Mateo Pavlović

Otpisani stoper vraća se na Rujevicu u dresu Rudeša: ‘Rijeka ima velik ofenzivni potencijal i silinu’

Davor Petrović

Marko Lukunic/PIXSELL

Marko Lukunic/PIXSELL

"Marco Pašalić i Marko Pjaca su dva najbolja krila naše lige. Tu je Franjo Ivanović koji po stilu igre malo podsjeća na Marija Mandžukića"



ZAGREB – Pogled na ljestvicu SuperSport HNL-a sugerira da Rijeku ove subote očekuje jedna od, uvjetno rečeno, lakših utakmica dosadašnjeg dijela sezone. No takav dojam djeluje vrlo pogrešno, pogotovo kada se u obzir uzme sve ono što je Rudeš demonstrirao prošle subote na gostovanju kod Dinama. Modri su, naime, u prvom dijelu te utakmice mogli primiti barem jedan gol, a u nastavku su izvukli pobjedu na mišiće.


Po svemu sudeći, povratak Davora Mladine u zapadni dio Zagreba za sobom je povukao i određeni pomak. Iako jedna utakmica predstavlja premali uzorak za donošenje konkretnih zaključaka, čini se da je taj trenerski veteran HNL-a donio nešto novo momčadi Rudeša koja je protiv Dinama izgledala vrlo ozbiljno.


– Po meni, zaslužili smo barem bod. No nikako da dođemo do točke na kojoj ćemo isprovocirati sreću i pozitivan rezultat. Mislim da je to bila naša najbolja utakmica u dosadašnjem dijelu sezone. Novi trener je izazvao pozitivan šok i momčad se homogenizirala – kaže Mateo Pavlović, koji je ove jeseni stigao iz Rijeke otišao na posudbu u Rudeš do kraja polusezone.


Barijera




Nakon tog gostovanja kod Dinama definitivno se pokazalo da novi član HNL-a u ovom trenutku ipak ima što za reći u elitnom društvu. Kako vi gledate na to?


– Trebalo nam je dosta vremena da se ekipiramo i posložimo. Momčad je mlada i poletna, a Ivan Tomečak, Edin Šehić i ja već smo igrali na ovoj razini. Osim toga, Miguel Campos je također pun iskustva. Imamo veliki bodovni zaostatak i znamo da više nemamo što izgubiti. Mislim da je na momčad utjecao i »team building«. Svi smo otišli na zajedničku večeru i odlično smo se družili. Rekao bih da je sada sve do naših glava jer upali smo u crnu seriju bez pobjeda i stvorila se svojevrsna psihološka barijera. U karijeri sam igrao za klubove koji su se nalazili u teškim situacijama, ali niti jedna se ne može usporediti s ovim. Često smo blizu pobjede, ali uvijek nešto krene po zlu za nas, a to je frustrirajuće i udara na psihu. Jasno nam je da se iz toga moramo izvući sami i činimo sve da to napravimo. Prvu iduću priliku donosi nam gostovanje kod Rijeke.


Jedine dvije natjecateljske pobjede u ovoj sezoni Rudeš je ostvario u SuperSport Hrvatskom kupu, protiv Croatije iz Zmijavaca i Slaven Belupa, koji je prošle nedjelje slavio na Rujevici. Može li ta utakmica biti putokaz za vašu momčad?


– Prije svega, za razliku od HNL-a, u Kupu možemo igrati na svom terenu u Rudešu i tu smo pobijedili Slaven Belupo. Ipak je drugačije igrati u svojoj kući i na gostovanju. Pobjeda Slaven Belupa je pokazala da se može igrati s Rijekom. Osim toga, mislim da smo i mi napravili isto protiv Dinama. Istina, prikovani smo za dno ljestvice, ali vjerujem da možemo igrati sa svima u našoj ligi. Nadam se da ćemo se na Rujevici opet predstaviti u dobrom izdanju. Ne vidim niti jedan razlog zbog kojeg to ne bi bilo moguće. Jasno nam je da Rijeka ima status favorita, ali vjerujem da ćemo na Rujevici i mi imati svoje prilike. Trener nam govori da u momčadi imamo baruta koji samo treba zapaliti. Svi se nadamo da će prva pobjeda u prvenstvu uskoro doći. Ne bi bilo loše da se to dogodi na Rujevici.


Posudba


Vi ste igrač Rijeke na posudbi u Rudešu. Nosi li vam to dodatni motiv?


– Sigurno. Prije svega imam sportski motiv. Bio sam u Rijeci, gdje su me otpisali i sada im želim pokazati da su napravili pogrešnu procjenu. Da ne bude zabune, tu nema nikakve zle krvi. Profesionalac sam i znam da se od mene očekuje da budem što bolji u dresu kluba za koji igram. Na Rujevici ću sigurno dati sve od sebe, kako bih prvo sebi, a zatim i njima dokazao da su pogriješili.


Slažete li se s konstatacijom da ćete igrati protiv jednog od najboljih napada HNL-a?


– Po meni, Rijeka ima velik ofenzivni potencijal, energiju i silinu. Marco Pašalić i Marko Pjaca su dva najbolja krila naše lige. Kada govorim o njihovoj kvaliteti, dovoljno je reći da su obojica bili pozvani u reprezentaciju za završnicu kvalifikacija za EURO. Zatim, tu je Franjo Ivanović koji je vrlo energičan i snažan napadač. Mene po stilu igre malo podsjeća na Marija Mandžukića. Igranje protiv takvih napadača za sve nas će biti velik izazov. S Dinamom smo bili kompaktni i čvrsti u svim linijama i pokazali smo da možemo. Ta utakmica nam je putokaz i razlog optimizma.


Bi li jedan bod na Rujevici predstavljao dobar ishod za Rudeš?


– Neriješeni rezultat na gostovanju uvijek je dobar. Međutim, mi imamo veliki bodovni minus i moramo tražiti pobjedu. Dat ćemo sve od sebe da to ostvarimo, ali sigurno nećemo biti nezadovoljni ako osvojimo bod. Rijeka ove sezone igra jako dobar nogomet, a sada će imati i dodatni motiv zbog Slaven Belupa. Opet igraju pred svojim navijačima i sigurno će htjeti pokazati da je taj poraz bio samo loš dan. Poznavajući energiju i mentalitet Željka Sopića, ne sumnjam da će se igrači Rijeke zbog toga protiv nas bacati na glavu.