Siniša Linić

Novi pomoćni trener nogometaša Orijenta 1919: “Kakav je to klub u ovom kraju da u njemu nema – Grobničana”

Ivan Volarić

DAROVITI SIN I PONOSNI TATA - Teo i Siniša Linić/Foto R. BRMALJ

DAROVITI SIN I PONOSNI TATA - Teo i Siniša Linić/Foto R. BRMALJ

Orijent 1919 je dobro organiziran klub. Osim toga, na Krimeji sam proveo lijepih godinu dana. Baš sam zadovoljan što sam se odlučio na ovaj korak - kaže Linić



RIJEKA Simpatizeri Orijenta 1919 mogu se pohvaliti da imaju reprezentativnu klupu. Nakon novog trenera Damira Milinovića, na njoj će ubuduće sjediti i njegov novi pomoćnik Siniša Linić.


Obojica su svojedobno povremeno nastupala i za A reprezentaciju Hrvatske, a u prvom redu ostavili dubok trag u Prvoj HNL. Nakon zajedničkih dana u dresu Rijeke igrali su za Hajduk (Linić), Dinamo (Milinović), Zagreb (Milinović), Istru 1961 (Linić). Osim dresa Rijeke, zajedničko im je i da su dio svoje igračke karijere proveli u Orijentu, ali i da su ostavili trag u redovima Grobničana.


Mlinka kao trener, a Line kao igrač i osoba od posebnog povjerenja klupske Uprave i trenera Gruevskog. Milinović je neposredno nakon svojega ustoličenja stavio pred Linića ponudu za poslom u njegovu stručnom stožeru, a Line pozitivno odgovorio nakon tjedan dana razmišljanja…




– Morao sam sve dobro odvagati jer imam dosta poslovnih obaveza, a osim toga, mali (šestogodišnji sin Teo, op. a.) je ove godine krenuo s treninzima na Rujevici i to mi je velika obaveza – govori jedan od brojnih poznatih grobničkih nogometnih izdanaka. – Treniraju gotovo svaki dan.


Dođeš s posla u 16, već u 16.30 sati treba voziti maloga na trening na Rujevicu, a onda ga sačekati do 19 sati. Nije mi žao jer mali je stvarno super, zagrižen je za nogomet i za sada je stvarno odličan. Rekao sam ljudima u Grobničanu da ne mogu sve stići, međutim, zvao me Mlinka prošli tjedan, razmislio sam preko vikenda i odlučio u dogovoru s obitelji da ćemo se nekako snaći i da ću probati odgovoriti novom izazovu.


Dosta sam pričao s Mlinkom, on želi nekoga s kime je dobar, blizak u razmišljanju i pogledima na nogomet. Ne treba mu netko tko će samo nositi čunjeve i lopte.


Grobnička priča


Linić se prošle sezone nerijetko znao spustiti do Krimeje na utakmice Orijenta 1919.


– Prije svega Orijent 1919 je dobro organiziran klub, a osim toga na Krimeji sam proveo lijepih godinu dana. Baš sam zadovoljan što sam se odlučio na ovaj korak.


Na Krimeji se okupila jedna poveća skupina darovitih mladih igrača iz riječkog bazena, među njima je i dosta Grobničana: Bosančić, Fućak…


– Pa Brdar i mali Šarba (Mazem Sharbini) su s Grobnika, gdje uvijek ima dobrih igrača, samo im treba dati šansu. Baš sam komentirao s našim dopredsjednikom Marinkom Koljaninom. Kada ih već nema u Rijeci, onda moramo u Orijent 1919 dovesti darovite igrače s Grobnika.


Kakav je to klub u ovom kraju da u njemu nema – Grobničana! Veseli da ima puno talentiranih igrača, međutim, realno gledajući, teško će dostići i ponoviti ono što je uspjelo Faustu Budicinu. To je bilo iznad svih mogućnosti. Međutim, idemo iz utakmice u utakmicu pa ćemo vidjeti do kuda ćemo dogurati.


Trenerske ambicije


Grobničan je puno izgubio Linićevim odlaskom. Ne samo na igračkom planu.


– Rekao sam im da sam im na raspolaganju. Što god treba – tu sam. S trenerom Gruevskim se čujem po nekoliko puta, tu sam na raspolaganju predsjedniku… Malo mu je nezgodno sada kad samo otišao jer sam mu pomagao u brojnim stvarima. Koliko god budem mogao, ja ću im pomoći jer stvarno su me zadužili. Grobničan mi je pomogao kada mi je bilo potrebno, a ja sam im vratio koliko sam mogao. Grobničan će zauvijek biti moj klub. Sve su to moji prijatelji.


Linić je s Rijekom osvojio dva Kupa Hrvatske (2005. i 2006.), dobar dio njegovih suigrača iz tog doba već je odavno krenuo u trenerske vode: Radman, Šarić, Čaval, Lerant, Tkalčević, Tadić, Budicin, Rendulić… Vidi li se jednoga dana na nekoj klupi u ulozi samostalnog trenera?


– Imam li trenerskih ambicija? Imam! Razmišljao sam dosta o tome nakon što sam zaključio igrački karijeru, međutim, uletio mi je posao kojim sam stvarno zadovoljan. Moram reći da sam se baš u tome pronašao, uživam u poslu. Moram se zahvaliti svojim poslodavcima, ujedno i sponzorima Orijenta 1919, jer su mi izašli u susret.


Bit će utakmica srijedom i jasno je da ću ponekad morati malo zapostaviti posao. Kada je trenerska karijera u pitanju, puno toga ovisi o početku, kako će sve ovo krenuti u rezultatskom smislu. Priznajem da me trenerski posao sve više zanima, ali polako. Moram se i školovati, ishoditi odgovarajuće licence. Vrijeme će donijeti odgovore na neka pitanja – poručio je Linić.