Luda završnica

Posljednje kolo Prve HNL donosi čak 27 mogućih kombinacija u borbi za ostanak

Ivica Cerovac

Trio među kojim će se tražiti putnik za niži rang gostuje – Istra 1961 u Osijeku, Lokomotiva u Splitu, a Varaždin u Koprivnici



PULA  Danas će se spustiti zastor na 30. izdanje HT Prve lige. Podatak da će se od pet utakmica čak četiri igrati s početkom u 17 sati, potvrđuje svu dramatiku i neizvjesnost koju sa sobom nosi »jubilarac«, a izuzmemo li ogled između Rijeke i Gorice u kojem je ulog izlazak u Europu, preostala tri koja će započeti istovremeno donijet će grčevitu borbu za ostanak. Neće biti međusobnog obračuna »davljenika«, već trio među kojim će se tražiti putnik za niži rang gostuje  – Istra 1961 u Osijeku, Lokomotiva u Splitu, a Varaždin u Koprivnici.


U 90 minuta odluke Lokomotiva ulazi s najboljom situacijom, 30 bodova na svom kontu i samo su dvije od 27 mogućih kombinacija po kojima može ispasti, ako izgubi na Poljudu, a istovremeno Varaždin svlada Farmaceute u njihovom dvorištu i Istra 1961 u Gradskom vrtu remizira ili stigne do pobjede. Međutim, otežavajuću okolnost Lokosima donosi činjenica da Hajduk s tri boda osigurava izlazak u Europu, neovisno o raspletu susreta na Rujevici i Bili sigurno neće propustiti priliku da pobjedom spase sezonu, što njihove protivnike dovodi u situaciju da više ne ovise samo o sebi, već moraju osluškivati zbivanja na preostala dva stadiona.


S druge strane nakon što su u nedjelju na domaćem terenu poraženi od Rijeke, Varaždinci su se doveli u najneugodniju situaciju te posljednje kolo dočekuju s 28 bodova i od 27 različitih kombinacija, čak 17 njima ne ide u prilog. No pobjedom Riječana spasili su se »farmaceuti«, koji se nalaze u iznimno slaboj formi što potvrđuje i pet uzastopnih poraza te nikog ne bi iznenadilo da u susjedskom srazu, koji za njih nema nikakav rezultatski značaj, upišu i šesti. Ako takav scenarij zaživi, Varaždin će ispasti iz lige jedino da Istra 1961 pobijedi u Osijeku, a Lokomotiva ne izgubi u Splitu. U slučaju da ogled u Koprivnici završi remijem, Varaždince spašava samo poraz Zeleno-žutih, dok njihov poraz od Slaven Belupa znači i oproštaj od Prve HNL.




– Nema nikakvih kalkulacija, moramo otići odigrati pravu, mušku utakmicu, ići na pobjedu i mislim da bi nas pobjeda trebala ostaviti u ligi – kaže trener Varaždina Zoran Kastel. – Ne može se protiv nikoga igrati na nulu. Treba otići odigrati pravu utakmicu, samo spremni igrači mogu nastupiti. Svi znamo važnost te utakmice, u tom susretu nam je cijela godina. Bez ikakvih kalkulacija treba otići odigrati otvorenu utakmicu i pokušati izboriti pobjedu.


Što se tiče Istre 1961, ona u završnih 90 minuta ulazi s 29 osvojenih bodova i osam od mogućih 27 kombinacija gura je u niži rang. Puljani i s porazom od ozljedama i kartonima prorijeđenog Osijeka mogu ostati prvoligaši, ali u tom slučaju i Varaždin mora izgubiti u Koprivnici. Ako Zeleno-žuti remiziraju s Osječanima, onda Lokomotiva mora izgubiti na Poljudu ili Varaždinci ne smiju svladati Slaven Belupo. U slučaju trijumfa u Gradskom vrtu, puleni Danijela Jumića prebrinut će sve brige, neovisno o raspletu preostalih dvaju susreta.