Licenciranje klubova

Lokomotiva, H. dragovoljac i Šibenik nisu dobili prvoligašku, a Orijent 1919 i Grobničan licencu za Drugu HNL

Ivan Volarić

Opatija je zadovoljila sve uvjete za dobivanje drugoligaške licence



RIJEKA  HNS je objavio rezultate Središnjeg postupka licenciranja klubova za iduću natjecateljsku sezonu iz čega proizlazi da će se iduće sezone u Hrvatskoj igrati Prva HNL sa devet klubova. Naime, Lokomotiva, Šibenik i Hrvatski dragovoljac nisu dobili odgovarajuće licence, a ona je pak izdana vodećem drugoligašu – Varaždinu. Jasno, tek sada slijedi žalbeni rok u kojem klubovi moraju otkloniti nedostatke i postoje opravdane pretpostavke da će do 27. svibnja, kada se donose konačne odluke, većina tražitelja ispoštovati tražene uvjete. Dinamo, Gorica, Hajduk, Istra 1961, Rijeka, Osijek, Slaven Belupo i Varaždin dobili su i licencu za UEFA natjecanja, a Hrvatski dragovoljac, Lokomotiva i Šibenik nisu još ispunili ni uvjete za nastup u Drugoj HNL.


Kada je u pitanju drugoligaška licenca od aktualnih drugoligaša zadovoljili su pored Varaždiina tek BSK, Cibalia, Opatija, Rudeš i Solin, što znači da na popravni moraju Croatia, Dubrava, Dugopolje, Inter, Jarun, Kustošija, Orijent 1919 i Sesvete. Orijentu 1919 je osim zahtjeva za drugoligašku odbijen zahtjev za prvoligašku licencu. S Krimeje uvjeravaju kako je u pitanju proceduralna administrativna pogreška koja će biti ispravljena u žalbenom roku.


Drugoligašku licencu neuspješno je zatražilo i niz trećeligaša poput Grobničana,  a licenca je izdana Vukovaru, Belišću, Bjelovaru, Dugom Selu, Mladosti Ždralovi i Zagorcu iz Krapine. Bitno je naglasiti da je licenca uvjet za odlazak u viši rang, ali ništa ne znači ako je ne poprati odgovarajući rezultat.