Napeta završnica sezone

Predsjednik Orijenta 1919 nakon izborenog ostanka u Drugoj HNL: “Dobro znamo gdje smo pogriješili”

Ivan Volarić

U LUCI SPASA - Marinko Koljanin s igračima/Foto V. KARUZA

U LUCI SPASA - Marinko Koljanin s igračima/Foto V. KARUZA

Nismo se smjeli dovesti u ovu situaciju. Nikako! Međutim, vrijeme ne možemo vratiti. Ovo nam je velika škola za budućnost, da u nekim trenucima reagiramo konkretnije i pravovremenije - rekao je Matijaš



RIJEKA Ni snažni naleti bure i povremeni pljuskovi nisu umanjili radost simpatizera, igrača, trenera i Uprave Orijenta 1919 nakon pobjede nad Opatijom. Krimejčani su pobjedom u posljednjem kolu osigurali ostanak u Drugoj HNL i to nepunih šest mjeseci nakon što su na istom mjestu, pobjedom nad Dinamom II, slavili – jesenski naslov.


Saši Matijašu, ambicioznom predsjedniku Orijenta 1919, za tih prosinačkih dana ponosa i slave vjerojatno ni u peti nije bio ovakav pomalo šokantan rasplet sezone, koji je vrlo lako mogao završiti – kobno. Da Orijent 1919 u pretposljednjem kolu nije iznenadio Croatiju u Zmijavcima, pobjeda nad »otpisanom« Opatijom ne bi bila dostatna za privez u luci spasa.


– Prije utakmice u Zmijavcima slegle su sve emocije i unatoč tome što se to možda nije tako činilo s distance, čvrsto sam vjerovao da ćemo ostvariti dvije pobjede u posljednja dva kola i potvrditi ostanak u ligi – govorio je nakon susjedskog derbija dugogodišnji predsjednik Orijenta 1919. – Kada sam vidio žar i želju kod igrača i članova stručnog stožera, nisam mogao zamisliti da će se dogoditi drugačiji scenarij.




Nisam, doduše, očekivao da ćemo u Zmijavcima odigrati vrhunsku partiju, ali vjerovao sam da ćemo odigrati dobru utakmicu u teškim okolnostima. Sada smo sve to potvrdili pobjedom nad Opatijom. Pred nama je još finale županijskog Kupa, što je također važno, a nadam se da će i juniori uspješno privesti kraju svoju prvoligašku priču.


Odmak od politike


Vjerojatno će analiza sezone donijeti zanimljive zaključke gdje se pogriješilo. Umalo se dogodio nevjerojatan, gotovo nezapamćen scenarij, da je jesenski prvak ispao iz lige?


– Već smo tu analizu napravili i dobro znamo gdje smo pogriješili. Marinko Koljanin je potpuno u pravu kada govori da je ova ekipa morala završiti na četvrtom, petom mjestu… Nismo se smjeli dovesti u ovu situaciju. Nikako! Međutim, vrijeme ne možemo vratiti. Ovo nam je velika škola za budućnost, da u nekim trenucima reagiramo konkretnije i pravovremenije.


Na stranu zakašnjela reakcija kod smjene trenera, činjenica je da ste prošle zime, prvi put otkada ste na čelu kluba, odstupili od svoje ustaljene sportske politike kod dovođenja igrača?


– To me najviše muči. Na jesen se pričalo da nam je kadar tanak, a imali smo 24 igrača i bili smo jesenski prvaci. U zimskom prijelaznom roku smo kadar na silu išli proširivati i doveli se do toga da smo odjednom imali 30 igrača, a od tih 30 igrača na kraju nismo mogli sastaviti momčad i borili smo se za ostanak. Te stvari si ne smijemo dozvoliti, a posebno moramo voditi računa o igračima koji se dovode sa strane. Oni moraju biti provjerena kvaliteta i prevaga, a ne samo nadopunu u kadru.


Kostur ekipe


Dopredsjednik kluba Marinko Koljanin će završiti sezonu u svojstvu v. d. trenera, nakon toga krećete u potragu za trajnijim trenerskim rješenjem?


– Nikada do sada nismo donosili brzoplete odluke kada je u pitanju izbor trenera pa nećemo ni ovoga puta. Kada završi sezona, na miru ćemo sjesti i obaviti razgovore s kandidatima te donijeti odluku.


Druga HNL će iduće sezone imati četiri kluba manje pa će samim time i kvaliteta biti veća?


– Koncentracija kvalitete će iduće sezone u Drugoj HNL sigurno biti veća, no smatram da dobro stojimo s kadrom. Većina igrača ima ugovore i siguran sam da ćemo složiti dobru momčad. Već sada imamo jako dobar kostur, koji ćemo nadopuniti s nekoliko pojačanja. Očekujem da iduće sezone naši ciljevi budu postavljeni više nego do sada – rekao je Matijaš.


Koljanin: Momčad je trebala biti u vrhu

Marinko Koljanin prilično emotivno je doživio pobjedu nad Opatijom kojom su Crveni i treću godinu zaredom ostali među drugoligašima.
– Prije svega sve čestitke igračima! Oni su sjajno odradili finiš sezone. Ja sam dao okvir, a oni su ti koji su nacrtali sliku. Orijent 1919 je klub koji je pod vodstvom Saše Matijaša četiri godine rastao, a jedino gore od ispadanja iz lige bilo bi da se predsjednik odlučio povući. Ostali smo u ligi, izvući ćemo neke pouke, a dobro znamo što se događalo – rekao je Koljanin, koji je i druge godine zaredom uskočio na klupu u završnici sezone, ovoga puta u puno težoj situaciju nego lani.
– Preuzeo sam momčad u teškom trenutku, osvojili smo nevjerojatnih pet bodova u 11 utakmica drugog dijela sezone. Sada smo osvojili šest bodova u četiri utakmice. Ova momčad je i bez Tadejevića i Švrljuge imala kapacitete da mirno bude treća, četvrta na ljestvici. Momčad je pokazala da može, a presudnom se pokazala utakmica u Zmijavcima. Tu smo pokazali karakter – rekao je Koljanin.