MIODRAG KUSTUDIĆ

Legendarni reprezentativni centarfor Rijeke javio se iz Alicantea uoči polufinala EURO-a: “Luis Enrique vodi rat s medijima”

Igor Duvnjak

Miodrag Kustudić

Miodrag Kustudić

Izgleda da Luis Enrique misli da samo on voli Španjolsku, a da ovi novinari, koji pišu i kritiziraju, mrze Španjolsku. Ma, katastrofa jedna - kaže Kustudić o odnosu španjolskog izbornika prema novinarima



RIJEKA Itekako dobrodošle kapi kiše su u jeku ovih ljetnih vrućina zakratko dopremile kratki lahor osvježenja uoči novog toplinskog vala, sve to dok u nogometnom svijetu temperatura samo raste dok se čekaju polufinalni susreti Europskog prvenstva, sudar Španjolske i Italije 6. srpnja i susret Engleske i Danske dan kasnije.


O tome svjedoči jedan od junaka s Kantride, nebeski skakač i nezaboravni reprezentativni centarfor Miodrag Kustudić, legendarni Kule čiji su skokovi izluđivali sve centarhalfove tadašnje Prve jugoslavenske lige i golmane bacale u očaj. Veliko pojačanje Rijeke iz novosadske Vojvodine, tada od medija nazivan »srijemskim čudom«, s Kantride je pošao u Španjolsku gdje je igrao za Hercules iz Alicantea i za Mallorcu. Baš je iz Alicantea vodio nedjeljnu ćakulu za čitatelje našeg lista, među kojima su i njegovi brojni simpatizeri koji ga nikada ne zaboravljaju. Svjedoči iz prve ruke o velikom zanimanju tamošnjih »aficionadosa« za Europsko prvenstvo, konkretno za nastupe njihove Furije.


– Ljudi ovdje jako prate Europsko prvenstvo – kaže Miodrag Kustudić. – Konkretno, kada igra Španjolska, ovdje 80 posto gledatelja TV-a gleda samo nogomet, nešto strašno.




Sve to samo potvrđuje veliku popularnost nogometa među Španjolkama i Španjolcima.


– Nogomet je ovdje jako popularan i gledan, kada nije bilo ove korone, praktički je svaka utakmica bila na televiziji.


Jasno da je domaća reprezentacija pod posebnim povećalom navijača i medija, pritom i »frcaju iskre« u komunikaciji stratega Luisa Enriquea i javnosti. Jedan od velikih igrača koji je na ovom EURO-u izbornik, kao i recimo Roberto Mancini te Andrej Ševčenko, kao da zna izgubiti živce slušajući primjedbe na igru svoje momčadi.


– Ovaj njihov izbornik stalno vodi neku borbu protiv novinara. Izgleda da on misli da samo on voli Španjolsku, a da ovi novinari, koji pišu i kritiziraju, mrze Španjolsku. Ma, katastrofa jedna.


Pomlađen sastav


Novinarima koji prate izabranu španjolsku vrstu, jednog od favorita EP-a, ne manjka štofa kada treba krojiti kritike, dosta se prisjetiti provlačenja favorita u osmini finala sa Švicarskom, pobjedi u ruletu jedanaesteraca.


– Mediji su recimo komentirali da su Španjolci odigrali katastrofalno utakmicu sa Švicarskom i da su to dobili na sreću, onako kako su već dobili. U utorak pak igraju s Italijom, a mišljenja sam da Italja može osvojiti prvenstvo.


Činjenica je da Španjolska ima obnovljenu, pomlađenu reprezentaciju, koja tek u perspektivi može iskazati svoje mogućnosti.


– Španjolska u reprezentaciji ima dobrih igrača, ali tu ima i mladih nogometaša i to dosta njih. Oni će za četiri-pet godina opet imati strašnu reprezentaciju, barem ja tako mislim. Što se pak tiče ovog aktualnog trenutka, ne vjerujem da oni mogu dobiti Italiju. Naime, Italija je ozbiljan suparnik i ne igra kao što je igrala nekada. Oni sada i kada vode 1:0 napadaju i dalje, hoće dati gol. Četiri ekipe su ostale, Nijemaca, Portugalaca, Francuza više nema u turniru, a kada je počelo prvenstvo, oni su mi bili favoriti. Međutim, kod njih ne štima nešto između igrača. Uglavnom, među onima koji su preostali, mislim da će Italija osvojiti prvenstvo.


Španjolska se nije provlačila samo sa Švicarskom, nego i s Hrvatskom, koju je potopila tek u produžecima.


– U onoj utakmici Španjolske s Hrvatskom odlučivala je sreća. U biti, Hrvatska je imala nesreću. Istina, imala je sreću što je dala dva gola u deset minuta redovnog tijeka igre. Ali kada se sve gleda, i Hrvati su mogli lagano pobijediti. Odlučila je mala nijansa. U produžetku je, naime, Hrvatska imala šansu prije Španjolske.


Kada je riječ o hrvatskoj reprezentaciji, Kustudić je među onima koji ističu majstorstvo Luke Modrića, spominjući i njegove pozne nogometne godine.


– Hrvatska ima dobru momčad. Šteta je samo što Modrić ima 35 godina. On je, naime, čudo od igrača.
Svjedočimo neobičnom EURO-u koje ima niz zemalja domaćina, dosta je reći da se igra »od Londona do Bakua«.


