu Lige za prvaka, ali pitanje je koliko će dobroga mladim igračicama donijeti teški susreti s daleko jačim protivnicama. U prvom dijelu sezone Riječanke su već upisale uvjerljive poraze protiv Osijeka (0:8) i Dinama (0:5), dok su tek protiv Splita primile samo jedan pogodak.


– Kao trenerica uvijek učim ekipu da moraju imati želju za pobjedom i zato mi je definitivno cilj igrati Ligu za prvaka, bez obzira na to što ju je teže igrati jer su tu bolje tri ekipe s kojima smo već i vidjeli da je rezultatski bilo dosta loše, izuzev Splita. Ali smatram da se jedino može napredovati ako se igra s kvalitetnim ekipama i zato se veselim i smatram da je to za nas pravi put – zaključuje trenerica Tihana Nemčić.