Druga HNL

Privremeni trener Orijenta 1919 nakon važne pobjede u Zmijavcima: “Igrači su pokazali da imaju kvalitetu”

Ivan Volarić

Marinko Koljanin i kondicijska trenerica Ivana Marković/Foto REUTERS

Marinko Koljanin i kondicijska trenerica Ivana Marković/Foto REUTERS

Nama u zadnjem kolu igra samo pobjeda. U nekim računicama mogao bi nam biti dovoljan i bod, ali ne smijemo si dozvoliti kalkulacije - napominje vršitelj dužnosti trenera Krimejčana



RIJEKA  Nogometaši Orijenta 1919 vratili su se »kući pjevajući« nakon neočekivano visoke pobjede ostvarene u Zmijavcima, na jednom od najnezgodnijih drugoligaških travnjaka. Krimejčani su zabili čak pet pogodaka Croatiji, odnijeli tri važna, vjerojatno presudna boda u borbi za ostanak i ostavili domaćina u velikim problemima. I ne samo njega! Nakon Opatije i Sesveta, traži se treći putnik u niži rang, odnosno jedinstvenu Treću ligu koja će se formirati ovoga ljeta, a Orijent 1919 je do prošlog kola važio za jednog od najizglednijih kandidata. Pobjeda Crvenih nad Croatijom mnogima je pomutila računice i uoči zadnjeg kola ne može mirno spavati ukupno osam momčadi – od šeste Kustošije (39 bodova) do trinaestplasiranog Orijenta 1919 (37 bodova).


Švrljuga i Tadejević


– Teška utakmica u kojoj smo mi morali pobijediti, a naši domaćini nisu smjeli izgubiti. Čestitam momčadi, igrače je nagradio rezultat zbog dobre atmosfere i dobrog rada nakon nedopustivih pet bodova osvojenih u 13 kola nastavka. Osvojili smo tri važna boda, a moramo još tri. Dakle, moramo u dva kola osvojiti više bodova nego što smo ih osvojili u prethodnih 13 kola. Rekao sam igračima prije utakmice da ništa nije sudbinski određeno i da sve mogu sami promijeniti. Cijela momčad je funkcionirala dobro, od početka utakmice pokazali smo da nas psihološko breme nije sputalo. Osim toga treba reći i da nije bilo sudačkih odluka na našu štetu kao u prijašnjim utakmicama – govorio je v. d. trenera Marinko Koljanin, dometnuvši kako je puno pomoglo iskustvo povratnika, oporavljenika Marija Tadejevića i Andre Švrljuge.


Orijent 1919 u subotu (17.30 sati) čeka susjedski derbi protiv rasterećenih Opatijaca, koji su se već pomirili s trećeligaškom sudbinom.


Bez kalkulacija




– Nema mjesta za euforiju ili nešto slično jer pred nama je još jedna utakmica koju moramo dobiti. Sigurno da ova pobjeda ohrabruje, osim toga, Croatija je u Zmijavcima primila 15 golova cijele sezone, a onda u jednoj utakmici protiv nas – pet. To je lijep uspjeh, ali nama u zadnjem kolu igra samo pobjeda. U nekim računicama mogao bi nam biti dovoljan i bod, ali ne smijemo si dozvoliti kalkulacije – dodao je Koljanin i posebno podvukao jednu stvar:


– Pokazalo se da imamo kvalitetu i da je momčad, ako je već pala s prvog mjesta, trebala biti barem peta s obzirom na veliku jesensku bodovnu zalihu. Istina, u zimskoj stanci imali smo neke odlaske, poklopili su se i neki pehovi s ozljedama, ali unatoč tome to je i dalje bila vrlo kvalitetna momčad barem za petu ili šestu poziciju. Uostalom, da imamo samo četiri boda više, sada bismo bili peti – rekao je Koljanin.


Njegovu momčad nakon ogleda protiv Opatije čeka i finale Županijskog Kupa protiv Grobničana. Zanimljivo, Koljanin je i prošle sezone privremeno preuzeo momčad u završnici prvenstva i odveo je do trofeja u Kupu. Orijent 1919 je u konačnici dogurao do šesnaestine finala i susreta s Dinamom.