Inter vs. Orijent 1919

Loren Maružin okrunio veliki preokret hrabrih Krimejčana za prvu pobjedu ove sezone

Davor Petrović

Sudac Dadić bio je u središtu pozornosti/D. JELINEK

Sudac Dadić bio je u središtu pozornosti/D. JELINEK

Utakmicu je obilježio festival žutih kartona, u izvedbi suca Tonija Dadića, koji ih je podijelio trinaest, uključujući i jedan za Damira Milinovića na klupi



 ZAPREŠIĆ  Gostovanje kod Intera donijelo je hrabrom Orijentu 1919 prvu pobjedu u novoj sezoni, i to nakon što je prvo poluvrijeme okončao s igračem manje i golom zaostatka. Naime, utakmicu je obilježio festival žutih kartona, u izvedbi suca Tonija Dadića, koji ih je podijelio trinaest, uključujući i jedan za Damira Milinovića na klupi s time da je dva pokazao Kristijanu Flegi, 24. i 26. minuti.


U ranoj fazi Inter je došao do prilike za vodstvo, zahvaljujući proklizavanju Matije Vidasa na drugoj stativi, nakon prizemnog ubačaja s lijevog krila. No, nezgoda braniča gostiju nije previše značila Silviju Goričanu, koji je sa osam metara prebacio gol. Bilo je to u 3. minuti.


Nešto kasnije Ivan Mamut je lansirao projektil iz slobodnog udarca s više od dvadeset metara, ali Carlo Berković se odlično postavio i bez problema uhvatio loptu. Nakon pet-šest minuta igre Orijent 1919 je uspostavio terensku ravnotežu i počeo je prijetiti. Doduše, bez prave prilike za poentiranje, izuzme li se jedan neprecizan udarac Flege. No, u takvom rasporedu snaga otupila je i oštrica zaprešićkog napada.





Igrala se 24. minuta kada je Flego na lijevom boku predriblao dvojicu suparničkih igrača i uletio u kazneni prostor Intera. Treći branič u žutom, Marko Vranjković, stao mu je na put i srušio ga na tlo. Taj kontak izgledao je kao prekršaj za najstrožu kaznu, ali tako nije sudac Toni Dadić, koji je Flegi pokazao žuti karton zbog, kako se njemu činilo, simuliranja.


 



S igračem više Inter je nastojao preuzeti inicijativu, a Orijent 1919 je i dalje pokušavao držati balans na terenu. No, u 35. minuti sve se promijenilo. Brza distribucija lopte otvorila je prostor za Goričana, koji je, iskosa, s lijeve strane, desnom nogom ciljao i pogodio suprotni kut – 1:0.


Uvodne minute nastavka donijele su i novu promjenu na semaforu. Gosti se nisu predavali, a nagrada za takav pristup dočekala i je nakon kornera s desne strane, koji je okončan centaršutom na drugu stativu. Vedran Gerc prvim je udarcem pogodio prečku, no lopta mu se vratila – 1:1



Tri minute kasnije prečka je stala između Orijenta 1919 i potpunog preokreata. Tada je sijevnula brza kontra, koju je Emanuel Črnko zaključio plasiranim udarcem desnom nogom s mjesta gdje se na lijevoj strani spajaju linije šesnasterca. Mladen Matković već je bio savladan, ali okvir gola je spasio Zaprešićane.


Međutim, u 61. minuti nije bilo spasa za Inter. Gosti su krenuli u polukontru, koja se u kaznenom prostoru Intera malo zakomplicirala i pretvorila u prebacivanje lopte s desne na lijevu stranu. Na kraju je Loren Maružin desnicom naciljao suprotni kut sa deset metara – 1:2.



Naravno, to je za Inter bio znak da treba krenuti u napad. Međutim, odlično postavljeni gosti odlično su se branili, a složili su i nekoliko obećavajućih kontri. S druge strane, domaći nogometaši imali su tri vrlo dobre situacije, ali niti jednom nisu uspjeli usmjeriti loptu prema okviru gola


Inter – Orijent 1919 1:2

Stadion SRC Zaprešić. Bez gledatelja. Sudac: Toni Dadić (Zagreb). Strijelac: 1:0 Goričan (35′), 1:1 Gerc (49′), 1:2 Maružin (61′). Žuti karton: Dunić, Mazalović, Grgić, M. Uzelac (Inter), Vidas, Flego, Šroler, Gerc, Smolčić, Brdar, Fatić (Orijent 1919). Crveni karton: Flego (26′ – drugi žuti).


INTER: Matković 6 – Vranjković 6, Nekić 6, Grgić 6 (74′ M. Uzelac -), Barić 6 (46′ Soldo 6) – Dunić 6, Mazalović 6,5 – Goričan 6,5 (80′ Benčić -), Šroler 6, Abramović 6 (66′ Jovićević -) – Mamut 6,5.


ORIJENT 1919: Berković 7 – Smolčić 6,5, Mulac 6,5, Tadejević 7, Vidas 6,5 – Liber 7, Fatić 6,5 – Monjac 6,5 (90′ Ivančević -), Črnko 6,5 (58′ Maružin 7), Flego 5 – Gerc 7 (70′ Brdar -).