Presica na Krimeji

Predsjednik Orijenta 1919 gurnuo “spasiteljsku misiju” u ruke trenera koji je vodio momčad u finalu Kupa UEFA: “Ispred nas je velika bitka”

Ivan Volarić

Marinko Koljanin i Saša Matijaš/I. VOLARIĆ

Marinko Koljanin i Saša Matijaš/I. VOLARIĆ

Marinko je bio prisutan na svim utakmicama i treninzima, najbolje je upoznat s igračima i stanjem u momčadi - rekao je Matijaš



RIJEKA  Marinku Koljaninu prema očekivanjima pripala je nezahvalna misija spašavanja drugoligaškog statusa Krimejčana. Čelnik Orijenta 1919 Saša Matijaša treći put u posljednje četiri godine odlučio je u dopredsjedniku kluba pronaći privremeno trenersko riješenje.


– Održali smo sjednicu IO-a kluba na kojem zaključili da će dopredsjednik kluba Marinko Koljanin preuzeti momčad. Ne samo zbog toga što ima puno iskustva i znanja već zbog toga što su ostala četiri kola do kraja i bilo kojem treneru sa strane trebalo bi najmanje 15 dana za upoznavanje s momčadi, a mi toliko vremena nemamo. Marinko je bio prisutan na svim utakmicama i treninzima, najbolje je upoznat s igračima i stanjem u momčadi. Situacija u kojoj se nalazimo nije jednostavna, međutim, sve to je nogomet. Ispred nas je velika bitka, svojevrsni rat kojega ćemo voditi na dva fronta. Na jednom, u prvenstvu, imamo četiri bitke, a drugoj, onoj u Županijskom kupu, jednu bitku. Vjerujem da ćemo iz toga izaći kao pobjednici – rekao je Matijaš u uvodu presice i prepustio riječ novom treneru.


– Meni je bilo teško i lako donijeti odluku – započeo je Koljanin. – Lako zbog toga jer sam ovdje četiri godine i došao sam u klubu s predsjednikom Matijašem. U tom periodu stvoren je pristojan i uredan klub u svakom pogledu. Upali smo u određeni sportski problem što se događa u nogometu. Puno važnije je da je klub stabilan. Za pet mjeseci je Skupština kluba. Čitam da se dio riječkih klubova žali na financijsku situaciju, a sada neki nas pitaju zašto smo prodali Fućka. Imaju Skupštinu pa neka se kandidiraju za predsjednika i donesu novac u klub. Otkada je Matijaš predsjednik klub je iznad vode, svaki put smo dobili licencu. Moram sam napraviti digresiju jer siguran sam da tako netko pametuje i na Rujevici gdje također netko ulaže svoj privatan novac. Situacija u riječkom sportu je grozna, ali to je jedna druga tema. Aktualna je da sada svi u klubu i oko njega moramo mobilizirati da prevladamo ovu tešku situaciju. Kada bi gledali samo brojke, dakle da je na proljeće osvojeno samo pet bodova onda je naša situacija grozna. Srećom ljudi nisu brojke, nogometaši su osobe s emocijama i energijom. Teško mi je bilo donijeti odluku jer ne gradim dalje svoju trenersku karijeru, niti sam na plaći u klubu. Radim cijelo vrijeme potpuno volonterski. Siguran sam da bi svaki trener u ovom kraju prihvatio ponudu Orijenta 1919 osim trenera Rijeke. E sad u ovoj situaciji nije bilo baš jagme za tim poslom, ali donijeli smo odluku i idemo u borbu. Moj prvi zadatak je vratiti povjerenje igrača da mogu, da dignem atmosferu i probudim energiju. Imamo četiri kola u 28 dana, napravit ćemo se da dobijemo dvije domaće utakmice. To je lagano reći, ali teško ostvariti. Međutim, mi smo sposobni to učiniti i osvojiti šest bodova, a cilj nam je uzeti svih 12 bodova. Moramo tako nastupiti ispred igrača. Svi su uglavnom ispod svoje razine, tri četiri su na jakom dobroj razini, ostali ispod nje. Moj zadatak je sve dignuti i to ćemo i napraviti.




Bivši trener Edo Flego je na odlasku doveo u pitanje zimski prijelazni rok i kvalitetu igrača.


– Što smo trebali ne prodati Fućka nego dovesti još tri igrača i uložiti tri milijuna kuna kojih nemamo i dovesti klub u bankrot? Uostalom, doveli smo četiri dobra drugoligaška igrača: Durdova, Gadžea, Dukađina i Komorskog. Naravno, bilo je peha i ozljeda, ponajprije Tadejevića i Švrljuge. No, neću da čujem da nam netko nedostaje! Ne fali nam nitko! Koga nema bez njega se mora! – rekao je Koljanin, a Matijaš se nadovezao.


– Ako trener nije bio zadovoljan prijelaznim rokom trebao je odmah odstupiti. Osim toga i on je sudjelovao u prijelaznom roku. Neću ni raspravljati o tome da li se trebao prodati Fućak ako uzmemo u obzir činjenicu da se nogometni klubovi u ovom okruženju u najvećom postotku financiraju od prodaje igrača. Na odlaske Frigana i Hodže nismo mogli utjecati i sve to je nešto s čime smo morali živjet. Od tada su prošla četiri mjeseca, imali smo dovoljno vremena i igrača da standardiziramo momčad. Smiješno je da ja tražim alibi u nečemu što je bilo prije ovoga, a puno tragičnije je da to čini bivši trener – konstatirao je Matijaš kojega je stiglo logično pitanje: Zbog čega se nije ranije reagiralo sa smjenom trenera s obzirom na negativne tendencije?


– Nismo klub koji će potrošiti trenera kao krpu i zamijeniti ga nakon dva, tri negativna rezultata. Malo drugačije na to gledamo, povjerenje i srce dajemo svakome. Zakašnjela rekacija je sigurno i naša odgovornost – poručio je Matijaš.


 


Finale Kupa UEFA

Marinko Koljanin je svoj najveći trenerski doseg ostvario kada je kao pomoćnik  kažnjenog Otte Barića vodio Salzburga u finalu Kupa UEFA protiv Intera.


– Bio sam u sličnoj situaciji kao sada kada sam preuzeo LASK nakon što je Otto Barić odstupio, a otišlo je 12  najboljih igrača. U tom trenutku bili smo prvi zajedno sa Sturmom Ivice Osima. Mi smo se spustili s prvog na četvrto mjesto, ali smo uspjeli izboriti Kup UEFA. Godinu dana kasnije smo igrali finale Kupa i izgubili od istog tog Osimovog Sturma. Moraš se brzo prilagoditi situaciji i onome što imaš, a ovi igrači su najbolje što mi imamo. Tu nema dileme! Situacija je teška, ali meni je lagana jer puno toga sam u karijeri prošao. Mogu mirno voditi igrače da pruže svoj maksimum jer sada su daleko od maksimuma – rekao je Koljanin.