– Nije to loše što se igra u raznim državama, a finale će biti u Londonu. S obzirom na to u kakvoj je situaciji svijet s ovim koronavirusom, dobro je i da su uopće i organizirali ovo natjecanje.


Mbappe


Nadmetanje s velikim brojem reprezentacija i zgusnutim rasporedom utakmica izaziva itekakve napore igrača pri čemu svjedočimo taktičkim nadmudrivanjima u danima »nogometnog globalizma«. Nikada se, naime, kao sada nije toliko spominjao »posjed lopte«, toliko da u nekih izaziva i averziju.


– Na ovom prvenstvu je bilo jako dobrih utakmica, a i nekih drugih. Problem mi je što ja ne volim da neki jako dugo drže loptu i dok dođu do gola treba im »pet minuta«. Nisam ljubitelj toga, više volim nadmetanje, igru, kontre. Ovo je više neki sistem, koji je izgradio Guardiola s Barcelonom. Ne sviđa mi se to, za mene je to katastrofa. Recimo, od suparničkog šesnaesterca zna se dogoditi da vrate loptu sve do svog golmana i on gradi napad »Jovo nanovo«.


Najbolji nogometaši našeg kontinenta su došli na europsku smotru poslije naporne klupske sezone i jasno je da u reprezentativnom dresu ne mogu iskazati sve svoje odlike, ali smo se mogli opet uvjeriti kako u Europi ima itekako dobrih nogometaša.


– Kada je riječ o ukusima, meni se sviđa onaj »mali« iz PSG-a, Mbappe, iako su Francuzi slabo igrali, a on je promašio penal te su na njega sasuli drvlje i kamenje. Žao mi je pak što Norvežanin Haaland nije igrao. Ono će za nekoliko godina biti najbolji centarfor na svijetu. Ono što tako mlad dečko radi, kapa dolje.


Najbolji sada kucaju na vrata finala,u prvom dvoboju na rasporedu je ogled velikana Španjolske i Italije.


– Mislim da će ih Talijani stisnuti, imaju strašnu momčad. Igraju odlično, trenutačno igraju najbolji nogomet na EURO-u.


Engleska je, nakon što je izbacila Njemačku, deklasirala Ukrajince pokerom golova, na putu do finala joj stoji danska prepreka. Vješti Danci su nadigrali Čehe i svakako će s Englezima »skupo prodavati kožu«.


– I ogled Engleske i Danske je komplicirana utakmica, no igra se u Engleskoj i mislim da će domaći teren odlučiti. Danci pak također imaju dobar sastav i igraju jako dobar nogomet. Više šansi dajem Englezima zbog domaćeg terena, mislim da će to odlučiti.


Jasno je u svemu tome da su prognoze jedno, a utakmice nešto sasvim drugo, teren je lakmusov papir na kojem očekivanja dolaze na jedinu mjerodavnu provjeru.


– Možemo samo reći da je u ovim utakmicama sve moguće, tu čovjek ništa ne može predvidjeti. Kako gledam na utakmicu Španjolske i Italije, stavljajući ih na vagu, mislim da je Italija bolja momčad od Španjolske. Imaju dobru obranu, dobar napad, također i dobre veznjake. Imaju opasnu momčad. Normalno, sve to treba potvrditi na terenu.


U svakom slučaju, dok navijači broje sate do polufinalnih utakmica, igračima su živci napeti kao strune. Silno motivirani reprezentativci svih četiriju polufinalnih momčadi jedva čekaju kada će istrčati na teren.


– Naravno da su igrači silno motivirani, igrati na svjetskom i na europskom prvenstu, to je za igrača vrh vrhova – poručio je iz Alicantea Miodrag Kustudić.


Od loma noge do reprezentacije

Miodrag Kustudić je na vlastitoj koži osjetio onu pouku i poruku »preko trnja do zvijezda«. U onim sedamdesetima prošlog stoljeća na prijateljskoj utakmici s Wackerom doživio je teški prijelom noge. Bio sam u svlačionici uz njega dok je očajavao uz klupskog masera Vladu Vrcića, čekajući odlazak u bolnicu. Nakon oporavka gledao sam i njegove teške, uistinu spartanske treninge na putu do povratka nogometu. Silni rad je nagrađen, zaigrao je sjajno, toliko dobro da je izborio mjesto u ondašnjoj jugoslavenskoj reprezentaciji.


– Znate kako to ide? Recimo, imaš Maradonu, Pelea, Zidanea, Messija, to su sve veliki igrači, a sve ovo drugo su radnici. Znači, ako se ne radi, od svega toga nema ništa. Recimo, Cristiano Ronaldo je samo dokazao što je napravio od sebe sa svojim radom i odricanjem. Dečku svaka čast, ja mu skidam kapu – kaže Miodrag Kustudić.


– Kada je riječ o onoj mojoj ozljedi, tada nisam igrao godinu i pol dana. Samo sam trenirao i onda sam se vratio u igru. Inače, ne bi bilo ništa od nogometa, to sam shvatio na kraju. Svaki rad se isplati. Imao sam veliki inat kada sam se vraćao, meni nije bilo ništa teško.