Brojni gosti

Na emotivnom predstavljanju biografije Velimira Zajeca okupila se sportska i politička elita

Ante Peričić

Velimir Zajec i Ćiro Blažević/Foto D. KOVAČEVIĆ

Velimir Zajec i Ćiro Blažević/Foto D. KOVAČEVIĆ

Pun sam emocija, nisam neki govornik - kazao je Zajec kroz suze i nastavio - Hvala Španoviću što je sakupio te trenutke iz moje, odnosno naše karijere – jer je ovo prilika da zahvalim svim mojim suigračima iz 1982. godine. Bez njih ne bi bilo ni ovoga danas



ZAGREB   Četrdeset godina nakon potvrde Dinamovog naslova prvaka 1982. predstavljena je biografija najvećeg igrača tog zagrebačkog kluba, odnosno Velimira Zajeca – Zeke. Biografija, iz pera novinara Sanjina Španovića, nastala je tijekom godine dana napornog rada i plod je više od stotine razgovora s 97 sugovornika iz svih faza Zajecove karijere, od Zagreba preko Portsmoutha do Atene, iščitavanja više od stotine arhivskih članaka i nekoliko UDBA-inih dosjea. Sve to objavljeno je na preko 480 stranica, 130 tisuća riječi teksta i 160 fotografija od kojih je velik dio dosad neviđenih iz privatnih albuma obitelji Zajeca. Biografija donosi mnoge detalje i nepoznate informacije ove živuće legende najvažnije sporedne stvari na svijetu.


Program predstavljanja vodio je Božo Sušec, a pored Zeke i Španovića, sudjelovali su i Miroslav Ćiro Blažević, trener Dinama iz famozne 1982. te novinar i kroničar Dinama Anton Samovojska.


Na početno pitanje Sušeca je li, na knjizi, rad doista bio mukotrpan, Španović je odgovorio kako ne da je bilo mukotrpno, već je to bilo ostvarenje najvećeg sna.


Foto galerija: Promocija knjige o Velimiru Zajecu Foto: Davor Kovačević




– Rad na knjizi bio je pravi gušt, a ovo predstavljanje kruna je svega toga. Najveća persona dobila je ono što zaslužuje – svoju biografiju, ponosan sam na to i hvala svima, posebno mojoj majci koja je, od perioda mog djetinjstva, trpila moje bježanje na Dinamove tekme, a najveća hvala ide Zeki koji je pristao na knjigu, koju sam mu, zapravo, krenuo raditi iza leđa – započeo je Španović jučerašnju promociju u zagrebačkom kazalištu Komedija.


Suze u očima


– Pun sam emocija, nisam neki govornik – kazao je Zajec kroz suze i nastavio – Hvala Španoviću što je sakupio te trenutke iz moje, odnosno naše karijere – jer je ovo prilika da zahvalim svim mojim suigračima iz 1982. godine. Bez njih ne bi bilo ni ovoga danas. Zahvala, naravno ide i najboljem treneru Ćiri Blaževiću.
Naš brončani trener je naglasio kako je Zajec bio njegova desna ruka, ali i više od toga – osoba oko koje se momčad okupljala te da je gotovo siguran da ne bi postigli tolike uspjehe da nije bilo tako dobre suradnje na njihovoj relaciji. Legendarni se trener, zajedno sa Zajecom prisjetio mnogih sretnih i manje sretnih trenutaka, a Samovojska je istaknuo važnost činjenice što je tadašnja Dinamova momčad bila, takoreći, purgerska.


– Kada se stvara velika momčad ona se ne stvara slučajno niti kupovinom i velikim novcem već fenomenalnim odnosom trenera i igrača te srcem i dušom cijelog tima. Dinamova momčad imala je odličnog trenera i imala je srce, dušu i želju. Ćiro je njima uspio ući u glavu i to je bila strahovita vrijednost, ali Zekino umijeće igranja bilo je nevjerojatno. Prvi put je u Dinamo došao kada je imao 12 godina, pa je otišao, pa se vratio, pa je s 18 godina opet htio prestati igrati te je upisao fakultet, ali je na kraju, na nagovor svih oko njega, ipak ostao, a ostalo je povijest – kazao je Samovojska, a Zeko, u svom stilu, dobacio:


– Nemoj ispričati sve jer nitko neće knjigu kupiti!


Brojni gosti


Posebno su intrigirajuća poglavlja koja govore o Zajecovoj ulozi u prvoj utakmici Hrvatske protiv SAD-a u listopadu 1990., u priznavanju Hrvatske od strane Grčke, njegovim samim počecima spomenute borbe između nogometa i škole, ali i povratku imena Dinamo. Predstavljanju su, u do zadnjeg mjesta prepunoj Komediji, prisustvovali i predsjednik RH Zoran Milanović, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomaševića, bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Dinamove legende Igor Bišćan, Zvonko Marić, Igor Cvitanović i Marko Mlinarić. Bila je tu i velika Dinamova navijačica Željka Fattorini sa suprugom Dedekom, Zorislav Srebrić, legenda Hajduka Ivica Šurjak, ali i novinar Andrija Jarak, te sadašnji Dinamovi igrači Arijan Ademi, Bruno Petković, Mislav Oršić i Dominik Livaković.


Program su uveličali Zagrebački solisti i Vanda Winter izvedbom pjesama “Košulja plava” i “Nebo se plavi”, a poslije svečanog programa biografije je prigodno potpisivao i glavni protagonist cijele priče Velimir Zajec Zeko.