Rodion Gačanin

Riječki nogometni trener već dva desetljeća radi na Bliskom istoku: “U Hrvatskoj se teško probiti trenerima, ali postoji želja da se vratim”

Denis Frančišković

NOVI AFRIČKI IZAZOV - Rodion Gačanin

NOVI AFRIČKI IZAZOV - Rodion Gačanin

Stadioni u Kataru su svi novi, sve će sigurno za SP biti vrhunski organizirano. Država je dosta otvorena, postoji i noćni život, barovi, klubovi... Vidjet ćemo kako će sve to funkcionirati jer su, s druge strane, dosta striktni što se tiče korone. Veliku pozornost domaćini će obratiti na sigurnost - kaže Gačanin



RIJEKA Rodion Gačanin, riječki nogometni stručnjak koji trenutačno radi u Libiji, osigurao je s momčadi Al Ahly Benghazi prvo mjesto u skupini A i doigravanje za prvaka. Gačaninova momčad superiorno je prošla skupinom, u 18 utakmica osvojila je 44 boda, sedam više od drugoplasiranog Al-Nasra, te s impresivnom gol razlikom od 27:7.


Momčad nije puno zabijala, ali dobijala je manje od pola gola po utakmici! Prve tri momčadi iz dvije skupine čeka doigravanje za prvaka…


Ovo je drugi povratak Gačanina u Libiju, iza riječkog nogometnog trenera već su dva desetljeća rada i »tesanja« karijere na Istoku, od Bahreina, Saudijske Arabije, Kuvajta, Iraka do Katara. U Kuvajtu je 2007. godine postao i izbornik.




– Od 1. rujna prošle godine sam u Libiji, vodeći smo u A skupini, a igra se u dvije skupine. Idemo u play-off u koji idu tri prve momčadi iz svake skupine. Igrat ćemo najvjerojatnije u Kataru gdje će se odlučiti prvak, a odmjerit ćemo snage svatko sa svakim. Završnica će najvjerojatnije biti u svibnju – kaže Gačanin. – Dobili smo samo sedam golova? Istina, takva nam je momčad, više se baziramo na fazi obrane. Dosta teško i zabijamo, a možda sam i ja takav trener, ha, ha…


Generalno smo dobri u obrani, naprijed stvaramo puno šansi, ali ne ide nam baš najbolje. Inače, bio sam već u Libiji prije 12 godina, u istom gradu, ali u drugom klubu, još za vrijeme Gadafija. Kada su počeli nemiri, otišao sam kući. To mi je bilo zadnje iskustvo u Africi.


Katar, poprište ovogodišnjeg Svjetskoga prvenstva, posebna je priča. Gačanin je postao trener novog katarskog prvoligaša Mesaimeera u lipnju 2015. godine, a zajedno s njim radili su Dragan Tadić i Dado Kondić.


– Oni su se otvorili prije 15 godina, bila je to ekspanzija svega pomalo pa i novca. Treći su proizvođač plina u svijetu, mala su država koja ima bogatstvo. Tu je oko dva milijuna stranaca i oko 450 tisuća lokalnog stanovništva. Pola otoka je američka baza, riječ je o izuzetno ekskluzivnoj državi. Bazira se na novcu od plina i sve se uvozi, ne proizvode ništa.


Rad u Hrvatskoj? Nije samo do mene…

Gačanin je svojevremeno figurirao kao kandidat za trenera Rijeke. Postoji li želja da se okuša i u hrvatskom nogometu?
– Vrijeme nosi svoje i sigurno da postoji želja da se okušam i u hrvatskom nogometu. Javno nikad nisam dobio neku ozbiljnu ponudu iz Hrvatske, ponudu koja bi me zaintrigirala da se vratim. Tako da nije niti bilo samo do mene – tvrdi Rodion Gačanin.

Stadioni i transferi


Katar će biti višestruko zanimljiv, posebno iz navijačkog kuta. A hrvatski navijači vjerni su pratitelji Vatrenih u svakom kutku svijeta.


– Qatar Airways je sigurno jedna od najjačih kompanija na svijetu zadnjih desetak godina. Cijene su malo iznad drugih, bit će sigurno i dosta privatnog smještaja, koji će biti niži nego u hotelima. Inače, prevladavaju hoteli s pet zvjezdica, ali sigurno će na raspolaganju biti i zgrade i apartmanska naselja. Država je dosta otvorena, postoji i noćni život, barovi, klubovi… Vidjet ćemo kako će sve to funkcionirati jer su, s druge strane, dosta striktni što se tiče korone. Veliku pozornost domaćin će obratiti na sigurnost jer je takva i država. Mislim da će postojati i osiguranje iz drugih država.


