Druga HNL

Orijent 1919 za kraj sezone uzeo bod protiv prvaka i novoga prvoligaša, Krimejčani napravili lijepu gestu uoči susreta

Davor Petrović

Vedran Gerc/Foto D. KOVAČEVIĆ

Vedran Gerc/Foto D. KOVAČEVIĆ

Fućak je ubacio s desnog krila, a Vedran Gerc je na drugoj stativi poslao loptu u mrežu – 0:1. Veselje gostiju nije se ni stišalo, a Hrvatski dragovoljac je već stigao do izjednačenja...



ZAGREB Uoči početka utakmice nogometaši Orijenta 1919 napravili su lijepu gestu, u obliku špalira za prvaka Druge HNL, odnosno za novog/starog člana HT Prve lige. Zatim su dvojica kapetana, domaći Zvonimir Šubarić i gostujući Vedran Gerc, darivali prigodne bukete cvijeća Tomislavu Biondi, koji se ovom utakmicom oprostio od aktivnog suđenja.


HR. DRAGOVOLJAC – ORIJENT 1919 1:1

ŠNC Stjepan Spajić. Bez gledatelja. Sudac: Tomislav Bionda (Zaprešić) 7. Strijelac: 0:1 Gerc (38′), 1:1 Perić (41′).


HRVATSKI DRAGOVOLJAC: Šubarić 6,5 – Oreč 6,5, Ivkič 6,5, Valentić 7, Majstorović 6,5 – Burić 6,5 (65′ Ernst -), Roca 6,5 – Viduka 6,5 (65′ Amoateng -), Bašić 7 (87′ Beloša Fijan -), Martinez 6,5 (46′ Florucz 7) – Perić 7 (Stjepanović -).




ORIJENT 1919: Berković 8 – Vidas 6,5 (63′ Kokorović -), Mulac 7, Fatić 6,5, Smolčić 6,5 – Putnik 6,5 (71′ Bosančić -), Gadže 6,5 (46′ Hodža 7) – Monjac 6,5, Črnko 6,5, Fućak 7 – Gerc 7 (63′ Srzentić -).

Tijekom prve tri-četiri minute igre Orijent 1919 je držao loptu i diktirao tempo, dok je Hrvatski dragovoljac izgledao kao da hvata radnu temperaturu. Kada je stigao taj trenutak, domaći su zaprijetili udarcima Marija Burića i Valentina Majstorovića. Doduše, prava opasnost je izostala jer je u oba navrata lopta otišla van okvira gola.


Foto galerija: Hrvatski dragovoljac - Orijent 1919, 29. svibnja 2021. Foto: Davor Kovačević


Gosti su prvi put pokazali zube u 16. minuti, kada je Kristian Fućak s lijevog krila centrirao na drugu stativu, prema Mateu Monjcu, koji je odmah vratio loptu na vrh peterca. Na veliku žalost Orijenta 1919, obrana Hrvatskog dragovoljca bila je spremna na tu varijantu. Deset minuta kasnije Fućak se upustio u prodor, koji je okončao udarcem sa dvadeset metara. No, Šubarić je bio odlično postavljen i lako je ukrotio loptu.


Hrvatski dragovoljac također je bio vrlo aktivan u napadačkim akcijama, a najbolju priliku za gol imao je u 37. minuti, kada je Ivan Roca raspalio sa dvadeset metara iskosa, s desne strane. Bila je to bomba, kojoj je nedostajalo tek malo preciznosti. Minutu kasnije sijevnula je kontra gostiju. Fućak je ubacio s desnog krila, a Vedran Gerc je na drugoj stativi poslao loptu u mrežu – 0:1.


Veselje gostiju nije se ni stišalo, a Hrvatski dragovoljac je već stigao do izjednačenja. Domaća akcija išla je po lijevom boku, gdje je lopta, nakon brze izmjene dodavanja, stigla do Burića. Prekaljeni veznjak bacio je pogled u srce kaznenog prostora i proigrao usamljenog Karla Perića – 1:1.


Uvodne minute nastavka pokazale su da Hrvatski dragovoljac pobjedom želi okončati svoju vrlo uspješnu sezonu. Pritisak na Orijent 1919 bio je dosta jak, no izostali su precizni udarci u okvir gola koji je branio Carlo Berković. U 58. minuti gosti su uzvratili preko Veldina Hodže, koji se sjajnom minijaturom oslobodio dvojice suparničkih igrača i opalio po golu sa dvadeset metara. No, i njemu je nedostajalo preciznosti.


Niti dvije minute nakon toga domaća momčad je namjestila nišanske sprave. Roca je izveo korner s desne strane, Burić je na prvoj stativi lagano glavom skrenuo loptu prema suprotnom kutu, a Berković je skokom unatrag izvukao fenomenalnu obranu rukom. Greška Edina Fatića u 76. minuti je otvorio veliku priliku za Perića, koji je krenuo sam prema golu. Međutim, Berkovića nije uspio savladati.