Predsjednik nakon plasmana

Ženski nogometni klub Rijeka nakon izborene Prve lige čeka neka druga borba: “Posložene financije su uvjet nastupa u elitnom društvu”

Katarina Blažević

PIROVA POBJEDA – Dvoboj Helene Damjanović i Aleksandre Jazvec/Foto M. GRACIN

PIROVA POBJEDA – Dvoboj Helene Damjanović i Aleksandre Jazvec/Foto M. GRACIN

Velika je vjerojatnost da ćemo uspjeti posložiti financijsku strukturu i prihvatiti sudjelovanje u Prvoj HŽNL. No ne smijemo uništiti ženski nogomet samo da bismo ušli u Prvu ligu – kaže Car



RIJEKA Do dugo u noć slavile su nogometašice Rijeke plasman u Prvu HŽNL, nitko se na Kantridi nije previše ni osvrtao na minimalni poraz od Međimurja. Bitan je bio samo povratak u elitni razred hrvatskog ženskog nogometa. A ondje će se od sljedeće sezone Riječanke natjecati s ostalih sedam najboljih – Osijekom, Splitom, Dinamom, Agramom, Donatom i Neretvom, dok će se za posljednju poziciju boriti Međimurke i Marjan.


Ni predsjednik kluba Zlatan Car nije skrivao sreću i zadovoljstvo, posebice zbog toga što se radi o vrlo mladoj ekipi, bez ijedne strane igračice. A prije samo dvije godine, kada je Car došao na čelo kluba, nije ga dočekala dobra situacija.


Volonteri


– Tada smo imali dugove za koje, iskreno rečeno, i ne znamo točno koliki su bili, odnosno bili su znatno viši nego što je to inicijativno prezentirano. Organizacijski je sve bilo dosta na niskoj razini i onda nam je bilo potrebno neko vrijeme, oko šest mjeseci, da organizacijski sve u klubu posložimo. Iako smo amaterski klub, trebalo je to posložiti da bude na jednoj relativno visokoj razini.




Bitno je za napomenuti da niti jedan član Uprave nema plaćeno baš ništa, svi volontiramo u potpunosti, ali zato se provode sati i sati na Kantridi kako bi se omogućilo djevojkama da mogu ostvarivati ovakve rezultate – govori Zlatan Car, koji je, unatoč ponosu i zadovoljstvu ovim rezultatima, prizemljen i svjestan financijske situacije u klubu. Kako bi djevojke mogle bezbrižno trenirati i igrati, odsad će im biti potrebna veća pomoć.


Predsjednik ŽNK Rijeka Zlatan Car/Foto M. GRACIN


– Klub je 2015. godine bio pred bankrotom i tada je morao izaći iz Prve lige. Ja kao predsjednik i cijeli Upravni odbor nećemo dopustiti da do toga ponovo dođe. Velika je vjerojatnost da ćemo uspjeti posložiti financijsku strukturu i prihvatiti sudjelovanje u Prvoj HNLŽ, ali ovo treba promatrati i kroz jedan drugi segment. A to je da ne smijemo uništiti ženski nogomet samo da bismo ušli u Prvu ligu. Stoga prije nego što se donese konačna odluka, detaljno ćemo razmotriti i ustanoviti na koji način ćemo to izvesti. Tu moramo napomenuti da PGŽ i Grad Rijeka, jednako kao i roditelji igračica, jako puno pomažu da bi klub preživio.


Rujevica


A uz njih bi ubuduće do bolje suradnje moglo doći i s muškim dijelom riječkoga nogometa, odnosno HNK Rijeka. Trenutačno riječki muški prvoligaš pomaže tek kroz infrastrukturni i organizacijski segment.


– Mi smo potpuno druga pravna osoba, muški je klub sportsko dioničko društvo i imaju drugi način financiranja, dok smo mi udruga građana. Jedino dijelimo dio imena, a postoji i suradnja za koju moram naglasiti da je na partnerskoj razini. Znači, imamo mogućnost trenirati na stadionu na Rujevici, kao i neki ostali klubovi, s obzirom na to da je Grad Rijeka suvlasnik stadiona. HNK Rijeka nam pomaže u obliku donacija što se tiče dresova, a jedno vrijeme su naše vratarke išle na Rujevicu trenirati s njihovim trenerima vratara jer je nama on tada nedostajao.


Također, kroz njihovu službu za nabavu dobivamo povoljniju cijenu opreme. Ali naravno, bilo bi poželjno da tu suradnju proširimo te o tome i razgovaramo, naročito sada kada je Grad Rijeka postao jedan od tek četiriju gradova koji imaju i mušku i žensku selekciju u Prvoj ligi – zaključio je Zlatan Car.


Krznarić: Sigurno će morati doći do nekih promjena

Trener riječkih nogometašica očekivano nije bio zadovoljan minimalnim porazom, ali je plasman u Prvu ligu ipak na kraju zasjenio rezultat.
– Utakmica je s naše strane bila loša jer smo očito psihički već bili u Prvoj ligi. I to me žalosti jer se ni ja ni djevojke nismo mogli izdignuti iz toga. Ali dobro, Prva liga je sada tu, neće sigurno biti lako. Ovo je mlada ekipa i treba se s njima puno raditi te mislim da će doći i do nekih promjena, ali to je sada sve na Upravi. Ja sam na kraju sretan jer su djevojke za ovo cijelu godinu mukotrpno radile – rekao je trener Robert Krznarić.