Odluka idući tjedan

Šest klubova s dna ljestvice bojkotira nastavak Premier lige, nazvali su ih “saboterima” engleskog nogometa

Davor Petrović

Jurgen KloppFoto REUTERS

Jurgen KloppFoto REUTERS

Čelnici Brightona, West Hama, Watforda, Bournemoutha, Aston Ville i Norwicha znaju da bi im prekid sezone sačuvao status u elitnom razredu engleskog nogometaZAGREB Zemlja koja je izmislila nogomet s nestrpljenjem čeka idući tjedan jer tada bi konačno trebalo biti poznato hoće li klubovi Premier lige odigrati zadnjih devet kola prvenstva za sezonu 2019./2020. Englezi su zadnji put igrali prije nešto više od dva mjeseca, a zatim su, poput većine europskih zemalja, morali zatvoriti stadione zbog pandemije koronavirusa.


Britanska vlada će, naime, u četvrtak obavijestiti javnost o svojim idućim potezima. Nogometni klubovi se nadaju da će doći do relaksacije mjera, koje bi im omogućile održavanja treninga u manjim skupinama. Osim toga, čelnici Premier lige idućeg bi tjedna Vladi trebali prezentirati svoj plan za nastavak natjecanja, pod radnim nazivom »Projekt Restart«.


Prema njihovom planu, preostalih devet kola odradilo bi se tijekom lipnja i srpnja u strogo kontroliranim uvjetima. Budući da situacija s koronavirusom nije jednaka u svim gradovima, utakmice bi bile odigrane na neutralnim terenima. Naravno, iza zatvorenih vrata, s time da bi svi akteri morali stalno ići na testiranje kako bi bilo sigurno da nisu zaraženi.
Sve to na papiru izgleda dobro, ali svima je jasno da u cijeloj priči postoji veliki problem. Naime, o nastavku prvenstva odlučuje isključivo dvadeset klubova Premier lige, s time da je za pozitivnu odluku potrebna dvotrećinska većina, odnosno barem četrnaest glasova »za«. Taj sastanak je na rasporedu u ponedjeljak, a trenutno stanje je vrlo izjednačeno i neizvjesno.


Preciznije, šest klubova s dna ljestvice, Brighton, West Ham, Watford, Bournemouth, Aston Villa i Norwich, tvrde da neće pristati na završnicu sezone pod takvim uvjetima. S druge strane se nalaze Liverpool, koji je na korak do prvog naslova prvaka u zadnja tri desetljeća, i klubovi koji se bore za Ligu prvaka i Europsku ligu. Oni bi htjeli zaključiti sezonu, pa makar igrali utakmice na livadama.


Nagađa se da bi u ovom odnosu snaga ključnu ulogu mogli imati klubovi iz sredine ljestvice: Burnley, Crystal Palace, Everton, Newcastle i Southampton


Naravno, i jednima i drugima je motiv rezultat, odnosno novac koji donose Premier liga i europska natjecanja. Bolje rečeno, čelnici Brightona, West Hama, Watforda, Bournemoutha, Aston Ville i Norwicha znaju da bi im prekid sezone sačuvao status u elitnom razredu engleskog nogometa. Doduše, od njih šest ispasti mogu samo tri, ali sasvim je jasno da se nitko ne želi kockati u situaciji koja im nudi bezbolno rješenje.


Nagađa se da bi u ovom odnosu snaga ključnu ulogu mogli imati klubovi iz sredine ljestvice, koji su na solidnoj udaljenosti od zone ispadanja, a teško mogu izboriti Europu. U tu kategoriju spadaju Burnley, Crystal Palace, Everton, Newcastle i Southampton. Zapravo, sada je samo otvoreno pitanje može li šestorka s dna ljestvice pridobiti nekoga od njih na svoju stranu.


Uspiju li Brighton, West Ham, Watford, Bournemouth, Aston Villa i Norwich dobiti i sedmi glas, koji bi definitivno prekinuo sezonu, ne bi bilo ispadanja iz Premier lige, a samim time ni promocije iz Championshipa. Zbog toga je veći dio sportske javnost na Otoku okarakterizirao Brighton, West Ham, Watford, Bournemouth, Aston Villa i Norwich kao »sabotere engleskog nogometa«. No, njih to, barem za sada, previše ne dira.