Stadioni će biti remek djelo infrastrukture, a niti transferi ne bi trebali predstavljati problem.


– Infrastruktura će biti sigurno najbolja dosad, a stadioni najbolji na kojima su se dosad igrala svjetska prvenstva. Oni još sve niti ne prezentiraju, pretpostavljam da će biti još dosta iznenađenja za cijeli svijet. Stadioni za Svjetsko prvenstvo su svi novi, sve će sigurno biti vrhunski organizirano.


Nisam siguran hoće li sve momčadi biti smještene u samom Kataru ili će netko željeti biti izvan njega s obzirom na veličinu zemlje. Blizu je Bahrein, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija… A letovi avionom su 30-ak minuta. Sad, kakav će se ambijent napraviti, to je druga stvar. I temperature će u to doba godine biti idealne, oko 20, 22 stupnja. Uvjeti će biti odlični za igrati.


Riječka kolonija


Nastavak Gačaninove karijere? Dvadeset godina brzo je prošlo…


– U Libiji ostajem još dva, dva i pol mjeseca do kraja prvenstva i Kupa pa ćemo vidjeti. Vjerojatno se opet vraćam u Zaljev, Emirate ili Saudijsku Arabiju. Ostajem sigurno još dvije, tri godine u inozemstvu, a polako sa mnom idu i mladi treneri. Tu su sada Duje Baković i Marin Mikac, polako ulaze u te vode, s Dujom surađujem već tri godine. Hrvatska je malo tržište i teško se probiti trenerima. Ovaj svijet pruža puno više. Naravno, i novac je uvijek drugačiji nego kod nas.


RIJEČKA VEZA – Rodion Gačanin i Duje Baković


Riječka trenerska kolonija na Istoku dobro je zastupljena. Puno trenera u ulozi je onih glavnih, pomoćnih, trenera vratara, fizioterapeuta i onih zaduženih za kondicijsku pripremu.


– S Draganom Skočićem se ne čujem, ali drago mi je što je napravio velike stvari s Iranom. Čujem se s Brankom Ivankovićem koji vodi reprezentaciju Omana, odigrali su dobre kvalifikacije i potpisali novi ugovor još tri godine. U kontaktu sam s Alenom Horvatom koji je u Saudijskoj Arabiji i prije nekoliko mjeseci je prihvatio momčad koja je u borbi za ostanak. Sada se dižu na ljestvici i nadam se da će uspjeti.


Dalibor Starčević je u pak u Kuvajtu, s njim sam također u kontaktu. Riječka kolonija je ovdje na Istoku najbolje zastupljena od naših, sve je krenulo još davno sa Srećkom Juričićem. Bilo nas je desetak, a možda i više u tom arapskom svijetu i ostavili smo traga kao i ostatak hrvatskih trenera.


Rodion Gačanin redovito prati Rijeku i HNL.


– HNL redovito pratim i liga je posljednih godina odlično napredovala. To je sada jedna prava liga, vidimo koliku draž daje borba četiriju momčadi u vrhu. Rijeka? Šteta za posljednje poraze, onaj protiv Hrvatskog dragovoljca malo ju je gurnuo prema dolje. Ali, Rijeka ostavlja odličan dojam kroz prvenstvo s napadačkim nogometom. Osijek i Hajduk su više ulagali, ali Dinamo je opet iskočio jer ima najbolji i širok roster te je teško u HNL-u stvoriti osobnost pokraj Modrih koji godinama gaze. Mlađi igrač koji igra u Dinamu puno se lakše aklimatizira i promovira, nego u Rijeci i ostalim klubovima – zaključio je Gačanin.


Vatrenima želimo svu sreću

Hrvatskoj nogometnoj reprezentaciji su kuglice u skupini donijele jaku Belgiju, Maroko i Kanadu, kao autsajdera i veliku nepoznanicu.
– Tko god je došao na Svjetsko prvenstvo sigurno ima kvalitetu. Hrvatska uvijek preferira prolazak skupine, nadamo se da će uspjeti. Vidjet ćemo kakva će biti forma igrača u to doba, a uvijek je, naravno, bitan i faktor sreće. Uvijek je bitno imati i jednu, dvije zvijezde u momčadi koje će je vući i iskreirati nešto. Mi uvijek idemo s pozitivnim mislima, nogometna smo i navijačka zemlja i želimo svu sreću svojoj reprezentaciji. Halilhodžić na drugoj strani? Napravio je velike stvari u Maroku, kralj ga zove direktno na mobitel… Čudan je čovjek i veliki trener i ima svoje posebne principe. Uvijek je u raskoraku s velikim zvjezdama i ne dozvoljava dizanje noseva i glave – kaže Gačanin.