Test pod stijenama

Nogometaši Orijenta 1919 pod reflektorima Kantride svladali slovenskog prvoligaša i zabrinuli skauta Istre 1961

Ivan Volarić

Miro Iličić, napadač Orijenta 1919/D. ŠKOMRLJ

Miro Iličić, napadač Orijenta 1919/D. ŠKOMRLJ

Čvrsti blok, brza tranzicija i puno mladenačke energije stajali su novog slovenskog prvoligaša predvođenog bivšim reprezentativcima Hrvatske (Vargić) i Slovenije (Vršić...), poraza na travnjaku podno legendarnih stijena

ORIJENT 1919 – KOPER 2:1




RIJEKA Međunarodna prijateljska nogometna utakmica: Orijent 1919 – Koper 2:1 (1:0). Stadion na Kantridi. Gledatelja: 250. Sudac: Linić (Rijeka). Strijelci: 1:0 Flego (17′), 1:1 Krajinovič (71′), 2:1 Gerc (81′). Žuti kartoni: Brdar, Šantek (Orijent 1919).


ORIJENT 1919: Berković, Travaglia, Smolčić, Tadejević, Ivančević, Fatić, Liber, Črnko, Maružin, Flego, Iličić. Još su igrali: Popović, Mohorovičić, Gerc, Vidas, Mulac, Fumić, Šantek, Srzentić, Bosančić, Milinović, Sharbini, Petrović, Brdar.


KOPER: Vargić, Badžim, Cerovec, Balta-Jelić, Jozinović, Dodlek, Pejić, Mišić, Vršič, Čirjak, Vekič. Još su igrali: Adam, Galina, Margetič, Bešir, Meštrič, Krajinovič, Ovsenek, Pozrl.




Goran Roce sasvim sigurno nije dobro raspoložen napustio stadion na Kantridi. Glavni skaut Istre 1961, potencijalnog suparnika Krimječana u skorašnjim prvoligaškim kvalifikacijama, vidio je vrlo dobro izdanje momčadi trenera Fausta Budicina. Čvrsti blok, brza tranzicija i puno mladenačke energije stajali su poraza novog slovenskog prvoligaša predvođenog bivšim reprezentativcima Hrvatske (Vargić) i Slovenije (Vršić…),   na travnjaku podno legendarnih stijena.


Foto galerija: Prijateljska nogometna utakmica na Kantridi: Orijent 1919 - Koper 2:1 Foto: Damir Škomrlj


U 17. minuti Flego se fintom vrhu kaznenog prostora oslobodio čuvara i unutarnjim dijelom desne kopačke poslao dobro odmjereni udarac. Lopta je u širokom luku zaobišla Vargića i odsjela u njegovu lijevom gornjem kutu – 1:0. Dvjestotinjak gledatelja na centralnoj tribini i još pedesetak iznad stijena zapljeskalo je prekrasnom pogotku i vodstvu Krimejčana. Šteta što je u redovima Orijenta 1919 izostalo malo mirnoće u zadnjem pasu pa su gledatelji do odmora ostali lišeni još pokojega pogotka. U 22. minuti gostima se ukazala velika prilika za poravnanje. Čirjak je sam izašao ispred Berkovića koji je pravoremeno ušao u udarac. Kapetan Orijenta 1919 Mario Tadejević pritom je imao velikih (dojam s tribina je pravdanih) primjedbi na suce smatrajući da se radi o debelom zaleđu.


U nastavku su obojica trenera posegnuli za brojnim promjenama. U “crvenom” dresu prvi put se predstavio napadač Robert Brdar koji bi mogao ojačati Krimejčane iduće sezone. Kvalitetnija gostujuća klupa počela je dolaziti do izražaja, Orijent 1919 je počeo padati u ritmu, a gosti sve češće dolaziti pred domaći šesnaesterac. U 66. minuta Goran Jozinović, bivši branič Hajduka, uzdrmao je gredu snažnim udarcem s vrha šesnaesterca, a pet minuta kasnije projurio je lijevom bokom, a usamljeni Krajinovič dočekao ubačaj na drugoj vratnici i pospremio ga u mrežu – 1:1.



U 80. minuti nad travnjakom Kantride zasvjetili su reflektori, Brdar ušao iskosa u gostujući kazneni prostor i po duelu s gostujućim braničem zalegao na travnjaku. Svi su zastali iščekujući najstrožu kaznu, no sudac Linić i Vedran Gerc nisu bili tog mišljenja. Napadač Orijenta 1919 opalio je iz prve ponovo doveo svoju momčad u novo vodstvo 2:1. Utakmica je nakon toga skrenula u nervozne vode, Slovenci su se teško mirili s porazom na Kantridi od momčadi koja je dobar dio nastavka igrala s četiri, pet dojučerašnjih juniora.


Krimejčani će idući test ogled odigrati u subotu u Senju. Igrači Orijenta 1919 trebali su uzvratiti Gorici za nedavni ogled na Kantridi, ali je taj susret zbog najnovijih epidemioloških mjera u Sloveniji otkazan. Riječani će tako gostovati kod trećeligaša Nehaja.